Ce loc ocupă România în topul mondial al producătorilor de vin

Ce loc ocupă România în topul mondial al producătorilor de vin(534)


 România ocupă locul 13 în topul mondial al producătorilor de vin, arată o analiză de profil făcută de compania de servicii financiare Keys Fin.

Producția a crescut în acest an și, potrivit analizei, ar urma ca veniturile generate de sector să le depășească pe cele de anul trecut, informează RFI. Potrivit analizei Keys Fin, sectorul viticol din România ar urma să atingă anul acesta 723 de milioane de lei, în condițiile în care producția a crescut cu 37%.

Totodată, pe piață sunt acum mai multe firme producătoare. În 2015, veniturile generate de industria vinului nu au depășit 680 de milioane de lei. Vrancea, București, Prahova, Constanța și Buzău sunt acum județele cu cei mai mulți producători înregistrați. Din acest clasament au ieșit județele Iași, Vaslui și Dolj. 

Dacă în România se produc în jur de 4,8 milioane de hectolitri, cantitate ce o plasează pe locul 13 mondial, în Italia, țara cu cel mai dezvoltat sector viticol, se produc, anul acesta, peste 48 de milioane de hectolitri. Franța produce aproape 42 de milioane, iar Spania în jur de 38. Europenii domină așadar clasamentul mondial al producătorilor de vin: Statele Unite și Australia se claseză pe locurile 4, respectiv cinci. La nivel global, arată analiza, producția totală de vin a scăzut cu 5 procente anul acesta, comparativ cu 2015.
jooble.org