Apicultura este într-un grav pericol

Apicultura este într-un grav pericol(790)


Producţia de miere din acest an scade la mai puţin de jumătate faţă de media ultimilor ani din cauza vremii nefavorabile care a afectat "dramatic" efectivele de albine, însă apicultorii susţin că mierea nu va lipsi de pe piaţă şi nici preţurile nu se vor majora deoarece există stocuri, iar românii nu sunt mari consumatori de miere.

"Producţia de miere de anul acesta va fi sub 50%, în jur de 45% din media ultimilor ani. Cel puţin aceasta este estimarea noastră efectuată în toate judeţele. Chiar dacă s-a făcut salcâmul în Moldova, în restul ţării nu s-a făcut. Chiar dacă s-a făcut floarea-soarelui în sud, în alte părţi a fost distrusă de secetă, iar teiul a fost doar pe suprafeţe mici. La mierea de salcâm producţia a fost afectată în proporţie de 80% — 90%, la rapiţă de peste 80%, iar la floarea-soarelui şi tei s-a făcut 40 — 45% dintr-o producţie normală. În plus, mulţi apicultori nu s-au mai deplasat în pastoral pentru că nu au mai avut bani. Din estimarea noastră pe care am primit-o din teritoriu nu cred că vom sări anul acesta de o producţie de 8.000 — 9.000 de tone de miere", a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Acesta susţine că apicultura este într-un "grav pericol" anul acesta deoarece familiile de albine au scăzut dramatic, iar apicultorii sunt secătuiţi din cauza cheltuielilor făcute pentru a asigura hrana şi a ţine albinele în viaţă. Deşi ACA a făcut numeroase adrese la Ministerul Agriculturii pentru obţinerea unui sprijin financiar, deocamdată apicultorii nu au primit nimic în pofida promisiunilor privind acordarea unui ajutor de 15 lei pe stup. În pofida acestei situaţii, apicultorii afirmă că mierea nu va lipsi de pe piaţă în acest an deoarece s-a importat "în draci" anul trecut, iar exporturile au fost într-un "blocaj total".

Pe de altă parte, în România nu se consumă prea multă miere. În România se aduc din import circa 3.000 — 4.000 de tone pe an, aproape 20% din consum. Exporturile nu au mers deloc anul acesta, sunt într-un blocaj total, tocmai datorită acestor importuri de miere de pe alte continente. Nu există motivaţie să lipsească mierea de pe piaţă, mai ales că în România nici nu se consumă, dar poate că va lipsi mierea românească. Deşi producţia de miere este mult diminuată în acest an, şeful ACA consideră că nu există nicio logică în privinţa creşterii preţurilor la miere în condiţiile în care consumul este relativ scăzut şi stocuri există.

"Nu are nicio logică să crească preţurile, mai ales că avem un consum scăzut de miere. Am fost recent în Germania la importatorii noştri şi la fel se plângeau că şi la ei a început să scadă consumul. Tinerii nu mai mănâncă tradiţional acasă ci merg în fast-food-uri şi de aceea încearcă şi ei să intervină pe la Guvernul lor să introducă în fast-food-uri miere, în loc de alţi îndulcitori", a adăugat preşedintele ACA.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, şi deţine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. ACA este o asociaţie înfiinţată în 1958, singura cu acoperire naţională, care are 40 de filiale judeţene şi societăţi comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele şi materialul genetic necesar.
jooble.org