PRIMARUL  GUMĂ

PRIMARUL GUMĂ(2729)


Pentru Decebal Făgădău, primarul care este el, cu cal cu tot, întrecerea socialistă reprezintă esența activității sale administrative, conceptul unitar de viață revoluționară, după modelul unui cunoscut revoluționar cubanez, care a inventat zahărul brun. Întrecerea socialistă, cu toți indicatorii săi, așa cum a fost moștenită, i-a intrat în sânge ca un rău necesar. Mai mult, a fost inclusă, ca metodă de lucru, în bibliografia sa personală și ca unitate de măsură. Dacă se poate spune că primarul nostru are măsură! Cu siguranță, în ceea ce privește șicanele pe care i le face independentului George Popescu, a întrecut orice măsură! E limpede că nu-i convine că Popescu participă conștiincios la toate ședințele C.L. Și informează opinia publică pe bune, deranjându-i pe cei care au cu totul și cu totul alte interese! Gașca pesedistă și aliații săi realizează că, după 20 de ani, apariția pe scena politică a unui consilier independent crează un precedent periculos pentru ei. E posibil ca victoria lui Popescu, fără de partid, să răstoarne calculele făcute penttru alegerile parlamentare de cei care vor cu orice preț să mai prindă din zbor încă un mandat marca ciolan. Fără număr, fără număr! Se știe că, în anumite situații, în caz de eșec, întrecerea socialistă poate fi utilizată pe post de capra vecinului. Poate fi mulsă și, la nevoie, reprodusă pe diverse insule părăsite, mai puțin insula Ovidiu. Vezi cazul domnului Robinson Crusoe, fost coleg de școală generală cu Decebal. Alte utilizări în ce privește întrecerea socialistă-vulcanizare, o pisică moartă la popa în poartă, Ecaterina cu dric la poartă, fesul care scuză interesul, mâna moartă etc.

Lansat nebunește într-o asemenea întrecere, primarul Constanței s-a angajat să finalizeze asfaltarea unor străzi, la anumite termene, pe care, desigur, nu le-a respectat! Obiceiuri noi, năravuri vechi. Diverse surse susțin că Decebal Făgădău a fost trădat cu nerușinare de un organism important din componența sa administrativă, cu care, de altfel, a câștigat alegerile locale! Gura. L-a luat gura pe dinainte și a promis mai mult decât poate duce! L-a încurajat și chestia aia veche care te îndeamnă să promiți, dacă tot nu te doare gura! Ce gură parșivă are domnul primar! Ce-i drept, după atâtea promisiuni neonorate, obicei vechi de pe vremea șefului său direct, o ia și gura domnului primar razna! Ca și cum ar fi fost vorba de un capăt de țară, unii s-au mirat, alții s-au indignat pe subiectul ăsta, atitudine care nu justifică tot balamucul declanșat pe această temă! Într-un anumit fel, nerespectându-și angajamentele luate, pesemne într-un moment de euforie, domnul primar a menținut neștirbită starea noastră de normalitate în care, deși sunt aliate pe bune, stânga nu știe niciodată ce face dreapta și invers. La consolidarea stării de normalitate de la noi contribuie decisiv și întrecerea socialistă. Înainte, într-o altă epocă, rezultatele finale raportate erau serios măsluite în funcție de metabolismul conducătorului iubit, căruia îi plăceau la nebunie producțiile record. Arma sa de temut, în lupta cu capitalismul odios, era GUMA! Alta decît cea pe care o mestecau americanii, întinzând-o pe toți pereții democrației supreme.

Decebal Făgădău a luat esența întrecerii socialiste. Adică guma. A șters liniștit termenele de finalizare compromițătoare și a trecut în locul lor semnul infinitului, ca să nu fie obligat să șteargă din nou. Pentru Decebal Făgădău, termenul de infinit este echivalent cu anumite simboluri. De pildă, când o zbura porcul, plopul care face pere mălăiețe, cotul și pișcotul, cine spune ăla este ș.a.m.d. Între guma primarului și infinit există o strânsă legătură dialectică. După obiceiurile preluate de la foștii săi șefi din administrația locală, Decebal Făgădău șterge repede cu guma ceea ce a promis în campania electorală, după care, lovit de infinit, uită tot!

Primarul gumă speră că, într-o zi, o să poată șterge cu utilajul din dotare fața urâtă a orașului.

Deocamdată, doar gura e de el! Aia care l-a dat de gol.
 
jooble.org