Praful misterios de ieri noapte - nisip din... Sahara?(1178)


Depunerile de praf gălbui-roşiatic, din noaptea de luni-25 spre marţi-26 martie, i-au îngrijorat pe mulţi constănţeni. Faptul că straniul fenomen s-a petrecut în contextul unei neobişnuite evoluţii a situaţiei meteorologice, nu numai în România sau Europa, dar şi în restul emisferei nordice, în raport cu caracteristicile normale ale vremii în această perioadă a anului calendaristic, nu a făcut decât să sporească nedumerirea, să genereze fireşti semne de întrebare şi chiar... o anumită teamă, în legătură cu natura şi originea particulelor misterioase.

Aşa cum a informat ziarul nostru, ieri, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa (APMC) a luat probe, cu ajutorul instalaţiilor de monitorizare permanentă din dotare, rezultatele analizelor acestor prelevări fiind anunţate pentru nu mai devreme de... luni, 1 aprilie! Totuşi, în mod neoficial, deocamdată (ca orice agenţie locală, filială a unei instituţii publice naţionale, ANPM în speţă, organul de mediu local nu are voie să ofere nicio informaţie neautorizată în prealabil de autoritatea centrală, tutelară, de la Bucureşti!), am aflat că nu este exclusă, ba chiar este foarte probabilă, ipoteza repetării unui fenomen extrem de rar, pentru zona noastră geografică şi de încadrare meteorologică. Ar fi vorba despre un nou val de nisip, foarte fin, venit tocmai din... Sahara!!

Ne amintim că, la sfârşitul deceniului trecut, ţara noastră, tot în zona Sud-Estică, s-a mai confruntat cu o astfel de anomalie meteo. Ca şi acum, şi atunci s-a creat oareşce panică, în rândul populaţiei. Într-un târziu, autorităţile competente au dezlegat misterul şi l-au explicat ştiinţific, spre liniştirea locuitorilor. S-a dovedit, atunci, că transparenţa şi urgentarea investigaţiilor, în vederea unei cât mai rapide comunicări către publicul larg, este imperios necesară, pentru preântâmpinarea instaurării unei nedorite stări de anxietate în rândul cetăţenilor. De aceea, ne exprimăm convingerea că, de această dată, autorităţile vor fi mai prompte, iar oamenilor, care sunt perfect îndreptăţiţi să fie corect şi urgent informaţi, să nu li se arunce praf, fie el şi de Sahara..., în ochi.
jooble.org