Strategia Naţională a Locuirii, lansată în dezbatere: Prima casă, doar pentru cei cu venituri mici şi vouchere pentru chirie

Strategia Naţională a Locuirii, lansată în dezbatere: Prima casă, doar pentru cei cu venituri mici şi vouchere pentru chirie(623)


MDRAP a lansat în dezbatere publică Strategia Naţională a Locuirii, care prevede ca de programul ''Prima casă'' să beneficieze doar cei cu venituri mici, locuinţele ANL să nu mai fie vândute, statul să poată subvenţiona chiriile, iar clădirile istorice nelocuite să fie cumpărate de stat. Conform strategiei, Guvernul vrea să oblige dezvoltatorii ca 20% din locuinţele pe care îşi propun să le construiască să aibă un preţ mai mic de 50.000 euro, ca o condiţie de obţinere a autorizaţiilor de construire. Potrivit documentului, postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, se consideră că forţa cu care s-a relansat sectorul rezidenţial în ultima perioadă ar putea fi diminuată de eventuala stopare a programului Prima Casă. Strategia Naţională a Locuirii prevede şi diferenţierea TVA pe locuinţe. Potrivit sursei citate, locuinţele ANL vor putea fi doar închiriate.

O altă prevedere se referă la clădirile istorice, pe care Executivul intenţionează să le cumpere, dacă sunt neutilizate şi avariate, urmând să le reabiliteze cu bani de la bugetul de stat. Strategia prevede şi oferirea de subvenţii/vouchere pentru închirierea de locuinţe. Strategia a fost realizată pe baza analizelor Băncii Mondiale, care a propus un set de recomandări, potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Principalele grupuri vulnerabile de populaţie din România (persoanele sărace/cu venituri reduse; copiii şi tinerii lipsiţi de îngrijirea şi susţinerea părinţilor; vârstnicii singuri sau aflaţi în stare de dependenţă; persoanele de etnie romă; persoanele cu dizabilităţi; persoane dependente de droguri sau alcool, victime ale violenţei în familie, persoane care au ispăşit pedepse privative de libertate, persoane aflate în evidenţele serviciilor de probaţiune; persoane care trăiesc în comunităţi marginalizate etc.) constituie grupul ţintă al Strategiei şi beneficiarii cheie ai măsurilor care vor fi implementate până în 2020.
jooble.org