Lovitură pentru Constanța: sediul finanțelor se mută la Galați(1797)


Constanța nu va fi sediu pentru administrația regională financiară! Guvernul Ponta a decis, în şedinţa de astăzi, cele opt sedii ale direcţiilor financiare regionale. "Stabilirea sediilor regionale s-a realizat pe baza deciziei Guvernului. Propunerile au fost în favoarea municipiilor cu pondere economică semnificativă şi în care nivelul realizat al veniturilor bugetare şi numărul de contribuabili sunt ridicate, cu luarea în considerare şi a criteriului geografic", se arată într-un comunicat al Guvernului.

"Toate cele opt sedii ale direcţiilor finanţelor publice regionale şi antifraudă au fost aprobate. Principiul a fost acela ca administraţia fiscală regională să fie în cel mai mare oraş, care are cel mai mare număr de contribuabili", a spus Ponta, citat de Mediafax.
El a arătat că sedii ale administraţiei financiare regionale vor fi înfiinţate la Cluj, Braşov, Timişoara, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti. Un alt astfel de sediu va fi înfiinţat la Galaţi, a completat ulterior Guvernul printr-un comunicat. Ponta a mai afirmat că direcţiile antifraudă au fost stabilite pentru acele oraşe care au activităţi specifice frontierelor, precum Constanţa, Suceava sau Oradea.

Ce spun economiștii


Acum câteva zile, CCINA Constanța spunea că DGFP Constanţa se află pe primul loc în cadrul Regiunii Sud-Est, detaşându-se substanţial faţă de DGFP Galaţi, cu privire la numărul de contribuabili administraţi şi la volumul încasărilor la bugetul de stat realizate în 2012. ”În timp ce DGFP Constanţa administrează peste 333.000 de contribuabili, ceea ce reprezintă 43% din totalul contribuabililor administraţi în regiune şi a contribuit, anul trecut, cu încasări la bugetul central de 2,77 miliarde de lei, adică 39,13% din totalul încasărilor din regiune, DGFP Galaţi administrează circa 47.000 de contribuabili, reprezentând 6% din totalul contribuabililor administraţi în regiune şi a contribuit la buget, în ultimul an, cu 1,37 miliarde de lei, adică 19, 33% din totalul încasărilor din regiune”, au precizat reprezentanții CCINA.

Ce se întâmplă cu oamenii

"În ceea ce priveşte realocarea resurselor umane, modelul de organizare creat permite redistribuirea personalului între diversele structuri de administrare fiscală şi vamală, în favoarea domeniilor deficitare (control, tehnologia informaţiei, juridic, birourile vamale de frontieră externă în UE), precum şi introducerea componentei antifraudă. Aceasta din urmă va beneficia, prin realocarea posturilor, de resurse umane suficiente şi foarte atent selectate pe criterii de profesionalism şi integritate, în aşa fel încât să înregistreze rezultate bune în prevenirea şi combaterea evaziunii şi a fraudei fiscale şi vamale, cu consecinţe asupra suplimentării veniturilor colectate la bugetul de stat. Din punct de vedere organizatoric, este important de menţionat faptul că structura de administrare fiscală existentă la nivel judeţean nu se modifică substanţial, întrucât administraţia finanţelor publice aflată în municipiul reşedinţă de judeţ va prelua o mare parte din atribuţiile vechii direcţii generale a finanţelor publice judeţene. Mai mult, deplasarea competenţelor către nivelul regional nu este însoţită de delocalizarea în totalitate a personalului", se susţine în comunicat.
Guvernul mai arată că întreg procesul de reorganizare a ANAF va fi derulat în limita numărului de posturi ocupate în prezent.
Angajaţii Direcţiei Finanţelor Publice Timiş au declanşat, luni dimineaţă, un protest spontan, în faţa sediului instituţiei, nemulţumiţi de intenţia mutării Finanţelor la Deva, în urma regionalizării. Marţi, ei au continuat protestul, ghişeele fiind închise pentru public, însă miercuri acestea au fost redeschise, angajaţii purtând totuşi banderole albe pe braţe, în semn de protest. Angajații din Constanța nu au protestat împotriva deciziei.

Politicienii de la putere sprijină regionalizare

Partidul Național Liberal susține realizarea procesului de regionalizare, un element important și totodată parte componentă a unui concept mai larg de modernizare a administrației publice din România. ”Considerăm că acest proces poate da rezultatele așteptate doar dacă este efectuat în paralel cu o descentralizare reală și dacă se bazează pe principiul subsidiarității”, se arată într-un comunicat al PNL. Desigur, nu s-au gândit nicio clipă că Guvernul USL va muta capitala finanțelor regiunii de la Constanța la Galați.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri