FONDURI EUROPENE ȘI PARTENERIATE PENTRU DEZVOLTAREA ORAȘELOR ROMÂNEȘTI

FONDURI EUROPENE ȘI PARTENERIATE PENTRU DEZVOLTAREA ORAȘELOR ROMÂNEȘTI(789)


Viziune și strategie integrată, consultare publică și decizii bine fundamentate, perseverență în atingerea obiectivelor stabilite și asumare politică pentru proiectele necesare – sunt câteva dintre elementele care duc la dezvoltarea cu succes a unui oraș.

Aceasta este una dintre concluziile conferinței “Orașul meu în Europa noastră”, organizată de Comisia Europeană (CE) în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) în cadrul festivalului UrbanFEST 2016. Scopul conferinței a fost acela de a facilita schimbul de informații, de experiență și de bune practici cu orașele europene care au înregistrat, în ultimele decenii, o dezvoltare susținută și s-a axat pe trei teme: dezvoltare durabilă, dezvoltare incluzivă și facilitarea utilizare a fondurilor europene. Momentan, suma de 1,2 miliarde de euro este disponibilă pentru dezvoltarea urbană a municipiilor reședință de județ, prin Regio - Programul Operațional Regional 2014-2020.

Cu privire la tendința existentă în România la acest capitol, Vasile Dîncu a arătat că nu orice creștere la nivelul orașelor este sinonimă cu dezvoltarea lor, că lipsesc adesea activități esențiale de planificare a dezvoltării urbane și specialiștii care să acopere această zonă din administrația publică locală. Cu privire la posibilele soluții, ministrul dezvoltării a explicat că se lucrează la modificări legislative în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor și la posibilitatea pregătirii integrate în acest domeniu, în parteneriat cu mediul academic și universitar, pentru corelarea cu nevoile existente în mediul public, de exemplu, a programelor de master în dezvoltare și planificare urbană, sau a capacității din facultățile de arhitectură și construcții. Experiența primarilor altor orașe europene a fost prezentată de primarul Sofiei, Yordanka Fandakova, viceprimarul orașului Bordeaux, Florence Forzy-Raffard, și prim vice-primarul orașului Mannheim, Christian Specht. Vorbitorii au pus accentul pe nevoia de planificare, pentru ca dezvoltarea unui oraș să fie coerentă și durabilă, și pe nevoia de implicare a mediului public în acest proces. Primarul Sofiei, Yordanka Fandakova, a prezentat orșul ca fiind “verde și inovator”: în perioada de programare 2007-2013 au finalizat 110 proiecte în valoare de 1,5 miliarde de euro, din care 1 miliard a reprezentat finanțare europeană. Principalele proiecte au fost: sistemul de metrou (2 linii, peste 40 km, 35 de stații și 34% cotă în sistemul de transport; în ultimii 6 ani s-au construit peste 22 km linii de metrou și s-au redus cu emisiile de gaze cu 75.000 de tone pe an), construcția șoselei de centură (168 milioane de euro din programe europene), rețea de transport urban înnoită (126 de autobuze noi, 20 de noi tramvaie, 50 troleibuze noi, 10 trenuri de metrou, peste 1000 de panouri de informare pentru transportul în comun, cu ajutorul programelor europene "Mediu" și "Dezvoltare regională"), sistem de management al traficului (reducerea cu 1/3 a timpului de călătorie în oraș și cu 25% a emisiilor nocive), sistem integrat de instalații de tratare a deșeurilor municipale (reciclează 50% din deșeurile menajere și producerea de bio-gaz), peste 10 milioane de euro investiți din bugetul de stat și din cel al municipalității în dezvelirea, conservarea, restaurarea şi valorificarea muzeistică a patrimoniului arheologic al orașului antic, restaurarea parcului Palatului Național al Culturii, proiecte de restaurare pentru mai multe zone emblematice ale Sofiei, inclusiv Catedrala "Sf. Al. Nevski."

Viceprimarul orașului Bordeaux, Florence Forzy-Raffard, a arătat cum a evoluat orașul în ultimii 20 de ani spre un oraș atractiv pentru turiști și tot mai căutat ca domiciliu. Saltul a avut la bază preocuparea constantă a municipalității să găsească acele proiecte care rezolvă cele mai stringente probleme și care să valorifice anumite zone ale orașului. Unul dintre exemple a fost transformarea unei parcări de suprafață într-o zonă de relaxare pentru locuitori. Pentru Bordeaux, regenerarea urbană a avut o abordare integrată bazată pe 4 piloni: o rețea de transport durabil (formată din tramvaie: 60 km azi, 77 km până în 2020; benzi de rulare dedicate pentru autobuze: 50 km în 2015; biciclete care se pot închiria gratuit; vaporașe; rețea de car-sharing: 70 mașini, 30 de stații; vehicule electrice: 200 disponibile, toate integrate: un singur bilet, un singur operator); refacerea cheiurilor de pe malul stâng al fluviului Garonne (4.5 km), revitalizarea centrului istoric (remodelarea spațiilor publice, restaurarea fațadelor) și o nouă abordare pentru malul drept al fluviului.

Prim vice-primarul orașului Mannheim, Christian Specht, a pus accentul pe rolul fondurilor europene în dezvoltarea orașului. Strategia orașului în domeniul fondurilor europene s-a axat pe trei piloni: 1 - creștere economică, locuri de muncă și competitivitate pe de o parte, 2 - calitatea vieții, educație și incluziune socială și 3 – mediu. Acesta a exemplificat felul în care municipalitatea adoptă noile tendințe tehnologice cu un autobuz electric produs local pentru transport local. A fost lansată și invitația, adresată orașelor din România, de a adera la rețeaua Eurocities - organizație neguvernamentală europeană, cu sediul la Bruxelles, care reunește peste 130 de orașe-metropolă și 40 de orașe partenere din peste 35 de state europene.

Orașele membre ale Eurocities sunt orașe care sunt un important centru regional, au o dimensiune internațională și o populație de peste 250.000 de locuitori. Eurocities facilitează cooperarea și schimburile între orașele membre și promovează proiecte transnaționale europene: http://www.eurocities.eu.
jooble.org