Ce ar însemna un eventual Brexit al oamenilor de afaceri britanici din România

Ce ar însemna un eventual Brexit al oamenilor de afaceri britanici din România(641)


Un eventual Brexit al oamenilor de afaceri britanici din România ar însemna evaporarea unei sume de aproximativ 2,6 miliarde de euro din economie, arată un studiu efectuat de o companie de consultanţă. De la construcţii şi imobiliare la industria berii, domeniul farmaceutic, IT, tutun sau comerţ, britanicii sunt prezenţi în aproape toate segmentele economiei româneşti, astfel că efectele unei ieşiri din piaţă a firmelor cu capital majoritar din Regatul Unit ar fi semnificative, în ciuda asigurărilor optimiste date de autorităţi. Potrivit datelor analiştilor de la KeysFin, afacerile celor 1.098 de firme cu acţionariat majoritar britanic din România au crescut în ultimii ani în mod susţinut, de la 10,7 miliarde de lei în 2010, la 10,9 miliarde în 2011, 11,3 miliarde în 2013 şi au depăşit 11,89 miliarde lei în 2014. Singurul an în care trendul a fost descendent a fost punctul de maxim al crizei, din 2011, când business-ul „cu pedigree englez” a atins 10,39 miliarde lei.
Statistica Keysfin arată că britanicii fac cele mai mari afaceri în România în sectorul farmaceutic, de peste 2 miliarde lei, urmate de piaţa berii, cu 1,41 miliarde lei, şi fabricarea articolelor din fire metalice (lanţuri şi arcuri metalice) — 963 milioane lei. Producţia de software, comerţul şi producţia de îmbrăcăminte adună împreună 1,8 miliarde lei, iar industria tutunului şi cea a jocurilor de noroc plusează cu peste jumătate de miliarde de lei. O alta statistică KeysFin arată că, din punct de vedere al domeniului de activitate, cele mai multe firme cu acţionariat majoritar britanic sunt prezente în sectorul imobiliar (237 companii) urmate de cele din domeniul consultanţei pentru afaceri şi management (72) şi producţia de software (31). Un număr de 21 de companii au ca obiect de activitate producţia de îmbrăcăminte, 11 producţia de energie electrică şi 10 sunt specializate în comerţ.
„78% dintre firme sunt active, astfel că derulează afaceri, iar gradul de profitabilitate este unul peste medie. Cu alte cuvinte, britanicii chiar ştiu să investească, să găsească oportunităţile şi să exploateze resursele de business din ţara noastră”, spun analiştii de la Keysfin. Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar avea consecinţe negative greu de estimat la nivel financiar, pentru că multe dintre firmele cu capital majoritar din Regatul Unit sunt implicate puternic în lanţul economic din România, spun analiştii de la KeysFin. „La prima vedere, judecând teoretic, închiderea acestor firme ar evapora din piaţă 2,6 miliarde de euro, însă, trebuie luate în calcul efectele pe orizontală, pe lanţurile de furnizori, clienţi. Practica economică arată că retragerea unei firme importante în piaţă duce, dincolo de la evaporarea ofertei, la blocaje financiare, pierderi de locuri de muncă, venituri în scădere din taxe şi impozite, astfel că eventualele consecinţe trebuie multiplicate cu un ordin de mărime superior”, mai spun analiştii.
Experţii de la KeysFin cred că, dincolo de decizia politica privind Brexitul, business-ul britanicilor va continua în România, o piaţă cu potenţial pentru capitalul din Marea Britanie. Conform analiştilor, pentru România, pentru relaţiile noastre economice cu Regatul Unit, perspectivele unui Brexit ar putea fi rezolvate printr-un acord de liber schimb, prin pârghii economice pe care autorităţile celor două ţări le-ar putea pune în practică, bineînţeles în limitele legislaţiei europene.
jooble.org