Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir(1109)


Anual, pe 26 octombrie, Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir si mare facator de minuni.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a fost un sfant militar din secolul al III-lea, care a trait in timpul domniei imparatilor Diocletian si Maximian (284-305). Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este unul dintre marii sfinti militari ai Bisericii Ortodoxe, alaturi de Sfantul Gheorghe si Sfantul Mina. Supranumele sau, Izvoratorul de Mir, este legat de mirul care izvoraste din sfintele sale moaste facatoare de minuni.

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este ocrotitorul orasului Salonic, pe care l-a salvat de nenumarate ori de la distrugere, foamete si epidemii. Moastele sale se pastreaza in biserica Sfantul Dimitrie din Salonic, care dateaza din perioada in care Salonicul era un important oras din Imperiul Bizantin. Astazi, aceasta biserica se afla pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, este considerat protectorul tinerilor si al tuturor celor care se lupta cu patimile trupesti si sufletesti.

Dimitrie, cu varianta specific romaneasca Dumitru, este unul dintre cele mai vechi si mai des intalnite nume romanesti si corespunde grecescului Demetrios, cu echivalentul feminin Demetria. Numele Demetrios era raspandit in toata lumea elenica, de la Atena pana in Macedonia si Siria. Biserica Ortodoxa il sarbatoreste in 26 octombrie pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir si facatorul de minuni, iar in 27 octombrie pe Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucurestiului. Personalitatea cea mai marcanta din cultura romana cu acest nume este Dimitrie Cantemir (1673-1723), domn al Moldovei, carturar, enciclopedist, filosof si scriitor.

Purtat de mai multi martiri, numele Demetrius a patruns in onomastica crestina si s-a raspandit mai ales in rasaritul Europei. Cei mai cunoscuti sfinti cu acest nume sunt Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir si facatorul de minuni, din Tesalonic (azi Salonic), sarbatorit de Biserica Ortodoxa pe 26 octombrie, si Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucurestiului, cinstit pe 27 octombrie. Moastele Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov se gasesc in Catedrala Patriarhala din Bucuresti. In fiecare an, cu ocazia praznuirii Sfantului Dimitrie cel Nou Basarabov, la moastele sale are loc un pelerinaj.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
jooble.org