Vise , Taică !

Vise , Taică !(3421)


  Să fi fost 1973 când am primit ca temă de la învăţătoare, se numea Vlad Teodora, să reprezentăm cum ne imaginăm Constanţa în secolul următor, adică după anul 2000. Îmi aduc aminte cu câtă hotărâre am lucrat acasă ( şi mama pe lângă mine ) să fac un desen cât mai spectaculos. Ajuns la şcoală, văzând ce făcuseră colegii, am mai dezumflat din entuziasmul meu. În plin buricul Constanţei era paradisul verde, electronic, spaţial, SF.

 Ei bine, ajuns la vârsta când ne gândim la nepoţi, promit că le voi povesti că am prins o Constanţa mai frumoasă, mai civilizată, mai elegantă, mai manierată şi mai raţională.

 Se întâmplă un jaf total la toate investiţiile. Am constatat că bordurile noi sunt mai proaste, le folosim tot pe cele vechi, pe bulevardul Tomis.

 Apropo de acest ax al Constanţei, câte mandate vă mai trebuie domnule Primar să îl terminaţi ? Stâlpii oribili de tablă au un model de lămpi care era evident din prima clipă că vor lumina o suprafaţă foarte îngustă, iar acum şoferii sunt total nemulţumiţi de vizibilitatea nocturnă pe bulevardul Tomis. În plus, revenim la proiectoarele verzi ale lui Mazăre, mai zac defecte prin parcul teatrului sau Tomis 2, şi montăm pe bulevard sub pomi, a căror coroană a fost total ciuntită de ,,specialiştii” firmei de casă. Apropo unde sunt cireşii ornamentali din casetele din Piaţa Ovidiu sau de pe scuarul central al bulevardului Mamaia între strada Ion Raţiu şi Pescărie?

 Dacă toată vara sensurile giratorii au fost o ruşine a urbei în faţa turiştilor, acum într-un ,,heirup” jenant se plantează cam tot ce a rămas nevândut la ,,apropiaţi”. Noi plătim pentru că domnul Primar refuză transparenţa propusă de un consilier onest.

 Au fost anii de conifere spiralate şi globulare care au dispărut, se plantează în acte mii de copaci neviabili, se sădesc plante, am în faţa ochilor intersecţia Tomis cu bulevardul Mamaia, care în sezonul următor sunt scoase şi aruncate în curţile cui trebuie. 

 Parcul Primăriei este un caz limită în care am risipit bani europeni ca să putem ,,sifona” banii noştri, ai tuturor.

 Alegerile firesc sunt anunţate de mai multe minciuni. Megacentrul multicultural cu toate instituţiile de artă sub acelaşi acoperiş. Domnule primar, vă am în memorie de-a dreapta lui Mazăre când din condei aţi desfiinţat filarmonica şi teatrul Fantasio (înlocuite de fanfara Raja), iar acum subit aţi devenit iubitor de cultură. Cum să vă credem când toate scenele locale sunt subfinanţate şi supuse dezinteresului? La fel cu sala polivalentă de pe Badea Cârţan, marota lui Nicuşor Constantinescu, plimbată de 15 ani doar din campanie în campanie şi apoi uitată; brusc se începe vezi Doamne licitaţia. Ar fi chiar culmea să vă credem văzând starea bazelor sportive locale şi de data această să ne oprim doar la Parcul Copiilor: sală, birouri, platforme, stadioane, bazin cu de toate şi totuşi ,,flit total”. Ce vă interesează starea de sănătate a tineretului când acolo poate apărea un mall sau un cartier rezidenţial ?

 Domnul Dragnea Condamnatul promite, ce-l doare gura?, spitale cât nu poate Franţa construi în 4 ani, iar eu mă contrazic cu un amic, primar de comună, că trebuie, săracul, să se facă a îl crede!

 Să mai vorbim de periferia Constanţei???…vise Taică!

 Dacă nu vă place ce am scris, nu redistribuiţi!  

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri