DAN DIACONESCU REVINE ÎN GUVERNUL CIOLOŞ

DAN DIACONESCU REVINE ÎN GUVERNUL CIOLOŞ(3208)


 Dan Diaconescu a ieşit din închisoare şi imediat a fost numit secretar de stat în Cabinetul Cioloş. Asta mi-am spus de dimineaţă, când am auzit o ştire năucitoare, marca Diaconescu.

Ştirea suna aşa: „Românii din străinatate care vor să se întoarcă în ţară, vor primi un grant de până la 50.000 de euro pentru a-şi deschide o afacere”.

Pe dată am fost cuprins de două sentimente, unul mai puternic decât celălalt. Primul a fost de supărare. Mi-am zis: „Uite, domnule, a ieşit Dan din puşcărie şi nu mi-a spus şi mie, care mă credeam unul dintre colaboratorii lui apropiaţi”. Chiar voiam să-l sun şi pe Serghei Mizil, să-i spun să nu se mai strofoace cu cererile şi celelalte formalităţi pentru că voiam să-l vizităm la pârnaie, deoarece că omul a ieşit. Cel de-al doilea sentiment a fost de bucurie: „Bine că a ieşit. Dar nu numai că a ieşit, l-au şi pus imediat mare la Guvern. Uite că o idee din programul PP-DD va fi aplicată de guvernul tehnocrat”.

Mărturisesc sincer că mă încerca şi un pic de sentiment de satisfacţie a răzbumării.

În urmă cu exact patru ani, în precedenta campanie elctorală, a fost o hăhăială generală, atunci când PP-DD, condus de Dan Diaconescu, partid al cărui vice-preşedinte eram, a propus între cele 100 de puncte ale programului său, că va sprijini cu 20.000 de euro pe orice cetăţean care doreşte să pornescă o afacere. Această iniţiativă era urmată, pentru curajoşii întreprinzători, de alte măsuri fiscale pentru a-i ajuta să se pună pe picioare.

Alina Gorghiu, lidera PNL-ului, care acum susţine această măsură, nu putea atunci să rămână gravidă. Ori de câte ori bărba-su încerca să pună mâna pe ea ca s-o fecundeze, îşi aducea aminte de propunerea PP-DD şi se cutremura de râs, aşa că o vreme s-a ales praful de natalitatea din România.

Vasile Blaga a fost şi el afectat. Din cauza râsului, nu a mai putut da pe gât tradiţionala palincă, pentru că-i tremurau fălcile şi preţiosul lichid se scurgea pe jos.

Şi Sorin Oprescu a fost afectat. Nu a mai putut face autostrada suspendată în Bucureşti, pentru că ori de câte ori inspecta şantierul megaconstrucţiei, îl buşea râsul şi asta se transmitea şi constructorilor, cărora, din cauza hohotelilor le tremura mâna şi turnau betonul alături de cofraj.

Ce să mai zic de doamna europarlamentar Maria Grapini, croitoreasă la bază, care nu mai putea trage nici măcar un tighel sau să coase un amărât de nasture. Se cutremurau de râs şi ea, şi maşina de cusut. Eu însumi a trebuit să-i ţin piept analfabetei într-o emisiune televizată, în care mi-a zis că sunt penibil, pentru că am corectat-o spunându-i că într-un text în care ne lua la mişto, scrisese, în loc de „mi-au”, „miau” ca pisica.

Să-i pomenesc aici şi pe tot felul de analişti care de care mai dibaci, care printre schifnituri, chicoteli, zâmbete cu subînţeles şi priviri ironico-batjocoritoare demonstrau cu argumente care de care mai solide, că nu are cum Diaconescu să stea la un ghişeu şi să numere în palma oricui se prezintă, 20.000 de euro, că această iniţiativă este una de căcat, fără acoperire, populistă, menită să prostească poporul. 

Citind mai departe anunţul de la Guvern, m-am întristat. Nu era făcut de Dan, ci de un secretar de stat din Ministerul Economiei. Diaconescu este în continuare în puşcărie. Iniţiativa aparţine în totalitate Guvernului Cioloş. Care, alături de banii efectivi, mai face ceva: 

"Este important, în primul rând, să oferim nu doar granturi, ci şi consultanţă, training, cursuri pentru cei care vor beneficia de aceste granturi”. a mai spus secretarul de stat.

Va să zice, fix ca la Diaconescu şi PP-DD. Nu numai bani, dar şi sprijin până se pune pe picioare afacerea.

Mai mult. Oficialul a mai arătat că:
„În cadrul proiectului "România competitivă", au fost programate o serie de 16 sesiuni consultative pe baza celor peste 90 de măsuri economice identificate care pot contribui la definirea unei viziuni de consens în ceea ce priveşte o creştere economică sustenabilă până în anul 2020”

Iubiţi tehnocraţi, chiar de nimic original nu sunteţi capabili? Diaconescu avea în programul propus de PP-DD 100 de măsuri, nu 90 ca ale voastre. Şi cu 2020 nu e nimic nou. Ceauşescu făcuse un program de împăduriri care urma să dureze până în 2020. Acum funcţionează din plin unul de despăduriri, dar nu cred să mai ţină încă patru ani, că nu vor mai avea ce tăia.

Alo! Dar, ce-i cu liniştea asta? Aud? Nu se mai hlizeşte nimeni? Nu se mai hăhăie nimeni după modelul Băsescu, pentru că unii dintre zâmbăreţi îl aveau acum patru ani pe „Naşul” atât de tare în suflet, încât şi râdeau ca el?

Alina Gorghiu, pentru că nu s-a mai tăvălit de râs, s-a tăvălit cu folos şi are acum un copil frumos şi sănătos. Să-i trăiască!

Blaga are din nou ochii tulburi, pentru că nu-i mai tremură fălcile şi poate înghiţi cu folos preţioasa palincă.

Pe şantierul autostrăzii suspendate nu se mai aude nici un zgomot. Până şi constructorii s-au prins că e cacealma şi au plecat acasă.

Croitoreasa analfabetă Grapini a ajuns europarlamentar şi a pus husa peste maşina de cusut.

Iar analiştii, după metoda ciugulitului din palmă, susţin cu argumente, ce bine este ce face Cioloş şi ai lui. Nu mai este o iniţiativă de căcat, fără acoperire, populistă, menită să prostească alegătorii.

Ei, acum, să încercăm şi noi, ăştia, proştii de la PP-DD, (că aşa ne ziceau în campania trecută), o mică demonstraţie.
În comunicatul Guvernului se dezvăluie şi sursa de finanţare:
Mizăm pe o schemă cu un buget total de 30 de milioane de euro din POCU (Programul Operaţional pentru Capital Uman.)”

Cu alte cuvinte, banii vor veni din fonduri europene. Adică, mai exact, nu vor veni. Pentru că anul acesta, deşi există un ditamai ministerul pentru atras bani europeni, nu s-a atras nici măcar un amărât de euro de-o îngheţată, necum 50.000 pentru o ditamai afacerea. Şi nici la anul nu vom lua nimic, pentru bunul motiv că nu s-a făcut nici un fel de proiect anul acesta pentru anul viitor. 

Aşa că putem spune şi noi că este vorba despre un proiect de căcat, fără acoperire, populist, menit să prostească alegătorii.

Şi să ne mai şi tăvălim de râs, să ne hăhăim, deşi nu-l avem pe „Naşu” în suflet, să ne ţinem cu mâinile de burtă, să ne râncotim, să chicotim, să chifnim cu subînţeles.

 
jooble.org