SONDAJ Aprox. 16% dintre tinerii din Romania consuma droguri. Cum stăm la alcool, tutun și fast-food

SONDAJ Aprox. 16% dintre tinerii din Romania consuma droguri. Cum stăm la alcool, tutun și fast-food(714)


 Astfel, 3 % dintre cei intervievati au declarat ca obisnuiesc sa consume zilnic droguri, in timp ce alti 6 % consuma astfel de droguri de 2-3 ori pe saptamana, 10 % de 2-3 ori pe luna, iar 8 % de 2-3 ori pe an. 84 % dintre tinerii intervievati au spus ca nu consuma droguri deloc. 41% susţin că nu consumă alcool, 19 % consumă o dată la câteva luni, 13% — de câteva ori pe lună, 8% — o dată pe lună şi 7% — o dată pe săptămână. 12% indică 18 ani ca fiind vârsta la care au consumat pentru prima dată alcool, 17 % — de la 16 ani iar 15 % — de la 17 ani.

De asemenea, 35 % dintre tinerii din esantion au declarat ca sunt fumatori, in timp ce 65% au spus ca nu au acest obicei. Cei mai multi dintre cei care fumeaza spun ca obisnuiesc ca fumeze intre 8 si 20 de tigari pe zi (45%), in timp ce (30 %) fumeaza intre cinci si zece tigari pe zi, (15%) fumeaza peste 20 de tigari pe zi, iar (10%) fumeaza mai putin de cinci.

Exista o proportie semnificativa a respondentilor care consuma alimente de tip fast-food zilnic - 27%, precum si de 2-3 ori pe saptamana - 39%. Doar 14% dintre intervievati declara ca nu consuma deloc astfel de produse alimentare.

Concluzii studiu

     1. Politicile nationale adoptate prin diferite acte normative, nu sunt aplicate de responsabili .
   2. Administratia publica locala ( Consilii Judetene si Primarii ) incepand cu anul 2009 , nu au alocat resursele financiare necesare sustinerii strategiilor locale de prevenire a consumului de droguri , alcool sau tutun . (culpa penala).
     3.  Dialogul parinti – tineri in materie de riscuri asupra consumului de droguri , alcool sau tutn este inexistent .
   4.Lipsa acuta de ONG-uri locale specializare in prevenirea consumului de droguri , alcool sau tutun , pe fondul inexistentei unor politici locale coerente .

    La sondaj realizat de CIADO Romania , au participat 1.205 persoane din grupa de varsta 16-25 ani. Esantionul este reprezentativ la nivel national pentru populatia din grupa de varsta 16-35 ani, a Romaniei, cu o eroare tolerata de +/- 3%. Cercetarea a fost efectuata in perioada 4 octombrie – 10 noiembrie , cu ocazia Conferintelor “Tinerii si propriile lor valori” , desfasurate in Piatra Nemt , Brasov , Bacau , Iasi , Galati , Constanta , Ramnicu Valcea , Craiova , Bucuresti .
 
jooble.org