Sfanta Cecilia, patroana muzicienilor

Sfanta Cecilia, patroana muzicienilor(1683)


Sfanta Cecilia, patroana muzicienilor, cantaretilor, compozitorilor si poetilor, este unul dintre martirii cei mai venerati de la inceputurile Bisericii.

Numele ei, faptul ca a inaltat o biserica si ca a fost inmormantata intr-o cripta din catacombele Sfantului Callixt de la Roma sunt printre singurele dovezi istorice ale vietii Sfintei Cecilia, sarbatorita anual la 22 noiembrie.

Povestea Sfintei Cecilia s-a nascut, partial, din legende. Se spune ca Sfanta Cecilia a venit pe lume in instarita familie Caecilia din Roma, care a dat Imperiului Roman numerosi senatori. Cecilia era inzestrata cu toata frumusetea si inocenta pe care si le putea dori o tanara fata. Bogata, cultivata, era pasionata de arta, fiind deosebit de talentata la muzica. Pe cand era foarte tanara, si-a consacrat viata lui Dumnezeu, facand un juramant de castitate. Pana in Evul Mediu, patronul muzicienilor era Sfantul Grigorie cel Mare, insa o data cu fondarea Academiei de muzica de la Roma, in anul 1584, plasata sub protectia Sfintei Cecilia, ea a fost recunoscuta oficial ca protectoare a muzicienilor, a compozitorilor, cantaretilor, lutierilor si poetilor. Asocierea Sfintei Cecilia cu muzica dateaza de la sfarsitul secolului al V-lea, datorandu-se pelerinilor care veneau sa se inchine la moastele sale.

Acest moment marcheaza aparitia numeroaselor reprezentari ale Sfintei Cecilia in picturi, fresce, mozaicuri si vitralii, dar si invocarea sa in rugaciuni. Poetul englez John Dryden este autorul Cantecului pentru sarbatoarea Sfintei Cecilia, in timp ce poetul Alexander Pope a compus o oda inchinata sfintei. Din secolul al XV-lea, simbolul Sfintei Cecilia este orga. In diferite reprezentari picturale, Sfanta Cecilia este infatisata cantand la orga, harpa sau alte instrumente muzicale. Inainte, era intruchipata purtand pe cap o coronita de trandafiri sau tinand in mana o ramura de palmier. Cel mai cunoscut tablou infatisand-o pe Sfanta Cecilia este, poate, panza omonima a lui Rafael Sanzio, expusa la Pinacoteca Nazionale din Bologna.

Astazi, una dintre cele mai vizitate catedrale gotice din Franta este catedrala Sfanta Cecilia din orasul Albi, situat la aproximativ 50 de minute de mers cu masina de Toulouse. Cu cei aproape 114 metri lungime si 40 metri inaltime, catedrala Sfanta Cecilia din Albi este cel mai mare edificiu de caramida din lume, o capodopera a stilului gotic din sudul Europei, inscrisa, din 2010, pe lista monumentelor din patrimoniul mondial UNESCO. 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri