Securitate şi Stabilitate la Marea Neagră

Securitate şi Stabilitate la Marea Neagră(1158)


Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța, în parteneriat cu Academia Oamenilor de Știință din România și Camera de Comerț a României, organizează în perioada 20 – 23 octombrie, la sediul universității, Conferința Internaţională „Securitatea şi Stabilitatea la Marea Neagră”.

La lucrări participa valoroși specialiști, cadre didactice universitare, ambasadori, personalități de rang înalt din S.U.A, Turcia, Moldova, Georgia, Bulgaria, Ucraina, se arată într-un comunicat de presă. Unul dintre co-preşedinţii conferinţei este ambasadorul Cristian Diaconescu, iar printre iluştrii participanţi se mai numără Philip J. (P.J.) Crowley – profesor la Universitatea „George Washington”, fost asistent secretar pentru afaceri publice şi purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA în administraţia Obama, Asaf Hajiyev, secretar general al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre, Mesut Ozcan, Președintele Academiei Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe- Turcia, Dan Dungaciu – directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Iulian Fota – directorul Colegiului Național de Informații din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, Mihai Daraban – preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

De asemenea vor participa la conferinţă jurnaliştii Sabina Fati, Sergiu Silviu, Ion M. Ioniță, Robert Turcescu, personalităţi din Constanţa precum Vergil Chițac, Andrian Mihei, Marian Vasiliev, Dorel Constantin Onaca şi alţii.

Ceremonia de deschidere a avut loc ieri în Aula Magna a Universității, şi a continuat cu o sesiune plenară. Evenimentul a fost încununat cu ceremonia de decernare a distincţiei de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Andrei Şaguna” domnului Philip Crowley, profesor la Institutul pentru Diplomație Publică și Comunicare al Universității „George Washington”.

În cea de-a doua zi a conferinţei, azi, vineri, 21 octombrie, lucrările vor începe la ora 10.00, desfăşurându-se două sesiuni plenare, iar de la ora 14.30 vor avea loc trei sesiuni paralele, cu temele „Securitatea ca factor de stabilitate la Pontul Euxin”, ”Stabilitatea economică în regiunea extinsă a Mării Negre” şi „Cultură şi religie în regiunea Mării Negre”.

A treia zi, sâmbătă, 22 octombrie, va fi dedicată work-shop-urilor, primul între orele 10 – 12, cu tema „Importanţa economică şi geostrategică a Portului Constanţa”, organizat chiar în port, cel de-al doilea, între orele 14 – 16, la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, cu tema „Rolul strategic al Bazei Aeriene MK în sistemul defensiv al NATO”.

Conferința va aborda aspecte ale securității, stabilității și cooperării în regiunea Mării Negre, din domeniile politic, economic şi militar, având în vedere importanța geostrategică a zonei și faptul că dinamica în regiune este puternic influenţată de mutaţiile ce au avut loc în ultimii ani în Europa, Orientul Mijlociu şi Asia. Alocuțiunile și intervențiile se vor axa și pe concepțiile diferite ale statelor riverane privind cooperarea în zonă, precum și pe analizarea factorilor de risc zonali.
jooble.org