Festivalul Borşului de Peşte de la Crişan, atracţia lunii septembrie în Delta Dunării

Festivalul Borşului de Peşte de la Crişan, atracţia lunii septembrie în Delta Dunării(1255)


Conform ziaruldetulcea.ro,  Sala Dobrogea a Consiliului Judeţean Tulcea a fost gazda conferinţei de presă prilejuită de lansarea Festivalului Borşului de Peşte al Deltei Dunării de la Crişan, 2-4 septembrie.

Din partea Consiliului Judeţean Tulcea, la Conferinţa de Presă menţionată, a participat vicepreşedintele Dumitru Mergeani. „ Seria de promovare a Deltei Dunării la nivel naţional prin intermediul unor activităţi cultural-tradiţionale continuă, iar în această conferinţă de presă vom vorbi despre ediţia a IV-a a Festivalului Borşului de Peşte al Deltei Dunării. Consiliul Judeţean Tulcea se află la prima implicare financiară în acest proiect, în speranţa că astfel de evenimente vor avea efectul scontat şi vor contribui la prelungirea sezonului turistic în Delta Dunării. Fie şi numai pentru acest lucru sunt convins că Asociaţia Naţională a Turismului Rural Ecologic şi Cultural va înregistra un succes de prestigiu cu această ediţie,” a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Dumitru Mergeani.

În cadrul Festivalului Borşului de peşte al Deltei Dunării, vor fi organizate concursuri gastronomice pe bază de reţete tradiţionale deltaice preparate de echipe de bucătari de pe întreg teritoriul Deltei, ce se vor întrece în măiestria gătitului pe parcursul a două manşe, precum şi secţiunea „cel mai bun borş de peşte”.

Cele trei secţiuni se vor desfăşura pe parcursul a două zile când se va prezenta şi folclorul local de către etniile din deltă. În fiecare an, minim 10 echipaje au participat la concurs, fiecare echipaj reprezentând o localitate din Delta Dunării. Echipajele cu tradiţie sunt Sfântul Gheorghe, Crişan, Sulina, Mahmudia, Tulcea, Caraorman şi Mila 23. “Folclorul local asigură o vizibilitate şi o promovare a tuturor etniilor conlocuitoare din Delta Dunării. Vor cânta corurile din Mila 23, Crişan, Caraorman. Se vor prezenta şi ne vor încânta ansamblul folcloric de la Casa de Cultură Sulina şi ansamblul folcloric de la Căminul Cultural Mahmudia. Invitat de onoare este Radu Captari. Lista este doar provizorie şi până la eveniment va fi completată. Anul trecut evenimentul a atras în jur de 1000 de vizitatori iar acest lucru a dus la un gradul de ocupare în Crişan de 100%, iar pentru localităţile apropiate a crescut gradul de ocupare cu 50%. Anul acesta evenimentul este considerat deja o tradiţie şi am constatat cu bucurie că doar structurile de cazare mari mai acceptă rezervări” spun organizatorii reprezentati la conferinta de Doina Pindic, Roland Branza si Cristian Dogaru.

Perioada de desfăşurare 2 – 4 septembrie 2016. Locul de desfăşurare – centrul localităţii Crişan , jud. Tulcea, pe braţul Sulina, la 47 km. de mun. Tulcea.

Program de desfasurare:

Vineri 2 septembrie: amenajare si echipare standuri pregatire si instalare echipe degustare produse traditionale

Sambata 3 septembrie: ora 12- startul competiei gastronomice prima mansa, prezentare folclor deltaic, ora 16 start a doua mansa, folclor deltaic, ora 18 jurizare, folclor deltaic

Duminica 4 septembrie: ora 10 –etapa a doua a competitiei gastronomice –cel mai bun bors de peste, ora 12- jurizare , ceremonia de premiere, prezentare folclor deltaic.
jooble.org