Ştefan cel Nou

Ştefan cel Nou(2444)


   Nu, nu căutaţi în tabelul cu moaşte mai vechi sau mai nou apărute, nici în calendarul ortodox şi nici măcar în manualul de istorie. Termenul a apărut acum vreo 2 ani, adică 2024-2025, e dat de constănţeni vechii şi atât de noii artere comerciale din centru. Am să povestesc mai ales celor ce ne vizitează pentru că dumneavoastră cu siguranţă ştiţi de fiecare amănunt de când întregul pol al promenadei dobrogene este aici, creând mari probleme mallurilor tot mai goale.

   La intersecţia cu bulevardul Tomis se poate ajunge cu metroul de oriunde din Constanţa, iar ieşirea chiar în Ştefan cel Mare se face prin acel imens acvariu ce însoţeşte scările rulante. Ai impresia că din bazinele uriaşe porneşte pârâul artificial ce brăzdează central şi longitudinal întreaga arteră. L-am numit pârâu pentru că e vară, dar la iarnă, în ciuda lăţimii de doar 3metri se transformă în pârtie de patinaj. Axa hidro amintită este însoţită pe anumite porţiuni de cireşi ornamentali ce devin o feerie de 1 mai, de albitzia pe altele ce înfloresc cam de 1 iulie şi în fine robinia viscosa (salcâm roşu) ce înfloreşte cam toată vara. Terasele suprapopulate sunt pe latura sudică în timp ce pe cea nordică sunt doar prăvălii, bănci şi pietonala destul de largă. Pasajele peste apă au fost făcute în stil veneţian fără a fi însă kitschoase.

   Totul a început după alegerile locale din 2016 atunci când condamnările în cascadă au făcut ca primarul Făgădău să se dezică de triada anterioară sumbră şi a înţeles că nu se poate decât construind temeinic. A fost înfiinţat biroul responsabil de atragere de maximum de fonduri, de parteneriate avantajoase public-privat, de consultarea reală a cetăţenilor.

  Refacerea zonei a început practic concomitent cu repopularea spaţiilor comerciale. La propunerea unui voluntar truditor al condeiului, domnul primar a purces prin invitaţia adresată tuturor proprietarilor de spaţii abandonate şi a reprezentanţilor comercianţilor ,,pe val” ai momentului. A fost convenit un termen de 4 ani în care proprietarii nu cer chirie, dar sunt scutiţi de plata impozitelor pentru spaţii ce stăteau abandonate. Comercianţii au investit fără teamă, iar acum toate brandurile mari sunt aici.

   Sunt perioade de festivaluri tematice, când farmecul acestei zone te impresionează, iar mari producţii cinematografice internaţionale au secvenţe de pe această arteră.
       Revenind la gura metroului, să mai precizez că pe fostul 1907 îşi au sălaşul doar buticuri de suveniruri, gablonţuri, mici galerii de artă pierdute între simigerii, cofetării şi zaharicale.
      Fosta piaţă Unirii este un rustic şi cochet târg de produse tradiţionale româneşti. Pe Cuza Vodă, stradă plină de muzee de te miri ce (al chibritului, al pipei, al timonei, erotic etc), circulă un tramvai de epocă ale cărui 2 garnituri superbe au fost aduse din muzeul de profil din Graz, Austria.
     Revenind pe Ştefan cel Nou ne apropiem de vechiul Tomis, dominat la interior de spaţii de recreere. Cea mai reuşită panoramă a oraşului se observă de pe terasă, iar imaginea mării din depărtare e dominată de colosul de oţel de la ,,Poarta 2”, stâlp gigant prin care se urcă cu lifturile la platforma superioară de unde telefericul te poate purta peste întregul port, până la piciorului noului pod de peste canal, la Agigea.
De pe aceeaşi terasă Tomis se poate coborî pe cel mai mare tobogan din ţară, până la Aqua Parcul din locul fostei pieţe Griviţei. Zona superb refăcută este dominată de imensa piscină centrală ce beneficiază de instalaţie de valuri şi acoperiş retractabil.

    Întorşi pe artera subiect, suntem pregătiţi să traversăm Mihai Viteazul; pregătiţi pentru că este o provocare! Fostul pasaj subteran, mult lărgit, în afară de accesul spre parcarea subterană, adăposteşte un imens labirint de oglinzi pentru copii şi adulţi întineriţi pentru câteva minute. Cât despre traversare, aceasta se face cu un pod mobil ce urcă şi coboară lin de o parte şi de alta, şi asta nu e tot! ,,Pârâul” despre care vorbeam face pe ambele laturi ale străzii Mihai Viteazul rezervoare de acumulare din care, în ambele sensuri, pompe puternice crează un tunel de apă astfel încât atât cei de pe podeţul mobil cât şi maşinile străbat această galerie aqua. Funcţionează de la 1 iunie la 1 octombrie, iar punctul culminant este zilnic la ora 21, când jocul apelor e însoţit de muzică şi culoare, făcând din Ştefan cel Nou o zonă total neîncăpătoare.

    Vă voi fi ghid până la fosta Policlinică 2, dar într-un episod viitor, direct legat de feedbackul dumneavoastră de like and share…
 
jooble.org