SERGHEI MIZIL, ACEST ZORBA DE LA NANA

SERGHEI MIZIL, ACEST ZORBA DE LA NANA(4268)


La restaurantul LA 2 Vagabonzi, un fel de moșia de la Nana a lui Serghei Mizil, serile trec foarte repede. Diminețile trec greu. Din cauza mahmurelii. Dar și asta are leac. Delicioasa ciorbă de burtă, după rețeta unicat a casei.

După seara orientală, urmează seara grecească. Evident, cu tot tacâmul specific grecilor.

Sâmbătă seara, la restaurantul La 2 Vagabonzi  din Constanța, rulează, în premieră mondială, absolută și absurdă, filmul Zorba grecul, ediție nouă, revizuită după anunțarea rezultatelor alegerilor din America.

Se interzice intrarea în sală cu semințe, floricele americănești, arme de foc, inclusiv brichete, legitimații de presă falsificate cu poza lui Sorin Ovidiu Bălan, limbă cu măsline, fiind vorba, totuși, de o seară grecească, aguridă, belciuge sau manele.

În rolul principal, Serghei Mizil, care, în duplex, face când pe Zorba, când pe capra stearpă din filmul original, bănuită, ani de zile, că ar fi avut o relație specială cu actorul Anthony Quinn. De fapt, desemnarea caprei în rolul secundar a fost sarea și piperul realizării acestui film. Inițial, a fost ofertată capra râioasă de pe pluta scăpată pe Bistrița, dar pretențiile ei financiare au fost greu de rumegat de către producători.

Că tot veni vorba, avem o grămadă de politicieni veniți cu pluta!

Revin la preselecție. A fost adusă o capră din Bucovina, dar aceasta, fiind peltică, distorsiona, într-o manieră grotescă, versiunea vocală a cântecului lui Zorba, contribuind decisiv la ofilirea florei și faunei din preajma ei. Problema a fost, în cele din urmă, rezolvată de domnul Serghei Mizil, care, după ce a fost refuzat și de capra vecinului, s-a tatuat cu coarne cu tot.

Cu ocazia lansării sale în rolul lui Zorba grecul, Serghei Mizil încearcă să răspundă la câteva întrebări existențiale din viața sa.

Prima și bună. Cum a fost posibil ca un moldovean să joace la perfecție rolul lui Zorba grecul, cunoscut fiind faptul că dumnealui vorbește des cu ș, și vrai, sâctir, panarama naibii, mizel, de unde i se trage și numele...

Ca să atingă o asemenea performanță cinematografică, s-a antrenat câțiva ani în pădure, unde a spart farfurii cu TVA inclus. Evident, precum grecii, ca să dea bine la paranghelii, deși farfuriile sunt chinezești.

În funcție de necesități, patru la o farfurie și o lingură la comun. Așa se explică lipsa veselei de bază, inclusiv cești de cafea, din inventarul restaurantului său, care, sâmbătă, până a doua zi, la mic dejun, se va numi La 2 Greci.

Filmul abundă în tot felul de cascadorii cu castroane de ciorbă, salatiere etc., personalul fiind antrenat să recupereze de pe podea felul doi și desertul.

Momentul culminant îl constituie apariția lui Serghei Mizil în rolul lui Zorba grecul, dansând nebunește cu Bubulina lui, capra eroină cu trei iezi, perioadă în care încearcă să-i fure rujul de pe buze, care, până dimineață, trebuie urgent înapoiat casei de amanet de peste drum, cunoscut fiind faptul că funcționează sub acoperire.

În semn de respect față de Zorba, domnul Serghei și-a tatuat cartea de muncă pe piept. Autorul tatuajului spune că cel mai greu i-a fost să reproducă filele albe, chestiune contestată de istorici. Aceștia susțin că Serghei nu a avut niciodată în biblioteca sa o carte atât de valoroasă!

Petreceți frumos La 2 vagabonți! De data asta, grecește, cum ne învață marele filozof Futtachis. 
jooble.org