Parteneriat pentru modernizarea portului din Tulcea

Parteneriat pentru modernizarea portului din Tulcea(1083)


Consiliul Judeţean Tulcea reia condiţionat parteneriatul cu Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) SA din Galaţi pentru modernizarea portului tulcean.

"Am fost tranşant şi le-am spus (reprezentanţilor APDM SA- n. red.) că mergem pe acest parteneriat până când propunerea de modificare legislativă depusă în Parlament şi aflată acum în Senat va trece, iar apoi noi vom prelua administrarea portului din Tulcea. (...) Nu au avut nimic împotrivă", a declarat preşedintele CJ, Horia Teodorescu.

În draftul de parteneriat, potrivit sursei, CJ îşi rezervă dreptul ca după modificarea actualei legislaţii privind administrarea portului din municipiu liderii proiectului să fie CJ şi Primăria municipiului Tulcea.

"În cazul celorlalte porturi din judeţ se poate discuta punctual", a mai spus Teodorescu. Preşedintele CJ şi-a exprimat totodată speranţa ca studiul de fezabilitate privind modernizarea portului tulcean să fie încheiat în prima parte a anului viitor. "Nu cred că un studiu de fezabilitate de o complexitate atât de mare va fi încheiat repede. Sper ca până în primăvară să-l avem. Nu e târziu deloc", a precizat preşedintele Teodorescu.

El a mai spus că parteneriatul care va fi încheiat cu APDM Galaţi nu va mai include nicio societate privată, acesta urmând să fie semnat doar de reprezentanţii CJ, ai Primăriei municipiului Tulcea şi ai companiei gălăţene. La finele lunii august, conducerea CJ a anunţat că a renunţat la parteneriatul cu APDM SA din Galaţi pentru modernizarea portului tulcean şi că susţine modificarea legislaţiei în vigoare privind administrarea acestui areal.

În sprijinul acestei modificări legislative, la iniţiativa Asociaţiei "Ivan Patzaichin-Mila 23", sute de tulceni au participat la flashmob organizat pe data de 26 august pe faleza oraşului, în deschiderea celei de-a VI-a ediţii a Festivalului internaţional al bărcilor cu vâsle Rowmania, susţinând astfel demersul autorităţilor de a prelua în administrare portul tulcean de la APDM SA Galaţi.

Preluarea infrastructurii portuare din judeţul Tulcea din administrarea APDM Galaţi în cea a autorităţilor locale şi judeţene este o dorinţă veche de cel puţin 10 ani a oficialităţilor şi operatorilor portuari tulceni, demersurile făcute până în prezent de autorităţile locale neavând succes. Conform AGERPRES, portul şi cea mai mare parte a falezei oraşului Tulcea sunt administrate de compania gălăţeană din anul 1991, veniturile realizate din activitatea portuară din municipiu devenind buget al APDM Galaţi.
jooble.org