Cum a ajuns dracul expert în vița de vie, mătănii și trafic de anafură

Cum a ajuns dracul expert în vița de vie, mătănii și trafic de anafură(3142)


Până să se inventeze beciul domnesc, un club cu circuit închis destinat mahărilor pătați de pretutindeni, a existat, sub patronajul IPS Tomitanul, via domnească de la Nazarcea. Domnească am zis? Vine vorba, pentru că, în final, numai domni nu au fost cei care au gestionat-o! Degeaba s-a spus că popii cu barba sură nu fură, pentru că, iată, în final, DNA i-a prins pe unii cu via în gură! Nu am găsit altă rimă...

Fiind un obiectiv de viță domnească, s-a preocupat de soarta ei chiar înalta față bisericească, meșter mare la legat și dezlegat butuci. De altfel, aceasta este principala acuzație pe care i-o aduce prea sfântul DNA. Și anume, că a pus via pe butuci. Trebuie spus că, în speța dată, DNA a acționat cu duhul blândeții, cu toate că intrase de multă vreme pe firul butucilor minune. În cele din urmă, cu o oarecare pocăință, prea sfântul și cuviosul DNA a pus punctul crucii pe I în povestea cu butucii, prima din seria celor 1001 de nopți.

Prea Fericitul Tomitanul, dacă fericit mai poate fi de când au pus ochii pe el cei de la DNA, neagă cu vehemență acuzațiile ce i se aduc în legătură cu jaful care a pus via amintită pe butuci! Păi, stimați viticultori ai patriei, pe ce trebuia să o pună? Pe cric? Nu, că nu avea pană de cauciuc și nici vie gonflabilă nu era, că îmi vine să mă bat peste gură cu trei măsuri de candelă. Pe bloc? Ca individul ăla dintr-o reclamă TV care a confundat blocul motor cu blocul în care locuia? Pe sediul PSD Constanța, ca să se zică parșiv că Tomitanul face politică?

Era o vreme când Prea Fericitul, dacă fericit mai poate fi, prezida ședințele de partid ale PSD, ca să-l îndepărteze pe necuratul de conducerea superioară cu barba sură. Numai că dracul, șmecher din născare, și-a băgat coada în altă parte, ca să fie mai aproape de Tomitanul. Unde credeți? În viticultură, prezentându-se ca expert în vița de vie, nelipsită din garderoba Evei.

În materie de lucrări de specialitate, la Nazarcea, cu ajutorul celui de sus, s-au înregistrat câteva premiere mondiale la munca câmpului. Chiar nu am găsit altă rimă... Pentru ca via de la Nazarcea să dea recolte bogate doar pe hîrtie, au fost aplicate, repet, la munca câmpului, măsuri dintre cele mai eficiente, chiar revoluționare...

Față de metodele tradiționale, cultivarea viței de vie doar pe hârtie poate aduce producții record. Sunt producțiile din burtă, cum se spune, care pot fi identificate cu ușurință după fizicul unor popi. Prin mijloace demne de beciul domnesc, Prea Fericitul, dacă ăsta mai e fericit, a transformat o pârloagă în vie numa bună de cules!

Să vedem cum poate fi făcută via mare. Prima lucrare principală, după cum zicea un popă nu prea înalt, deci subordonat, constă în stropirea viei cu agheazmă. Martorii oculari spun că l-au văzut pe respectivul popă efectuând această operațiune de trei ori pe zi cu stropitoarea manuală. Aici, musai trebuie respectate câteva reguli de bază privind rețetarul și ritualul. La un kilogram de agheazmă, care poate fi cântărită și din priviri, se adaugă o rugăciune și un scuipat în sâni ca să nu fie de deochi. Aghezmuirea, însoțită de vorbe de duh, se face direct la rădăcina butucului.

La fel de importantă este trecerea ciorchinilor prin scăldătoare ca să beneficieze de o protecție divină. Urmează tămâierea, chiar dacă, la Nazarcea, la început, nu era un soi de bază, deși, fie vorba între noi, cui nu-i place să fie tămâiat și apărat!

Cât timp toate duhurile s-au aflat în subordinea PSD, Prea Fericitul, nu văd niciun motiv de fericire, s-a bucurat de imunitate. Sloganul era cunoscut, fiind o copie a zicerii pesediste cu dai în fabrici și uzine...Știm cu toții despre ce este vorba.

Anafura... A, da, am uitat de ședința de anafură! La cules de vie, se recomandă foarte multă smerenie. Si mătănii, cât mai multe mătănii!

În ce privește soarta viei de la Nazarcea, parcă văd că prejudiciul înregistrat o să fie pus pe seama calamităților naturale.

Adevărul este că la Nazarcea plouă întotdeauna cu piatră cubică... 
jooble.org