SEMI-EPAVA „FLAMINIA” alungă turiştii de pe vasele de croazieră care vin în Portul Constanţa!

SEMI-EPAVA „FLAMINIA” alungă turiştii de pe vasele de croazieră care vin în Portul Constanţa!(1816)


Prezenţi, ieri, la întâlnirea dintre oamenii de afaceri austrieci şi operatorii portuari, organizată de către Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC SA), am putut constata că se repetă reacţia pe care am sesizat-o şi la turiştii de pe vasele de croazieră (de lux!) care fac escală la noi, la vederea semi-epavei portcontinerului german „FLAMINIA”, care a ars, parţial, în Oceanul Atlantic, în timp ce transporta „substanţe periculoase”, puternic toxice!

 

Austriecii au căscat ochii cât cepele, când au văzut şi acest „românism”: obiectivul turistic „FLAMINIA”!


Aflată la dana 38, a UMEX, exact „peste drum” (la distanţă de câteva sute de metri, doar!) de ieşirea din Terminalul de Pasageri, adică de locul de îmbarcare în autocarele care-i transportă în excursii, măgăoaia arsă şi ruginită nu are cum să nu le sară-n ochi vizitatorilor de pe pacheboturi. Şi cum „Flaminiei” i s-a dus buhul, în toată lumea, Portul Constanţa fiind deja încadrat, în cataloagele de specialitate, ca fiind... primitor de deşeuri periculoase (vom reveni asupra subiectului, pentru că este un lucru extrem de grav!), nu mai este nevoie să descriem reacţia turiştilor de pe vasele de lux, când dau aproape bot în bot, la două aruncături de băţ, oricum, cu sperietoarea aceasta.


Se înregistrează (cel puţin) intenţii de renunţare la escala de la Constanţa!


Deja, agenţiile turistice au înregistrat plângeri din partea celor care nu vor să dea bani grei, ca să acosteze lângă o bombă toxică! Austriecii de ieri, oameni de afaceri cu mult tact, s-au mulţumit să mustăcească şi să se întrebe, sotto voce, dacă nu ar fi existat şi o altă soluţie, pentru ascunderea celebrei (în sens total negativ) nave incendiate, cu tot cu tonele sale de reziduuri toxice, declarate ori ba!... Dar noi avem alte informaţii, pe surse, de la agenţiile de turism, pe care nu ni le-au putut, deocamdată, confirma oficial şi administratorii Portului, că o parte dintre escalele vaselor de croazieră, care erau programate, în continuare, au fost anulate. Unul dintre motive (în afara „deranjului” din Centrul Istoric, aflat în renovare generală...) fiind şi vecinătatea, chiar şi pentru câteva ore, cu ceea ce a devenit sinonimul pericolului toxic, fierătania ruginită şi (încă) plină de otrăvuri ,„Flaminia”! Iată, într-o fotografie realizată, de noi, ieri, cum arată nava sperietoare de turişti, instantaneul fiind luat chiar din uşa Terminalului de Pasageri, din Portul Constanţa! Nu a fost nevoie de „zoom”, aşa de aproape este!

 

Măcar s-o ascundă, ori să-i estompeze numele din bord, devenit celebru-n toată lumea


Vorba unui hâtru: dacă tot am gândit toată povestea (cu aducerea „Flaminiei”, la noi, când nu o primea nimeni, doar ca să aibă o comandă un şmecher de la Ploieşti, „mare” separator şi neutralizator de substanţe toxice, subiect asupra căruia, de asemenea, vom reveni, cu nişte dezvăluiri de ultimă oră, ca urmare a unei anchete a Ziarului TIMPUL!), de ce nu s-a continuat şi cu cel de pe urmă „românism”. Adică ascunderea navei sub covor, în vreo dană de pe la Agigea, aşa cum au făcut „foştii”, prin 2008, cu muniţia expirată?...Sau, măcar să-i mai fi şters din falnicul nume, de pe borduri, de la prova, şi pe cel de la pupa, că prea sare-n ochi, părând a fi, culmea, cam singurul lucru conservat ca lumea, nears şi neruginit, de pe fierătania ucigaşă!...
 
jooble.org