RIVALI  LA  TOMBEROANE

RIVALI LA TOMBEROANE(2662)


Ursul împușcat la Sibiu a devenit erou național! După dezbateri și proteste în stradă, care ar fi putut schimba guvernul de tehnocrați, mă așteptam la funeralii și doliu național, dată fiind amploarea pe care a luat-o acest eveniment nefericit. Ca orice nătâng, guvernul lui Iohannis și Cioloș își dă consecvent cu stângul în dreptul, chiar și în domeniile de activitate, puține la număr, în care, ca să zic așa, cât de cât, se pricepe! La vânătoare, de pildă, că a avut grijă domnul Țiriac să facă din mistrețul autohton un martir pentru gloria patriei noastre Românica...Indiferent de epoca pe care o trăim, este bine să nu uităm nici jertfa mistreților, care nu au acceptat să dea pe nimeni în gât! Dar, atenție, în materie de loialitate și patriotism, nimeni nu-l întrece pe iepuraș. Acesta, în timpul dictaturii, a fost bătut măr de doi milițieni, care au încercat să-l convingă să recunoască, pe proprie semnătură, că este mistreț! Ceea ce nu s-a întâmplat. Ca să nu se mai spună că iepurașul este un fricos și un căcăcios notoriu!

Acum, povestea se repetă, dar cu ursul în prim plan. În loc să protejeze ursul, pentru că de popor nu are milă, precum motanul Dănilă de șoricei, Cioloș, dimpotrivă, îl expune, îl împinge, într-o manieră iresponsabilă, în bătaia puștii! Ba, chiar mai mult decât atât, ursul figurează, în statisticile tehnocrate ale domnului Cioloș, ca principal indicator la capitolul animale sălbatice sacrificate, de parcă guvernul ăsta și-a propus să golească pădurile!

De fapt, de ce mă mir eu! Au reușit ei, guvernanții, să golească România! Cum zicea Băsescu? Nu-ți convine? Pa, la revedere, Turnu Măgurele! După posibilități, localitatea Turnu Măgurele poate fi înlocuită cu oricare alta de pe glob. Pe refrenul ăsta băsist, au plecat din țară medicii cei mai buni, inginerii și constructorii de elită, alții ca ei... Ne-au mai rămas câteva animăluțe, numa bune de împușcat!

Procedând astfel, reiau ideea, tehnocrații lui pește prăjit cu mujdei de usturoi își dau singuri la gioale! Păi, bine, măi, domnule prim ministru, că animalule, ca domnul Iliescu, nu-mi permit să-ți spun, dacă omori urșii, ce naiba mai vinzi electoratului? Rămâi fără obiectul muncii! Până acum, le-a mers cum le-a mers, domnilor tehnocrați, că au avut din ce...

De câte ori s-au împotmolit din cauza măsurilor lor ineficiente, echivalente cu două vorbe goale, cine i-a scos din rahat? Ursul. Că moș Martin, că Fram ursul polar, că Panda, că personajul mormăitor din Cartea junglei, cu poze din România, mă rog, nu mai contează, ursul i-a scos la mal! Si care este recunoștința domnilor politicieni? Trag în el, ca la tir, din toate pozițiile! Până acum, ca să se salveze, domnii guvernanți, în general, politicienii, au vândut blana ursului din pădure! Ca să faci negoț cu blana ursului din pădure, când nimic nu ai a spune, trebuie să fii un tupeist de nedescris! Ponta, Băsescu, Dragnea, Tăriceanu, sunt doar câțiva dintre cei care, pentru a reveni sau rămâne la putere, sunt gata să vândă blana ursului din pădure!

Incidentul de la Sibiu, culmea, orașul lui Iohannis, a avut ca miză, în principal, nu atât ursul, care a avut soarta lui Kennedy, ci blana acestuia. Când s-a pus problema tragerii la răspundere a celor vinovați, factorii de răspundere au prezentat, ca argument, blana ursului din pădure. Da câte blăni să fi avut sărmanul urs? Două pe sub geacă, una în izmene, una sub limbă... E posibil ca unele să fi fost imitații...Exact ca în Cartea junglei cu poze din România...

De când a fost investit în funcția de prim ministru, domnul Cioloș se joacă de-a ursul cu noi! Uite ursul, nu e ursul! Între ursul împușcat la Sibiu și oricare dintre noi, mă refer la oamenii simpli, nu la bogătani, există numeroase asemănări, ca viață, pădure ,obiceiuri, cozi interminabile, pomeni electorale nivel de trai, stare civilă ca vânat, scârba lui Țiriac, viața într-un țarc, dependența de sistem, hăitași, statut de cobai, bătaia de joc a guvernanților etc.

Ursul este victima sistemului, fiind constrâns să supraviețuiască într-un spațiu restrâns drastic, cu resurse din ce în ce mai puține, fără hrană, cu libertăți limitate, arestat, eliberat, hăituit la tot pasul, vânat, cum s-a mai întâmplat. De ce a coborât el din pădure tocmai în centrul orașului Sibiu? De foame. Foamea l-a scos din bârlog! Pe românul amărăștean cine îl scoate din bârlogul lui cu mulți copii? Foamea! Omul și ursul, rivali la tomberoane !

Lipsit de perspective, ca și ursul din pădure, este nevoit să plece în străinătate. Aici, de cele mai multe ori, în împrejurări nefericite, sfârșește adeseori împușcat...Oricum, îi este rezervat un sfârșit tragic. Celor rămași acasă nu le rămâne la îndemână decât o singură alternativă. Dialogul cu surzii și cățăratul, ca formă extremă de protest! Ursul a fost criticat că s-a urcat pe case ca să protesteze, în mormăiala lui, pentru o protecție mai bună din partea autorităților. Am văzut români care s-au urcat pe bloc ca să se arunce de acolo, în semn de protest, pentru că le-a fost schimbată viața de câine cu viața de urs! Deși lipsită de perioada de hibernare, viața de câine avea poezia ei. Credeți că ursul, care se exprimă mai greu, s-a urcat pe case din prea multă fericire? Pentru autorități, secvența cu pricina reprezintă un fragment dintr-un spectacol de circ.

Da, și în cazul ursului, și în cazul românilor vitregiți de soartă, e vorba de circul foamei. Ursul, împușcat fără o judecată dreaptă, pentru că nu atacase pe nimeni, a căzut victimă unor incompetenți și fricoși, care au acționat la disperare de teama de a nu-și pierde funcțiile. În fapt, atâta i-a dus mintea! Ursul a murit împușcat! Așa au murit și unii dintre semenii noștri, asupra cărora au deschis focul niște polițiști la fel de incompetenți și de fricoși precum cadrele de la Sibiu...

În aceste condiții, care este diferența dintre om și urs? Adevărul este că s-au înmulțit plutoanele de execuție. Tehnocrații lui Cioloș trag în noi și în urși din toate pozițiile. S-a dus vestea peste hotare că, în Romania, când nu-ți iese ursul în cale, tot ce mișcă se împușcă!

Dacă auziți gălăgie pe străzi, să știți că Cioloș plimbă ursul. De fapt, luând în calcul rezultatele guvernării, blana ursului din pădure. Aia pe care ne-a mai vândut-o de câteva ori de când a fost numit în funcția de prim ministru...

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri