ANSAMBLUL MONUMENTAL:  TĂCUT LA MASA TĂCERII

ANSAMBLUL MONUMENTAL: TĂCUT LA MASA TĂCERII(1539)


 O parte a naţiunii noastre a fost profund deranjată de faptul că, aflat în vizită la Târgu Jiu, preşedintele Klaus Johannis s-a aşezat pe unul dintre cele douăsprezece scaune-clepsidră de la Masa Tăcerii. Cică nu e voie, că e piesă de patrimoniu şi se află acolo numai pentru a fi privită, nu şi folosită. Acum, pe bune! Unde aţi fi vrut să se aşeze Johannis? La Masa Vorbăreţilor? Tot n-ar fi fost bine. Am fi zis că este la mişto. Aşa, onest, preşedintele şi-a recunoscut valoarea şi s-a aşezat la locul care i se potriveşte, unde de altfel a şi fost fotografiat. Şi astfel, s-a născut un ansamblu monumental simbol a guvernării actuale: „Tăcut la Masa Tăcerii”.

 Dacă nu a greşit-o cu aşezatul, totuşi preşedintele a dat-o în bară încercând să le explice indignaţilor gestul său: „Dacă Brâncuşi nu ar fi vrut să se aşeze nimeni pe acele scaune, probabil nu le-ar fi pus într-un parc public, ci într-un muzeu închis”.

 Ce bucuros ar fi fost Brâncuşi dacă ar fi putut să vadă că însuşi preşedintele i-a îndeplinit dorinţa: Masa Tăcerii, de utilitate publică. Eventual pusă în programul turistic pentru servitul prânzului pe ea de către grupurile de turişti. Mergând pe logica prezidenţială, ce-ar fi să încercăm şi noi să facem o tură cu calul lui Mihai Viteazul, din Piaţa Universităţii, sau cu cel al lui Carol I, din Piaţa Revoluţiei din Bucureşti? Ori să ne amestecăm printre căpeteniile lui Matei Corvin, din Piaţa Unirii din Cluj Napoca, să facem câteva mişcări de „en garde” cu sabia lui Ştefan cel Mare din Vaslui sau să ne plimbăm puţin pe Faleză de gât cu Ovidiu. Că toate aceste opere de artă sunt în aer liber, nu în muzeu închis.

 Să ne îndepărtăm însă acum în tăcere de Johannis şi să ne apropiem de unul dintre cele mai sinistre personaje ale politicii româneşti din toate timpurile. L-aş compara cu Emil Bobu, dar parcă este mai slugoi decât el. L-aş compara cu Postelnicu, dar parcă este ceva mai javră. Poate cu Manea Mănescu, dar este ceva mai prost decât el. L-aş compara cu Cici Balerina, dar parcă e mai traseist ca ea, a călărit mai multe partide politice decât a călărit Cici cabine de tir.

 Este vorba despre domnul deputat Eugen Nicolicea, membru în Parlamentul României încă din 1992. Omul care tot timpul în aceşti 24 de ani amari a avut soluţii excepţionale ca să ne fie şi nouă, prostimii de rând, un pic mai bine, dar pe care de fiecare dată nu a mai apucat să le aplice pentru că hop, venea peste el alt mandat. Alt mandat, de regulă cu alt partid, care avea o cu totul altă doctrină faţă de cel în care politicianul fusese anterior, deci soluţiile salvatoare nu se mai potriveau, aşa că elabora altele şi când să le aplice, pac… muncă în zadar. Venea peste el un alt mandat, de la un alt partid, aşa că trebuia să o ia de la capăt cu elaborarea soluţiei. Uite aşa a păţit de şase ori la rând. Ce timp de un mandat concepea, la afârşit când venea alt mandat se ruina. Parcă nici Meşterul Manole nu a avut atâta ghinion, cât meşterul Nicolicea.

Acum însă, pe finalul acestui mandat, domnul deputat s-a decis să atace un lucru măreţ, care să dăinuie: Salvgardarea Independenţei Naţionale. Soluţia lui Nicolicea pentru rezolvarea unei astfel de probleme complicate este foarte simplă: să se înfiinţeze Garda Naţională a României, structură care va funcţiona sub controlul Parlamentului. De aici încolo, în proiectul de lege depus de Nicolicea la Camera Deputaţilor, începe festivalul delirului. Garda va avea atât forţe terestre, cât şi aeriene. Deci, premilitara aia cu puşti de lemn pe care o pomeneşte Marin Preda în „Moromeţii”, ori pre-premilitara cu bluze albastre şi arme cu aer comprimat de care ne amintim din anii de liceu cei de vârsta mea, sunt pistol cu apă. Armata paralelă a lui Nicolicea, ar putea avea, după cum scrie în proiectul de lege:

Forţele terestre vor fi alcătuite din opt Brigăzi de Infanterie sau Brigăzi Mecanizate, o Brigadă de Geniu si o Brigadă de Artilerie Terestră după standarde NATO, organizate pe câte şase batalioane şi subunităţile de arme şi specialităţi militare subordonate nemijlocit comandamentului brigăzii”.

Ca un strateg ce este, Nicolicea indică şi unde să aibă bazele aceste formaţiuni de luptă:

„Brigada de Geniu va fi dislocată în municipiul Deva, iar Brigada de Artilerie Terestră în municipiul Brăila.”

De ce să fie cantonate în acele oraşe, legea nu mai spune. Probabil, unitatea din Deva ar urma să fie comandată de Decebal, sau de Burebista, iar artileria de la mine, de la Brăila, de Terente sau de tanti Elvira.

Pentru cele opt batalioane, eu i-aş propune la comandă pe: Fraţii Buzeşti, Eremia Movilă, Baba Novac, Aprodul Purice, Deli Marcu, Popa Stoica din Fărcaşele.

Iniţiativa legislativă are şi o explicaţie. Când sunt mici, majoritatea băieţeilor se joacă de-a soldaţii. Apoi cresc şi îşi văd de viaţa lor. Când îmbătrânesc, unii bărbaţi încep din nou să se joace de-a soldaţii.

Am auzit că Nicolicea vrea din nou pe liste. N-ar fi bine să deschidă listele de la Bălăceanca, Mărcuţa sau Socola? Că acolo îi găseşte şi pe comandanţii armatei lui paralele. Şi în plus, doar infirmierii sunt ceva mai nepoliticoşi cu strategii militari. Nenea doctorul nu-i contrazice niciodată.
 
jooble.org