Master Planul pentru turismul balnear vine cu măsuri noi de îmbunătăţire a competitivităţii României ca destinaţie turistică

Master Planul pentru turismul balnear vine cu măsuri noi de îmbunătăţire a competitivităţii României ca destinaţie turistică(866)


Master Planul reactualizat pentru dezvoltarea turismului balnear aduce noi măsuri pentru îmbunătăţirea circulaţiei turistice, a atractivităţii şi competitivităţii României ca destinaţie turistică, potrivit unui proiect de act legislativ publicat pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

Conform notei de fundamentare a Hotărârii de Guvern privind aprobarea Master Planului pentru dezvoltarea turismului balnear, turismul de sănătate are nu numai valenţe medicale, profilactice, de recuperare şi readaptare funcţională, dar şi un potenţial economic major.

Angajarea directă a peste 500.000 de persoane şi sprijinirea unui număr suplimentar de 1,2 milioane de locuri de muncă în domenii conexe face ca sectorul să fie unul dintre cei mai mari angajatori din Uniunea Europeană, atât în domeniul asistenţei medicale, cât şi a turismului – în special în regiunile în care industria este mai puţin dezvoltată”, se precizează în document.

În fiecare an, staţiunile balneare europene generează o cifră de afaceri de peste 20 miliarde de euro. Dintre toate segmentele de turism din România, turismul de sănătate este, conform documentului de pe site-ul Ministerului Economiei, singura formă de turism care se bazează pe un potenţial permanent, de mare complexitate, practic inepuizabil şi independent de condiţiile atmosferice. România se înscrie printre ţările europene cu un fond balnear remarcabil. Astfel, este cunoscut faptul că aproape o treime din apele termale şi minerale de pe continent se găsesc în ţara noastră.

Conform notei de fundamentare, "impactul asupra mediului de afaceri poate fi pozitiv, prin creşterea atractivităţii localităţilor pentru investitori, stimularea parteneriatelor şi atragerea producătorilor locali, dezvoltarea infrastructurii şi crearea de locuri de muncă’.

În acest context, rolul întreprinderilor mici şi mijlocii este important în vederea creării de locuri de muncă. Dezvoltarea activităţilor balneo climaterice în cadrul destinaţiilor poate genera apariţia locurilor de muncă pe plan local (direct în sectorul turistic sau în sectoarele conexe). Factorii decidenţi apreciază că prin creşterea veniturilor şi a standardelor de viaţă pentru populaţia locală, generaţiile tinere sunt încurajate să rămână în cadrul comunităţii. În cadrul Master Planului pentru dezvoltarea turismului balnear, alături de instituţiile responsabile din domeniul sănătăţii, a debutat un program complex de analiză a factorilor naturali terapeutici din destinaţiile turistice din ţara noastră.

Datorită acestui efort, au fost declarate prin hotărâre de guvern, în conformitate cu legislaţia în domeniu în vigoare, 27 staţiuni balneare şi balneoclimatice. Conform AGERPRES, de asemenea, în decursul anului 2016, la sediul Ministerului Economiei, a fost constituit un grup de analiză format din reprezentanţi ai acestei instituţii, ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Culturii, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Autorităţii Naţionale pentru Turism şi ai patronatelor din turismul balnear. Scopul acestui grup de lucru este de a identifica şi de a implementa măsurile a căror materializare poate conduce la deblocarea dezvoltării turismului balnear în România.
jooble.org