UE  va relua finanţarea Republicii Moldova

UE va relua finanţarea Republicii Moldova(705)


 Uniunea Europeană este gata să reia finanţarea Republicii Moldova doar dacă autorităţile de la Chişinău vor avansa pe calea reformelor şi vor semna un Acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, aflat într-o vizită de o zi de documentare la Chişinău.

"UE aşteaptă acum de la Republica Moldova fapte concrete: lupta împotriva corupţiei, reforme în audiovizual, investigarea furtului miliardului, colaborare cu societatea civilă", a afirmat Johannes Hahn. "UE rămâne determinată să susţină Republica Moldova, dar aşteaptă rezultate concrete", a mai spus oficialul, citat de Radio Chişinău. "Vom relua susţinerea financiară după semnarea Acordului cu FMI. Sperăm ca FMI să ia o decizie favorabilă în privinţa Republicii Moldova în octombrie", a declarat comisarul european, insistând ca autorităţile moldovene "să se concentreze acum pe implementarea reformelor". El şi-a exprimat speranţa că alegerile prezidenţiale programate la 30 octombrie vor avea loc într-o manieră deschisă, democratică, cu respectarea legislaţiei naţionale şi internaţionale în domeniu, subliniind necesitatea respectării angajamentelor asumate faţă de OSCE şi Consiliul Europei privind dreptul de a alege şi de a fi ales.

Republica Moldova, a spus la rândul său premierul moldovean Pavel Filip, va depune eforturi susţinute în vederea avansării pe calea aplicării angajamentelor asumate faţă de partenerii europeni, asocierea la spaţiul comunitar fiind una din priorităţile actualei guvernări, a subliniat el. Aceasta este a doua vizită a lui Johannes Hahn la Chişinău în calitate de comisar european, prima având loc pe 6 noiembrie 2014, aminteşte postul de radio menţionat.
jooble.org