Cât de mult vorbesc românii la telefon...

Cât de mult vorbesc românii la telefon...(801)


Românii au vorbit aproape 36 de miliarde de minute la telefonul mobil, în primul semestru din 2016, în creştere cu 4% faţă de perioada similară a anului trecut, deşi numărul utilizatorilor activi de telefonie mobilă din România a rămas la acelaşi nivel ca în prima jumătate din 2015, respectiv 22,6 milioane, potrivit celor mai recente date statistice, publicate marţi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

În medie, un utilizator român vorbeşte la mobil 4 ore şi 21 de minute într-o lună, cu 8 minute mai mult decât media înregistrată în primul semestru al anului 2015. Cel mai mult utilizează serviciile de voce abonaţii persoane fizice care deţin un abonament, aceştia înregistrând un trafic mediu lunar de 5 ore şi 49 de minute, urmaţi de persoanele juridice care deţin un abonament (4 ore şi 12 minute), în timp ce utilizatorii de cartele preplătite consumă, în medie, lunar 3 ore şi 26 de minute. Durata medie a unui apel de pe un terminal mobil, în primele şase luni ale anului 2016, a crescut la două minute şi 40 de secunde. Pe de altă parte, numărul de mesaje SMS scade pentru prima dată în România, în primul semestru al acestui an fiind trimise peste 9,5 miliarde de mesaje acest tip, cu aproape 6% mai puţine faţă aceeaşi perioadă a anului 2015, iar aproape 80% dintre acestea fost trimise în propria reţea.

Astfel, în prima jumătate a anului, un utilizator a transmis, în medie, 69 de mesaje SMS/lună.

"Numărul de utilizatori activi de telefonie mobilă din România stagnează la 30 iunie 2016 la acelaşi nivel ca la sfârşitul primului semestru din anul 2015 — 22,6 milioane de utilizatori. Este, însă, de remarcat faptul că numărul de utilizatori pe bază de abonament a continuat să crească până la 11,1 milioane, cu 9% anual, în timp ce numărul cartelelor preplătite active a scăzut, ajungând la 11,5 milioane. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la 100 de locuitori a ajuns la 114,3% la jumătatea anului 2016", precizează ANCOM într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES.

Cu toate acestea, chiar dacă numărul de utilizatori a stagnat, traficul total efectuat de către aceştia a crescut cu 4%, în primul semestru din 2016, faţă de primul semestru din 2015, până la aproape 36 de miliarde minute. Potrivit Raportului de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru primul semestru al anului 2016, creşterea înregistrată în ultimii ani a traficului către alte reţele de telefonie mobilă continuă (+47%, până la 9,9 miliarde minute), la fel ca şi cea a traficului către reţele fixe cu un plus de 5%, până la 1,2 miliarde minute, în timp ce traficul în reţelele mobile proprii scade cu 9%, în aceeaşi perioadă de referinţă. În acest context, ponderea traficului în reţele mobile proprii scade într-un an cu 9 puncte procentuale (p.p.) până la 63%, în timp ce ponderea traficului către alte reţele de telefonie mobilă creşte cu 8 p.p până la 28%.

În ceea ce priveşte serviciile de telefonie mobilă în roaming, datele ANCOM relevă faptul că traficul de voce continuă să înregistreze şi pe parcursul primelor 6 luni ale anului 2016 o creştere semnificativă, de 37,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, atingând aproape 685 de milioane de minute, din care 222 milioane au fost apeluri efectuate şi 463 milioane apeluri primite. Totodată, în timp ce traficul de mesaje SMS trimise în roaming a înregistrat o creştere de aproximativ 9%, până la 66 de milioane de mesaje, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, consumul serviciilor de date în roaming a continuat creşterile înregistrate în ultima perioadă, atingând valoarea de 387.000 GB, în prima jumătate a acestui an. Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru primul semestru al anului 2016 a fost realizat de ANCOM pe baza datelor raportate de către furnizorii activi de servicii de comunicaţii electronice care au desfăşurat activităţi comerciale în perioada 1 ianuarie — 30 iunie 2016.
jooble.org