Grigore, cel care veghează

Grigore, cel care veghează(899)


Prenumele Grigore reproduce numele grecesc Gregorios, care s-ar traduce ca cel cu mintea treaza, cel care vegheaza. In primele secole ale erei noastre, Grigore a devenit un nume frecvent, fiind purtat de mai multe personalitati ale Bisericii, fapt care a contribuit la raspandirea sa atat in apusul, cat si in rasaritul Europei.

Pe 30 septembrie, in calendarul ortodox este praznuit Sfantul Grigorie Luminatorul (240-332), Apostolul Armeniei. Sfantul Grigorie Luminatorul a pastorit Biserica Armeniei timp de 31 de ani. A fost al treizeci si saselea episcop care a semnat pe lista celor 318 Sfinti Parinti care au luat parte la Sinodul de la Niceea, din anul 325. Se spune ca Sfantul Grigorie Luminatorul a pus bazele alfabetului armenesc si ca a tradus Biblia in limba armeana. O particica din moastele sale se afla in biserica Sfantul Gheorghe Vechi din Bucuresti. Mult mai cunoscut decat Sfantul Grigorie Luminatorul este Sfantul Grigorie Teologul, cunoscut si ca Sfantul Grigorie de Nazianz.

Sfantul Grigorie Teologul (329-390) s-a nascut in apropierea orasului Nazianz, din Capadocia. A studiat la Cezareea Capadociei, la Cezareea Palestinei, in Alexandria si la Atena. Dupa ce a fost botezat, a fost chemat de Sfantul Vasile cel Mare la manastirea sa, in Pont, unde au lucrat impreuna la prima Filocalie. Pentru scurt timp, a fost arhiepiscop al Constantinopolului. Din cauza gruparilor rivale care sfasiau Biserica sa, din anul 383 s-a retras la Nazianz, unde a trait pana la sfarsitul vietii, dedicandu-se rugaciunii si lucrarilor teologice. Pentru invatatura sa profunda si pentru elocventa sa, a fost supranumit Teologul. O parte din capul Sfantului Grigorie Teologul se afla la Manastirea Slatina din judetul Suceava, fiind adusa de la Constantinopol de catre domnitorul Alexandru Lapusneanu. Sfantul Grigorie Teologul este praznuit pe 25 ianuarie, dar si pe 30 ianuarie, alaturi de sfintii Vasile cel Mare si Ioan Gura de Aur (Sfintii Trei Ierarhi). 

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
jooble.org