SĂLBATICII DE LA SIBIU

SĂLBATICII DE LA SIBIU(1613)


 
    Din nou, Sibiul este cunoscut în toată lumea. De astă dată nu în calitate de capitală europeană a culturii, nu pentru vreun festival internaţional de teatru ori de muzică, nici pentru pitorescul lui şi al locurilor care-l înconjoară.

De astă dată, în lume despre Sibiu şi, implicit despre România, se vorbeşte ca despre o capitală a sălbaticilor, a ucigaşilor, a înapoiaţilor, a necivilizaţilor. Vă rog să mă credeţi că nu este nici un fel de exagerare. Toată imaginea bună pe care şi-a construit-o Sibiul în atâţia ani, toate vorbele frumoase spuse de sutele de mii de turişti străini care l-au vizitat, s-au spulberat într-o clipă. Le-a spulberat un imbecil care a tras un foc de armă.

Ştirea cu uciderea puiului de urs în mijlocul Sibiului a făcut, efectiv, înconjurul planetei. Toate marile agenţii de presă din lume, de la AFP şi până la UPI, toate marile cotidiane, fără excepţie, de la Washington Post până la Le Monde sau Times, toate marile posturi de televiziune începând cu BBC, CNN, CBS, TeleGlobo, nu numai că au difuzat despre evenimentul de la Sibiu, dar au şi comentat pe larg. Ca să vă daţi seama despre ce curent de opinie mondial s-a creat, să facem o singură comparaţie. În 1991, CNN, cel mai mare post de ştiri din lume, a difuzat o singură ştire despre mineriadă, cu o durată de 40 de secunde. Acum au reluat ştirea cu ursuleţul asasinat în mai multe jurnale principale, iar durata a fost de mai mult de 2 minute. Ceaa ce, pentru CNN este enorm.

Ce este de făcut acum, după ce răul s-a produs? Cum să dovedim lumii care ne arată cu degetul şi ne percepe ca pe nişte sălbatici, că nu suntem deloc aşa. Că dacă am fi ucigaşi de urşi, nu ar trăi în România peste 5000 de exemplare, adică mai mult decât în toate celelalte ţări europene luate la un loc.

Răspunsul cred că este foarte simplu. O anchetă foarte serioasă şi pedpesirea drastică a celor vinovaţi. Pentru că sunt vinovaţi. Şi nu mă refer numai la idiotul care a tras. Ci la toţi ceilalţi, la oficialităţile locale, incapabile, încă o dată, să gestioneze o situaţie de criză.

Spun „încă o dată”, pentru că nu este primul incident de acest fel din Sibiu, care se încheie tragic. Pe data de 13 decembrie 2011, adică acum cinci ani, tigroaica Mihaela a evadat de la grădina zoologică din Sibiu şi a fost împuşcată mortal câteva ore mai târziu. În urma ei a rămas un pui, cu nume simbolic: Baghera. Desigur, tigroaica nu a evadat pentru că avea un şperaclu cu care a deschis uşa cuştii, ci pentru că un îngrijitor, imbecil şi senil a uitat pur şi simplu uşa deschisă.

Ghici cine era pe atunci primar al Sibiului? Klaus Johannis. Acelaşi Klaus Johannis care astăzi, adoptând „metoda Traian Băsescu”, care a devenit cel mai vehement critic al nemerniciilor perioadei când a fost preşedinte unul pe nume Traian Băsescu pe care acum se face că nu-l cunoaşte, se indignează şi el de prostia autorităţilor locale. Păi cine a condus până mai ieri acele autorităţi? Şi cam cât de mare este indignarea? Diferă ca intensitate de la urs, la tigroaică? Sau este dozată de funcţie: dacă eşti şeful celor care au împuşcat animalul nevinovat acum cinci ani, indignare mai mică. Dacă nu mai eşti şi poţi câştiga ceva capital de imagine de pe urma întâmplării tragice, indignarea este mare. La Sibiu, oamenii întregi la cap organizează un miting de protest, în care cer demiterea autorităţilor criminale. Ce-ar fi să-l vedem pe Johannis printre manifestanţi, că tot se duce el la fiecare sfârşit de săptămână la Sibiu. desigur, cu excepţia perioadelor când este în vacanţă, manifestând pentru demiterea celor pe care, în mare parte, el i-a pus în funcţii.

Autorităţile locale continuă şi acum, când toată lumea este cu ochii pe ele, să mintă cu neruşinare. DSVSA Sibiu spune că ursul ucis avea 4-6 ani şi aproximativ 150 de kilograme, jignindu-ne grav inteligenţa. Se vede foarte clar, comparând animalul împuşcat cu planta de lângă el, cât este de mare. Un puiuţ de urs, evident.

Minte şi şeful poliţiei, minte cu nesimţire o lume întreagă, spunând că mai întâi s-a încercat tranchilizarea ursului şi mai apoi, pentru că devenise agresiv, a fost împuşcat. Desigur, nu există nici o urmă de tranchilizant. Desigur, nimeni, dintre foarte mulţii martori, nu a văzut să se tragă cu armă cu tranchilizante. Pe înregistrarea video se vede foarte clar cum ursuleţul este foarte speriat şi nici vorbă să încerce să atace pe cineva. Dimpotrivă, încearcă să fugă.

Ca să vedeţi logică de miliţian. Spune şeful IPJ că ursul deja ameninţa oamenii. Păi taică, tu, care judeci cu cozorocul de la chipiu, dacă ursul punea în pericol oameni, înseamnă că în apropierea lui existau oameni. Atunci, cel care a tras ca nătângul cu puşca în plin oraş, nu i-a pus în pericol? Dacă nu nimerea ursul, sau ricoşa glonţul şi ucidea sau rănea pe cineva? Se pare că imbecilul de miliţian nu are deloc cunoştinţe despre regulile de folosire a unei arme de vânătoare. În ce condiţii proprietarul poate trage cu ea? În nici un caz în oraş. În plin oraş. De altfel, Ministerul Mediului a şi anunţat că nu a fost solicitat şi nici nu a dat aprobare pentru împuşcarea ursuleţului. Aşa că este braconaj în toată regula, sub ochii poliţiei. Plus nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Dacă tot suntem la Sibiu, să ne amintim. În 1990, la procesul lui Nici Ceauşescu, unul dintre capetele de acuzare, pentru care a şi fost condamnat, a fost că avea o armă de vânătoare pe care o deţinea fără permis. Acum, ucigaşul, că vânător nu este, ce merită?
Şi toţi cei care au contribuit, din prostie sau premeditat, la acest asasinat al unui animal nevinovat.

Am spus: „cei care au contribuit premeditat” şi îmi asum. Pentru că eu cred că ursuleţul nu a apărut de capul lui în oraş. Explicaţia că a fost alungat de haitele de câini comunitari de la marginea oraşului nu ţine. Un urs tânăr de 6 ani, cu o greutate de peste 150 de kilograme, aşa cum ni-l prezintă autorităţile locale, niciodată nu se sperie de o haită de maidanezi. Iar dacă să presupunem că este un urs mai slab din fire, mai emotiv şi se sperie, nu fuge spre oraş, unde pericolele sunt mai mari, ci spre pădure.

Eu cred că puiului de urs i s-a dat drumul voluntar în oraş.

Motivul? Sau motivele?

Vă invit să facem împreună o analiză, în episodul viitor. Poate ajungem la o concluzie serioasă, înainte să-i parvină rapoartele oficiale pe care le-a cerut Cioloş şi cazul să fie îngropat.
jooble.org