Modificări importante în calculul întreținerii: cum vor plăti românii întreținerea!

Modificări importante în calculul întreținerii: cum vor plăti românii întreținerea!(625)


Calculul plăților pentru părțile comune, la bloc, ar putea fi schimbat, dacă se va vota în Parlament o propunere prin care nu se va mai lua în considerare suprafața, ci numărul de persoane.

În această situație, oamenii ar trebui să știe că datoriile acumulate, în caz de neplată a unora dintre proprietari, vor putea afecta întreaga asociație, devenind comune.

Propunerea de a se schimba calculul întreținerii pentru părțile comune – holuri, lifturi, terasă etc. – pare a veni în sprijinul celor care acum sunt discriminați, pentru că plătesc mai mulți bani în funcție de suprafața apartamentului pe care îl dețin, și nu în funcție de numărul de persoane care locuiesc în apartament, scrie Jurnalul National.

Deși aparent este o propunere care ar elimina discriminarea, această schimbare ar putea avea, de fapt, efecte devastatoare, pentru că nu s-a luat în calcul imposibilitatea de plata a celor care deja sunt foarte săraci. Datoriile acumulate de la cei care nu vor mai putea plăti o întreținere mult mai mare decât în prezent vor deveni datorii ale asociațiilor de proprietari și se va putea ajunge până la debranșarea unor blocuri de la utilități.

Peste un milion de apartamente din țară au rămas fără alimentarea cu apă caldă și căldură, pentru că furnizorii s-au închis. Din 315 sisteme, mai sunt doar 60 astăzi. Toate orașele cu mai puțin de 50.000 de locuitori sunt în aceeași situație. Problemele au apărut încă din anul 2000. S-a ajuns la falimentul furnizorilor în multe localități, iar Bucureștiul a rezistat până acum, dar fenomenul este același”, mai spune Radu Opaina. Mai mult, datornicii își vor pierde locuințele.

Cei mai mulți oameni care și-au pierdut apartamentele din cauza datoriilor acumulate au ajuns oameni ai străzii.

Cei mai săraci oameni locuiesc în cele mai aglomerate apartamente, iar în prezent își plătesc greu întreținerea. O majorare a costurilor chiar pentru această categorie de populație nu ar afecta doar oamenii săraci, ci și pe ceilalți proprietari din asociații.
jooble.org