REVOLTĂ fără precedent în port: operatorii, exasperați de conducerea CNAPMC

REVOLTĂ fără precedent în port: operatorii, exasperați de conducerea CNAPMC(1419)


Operatorii din Portul Constanța au trimis o scrisoare deschisă președintelui Traian Băsescu și primului ministru Victor Ponta, în care reclamă abuzurile, nelegalitățile, reaua credință și lispsa de viziunea a autorităţilor portuare, inclusiv a conducerii Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa.

”Scopul nostru este de a aduce la cunoştinţa dumneavoastră nelegalităţile frecvent întâlnite în administrarea Portului Constanţa, incoerentă în actul de management, reaua credinţă în administrarea operaţiunilor curente şi lipsa de viziune în dezvoltarea viabilă a activităţii portuare de care au dat şi dau dovadă autorităţile portuare, inclusiv conducerea executivă a CNAPMC. Prin această scrisoare dorim să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că, în ultimii ani, activităţile, performanţele şi strategia adoptată pentru administrarea Portului Constanţa şi a sateliţilor acestuia nu funcţionează normal în direcţia promovării şi dezvoltării, orice iniţiativă privată exprimată în acest sens fiind obstrucţionată, chiar de către cei care ar fi trebuit să o sprijine. Mai precis, Portul Constanţa şi porturile satelit se conduc în funcţie de interesele directe ale unui grup infracţional care urmăreşte devalorizarea lor. Acest grup infracţional activează în detrimentul interesului public, prin persoane poziţionate strategic în funcţii de conducere ale principalelor autorităţi portuare, poziţii ocupate nu pe criterii profesionale, ci pe criterii de natură a servi grupurilor de interese.

Considerăm că, în perioada mandatului echipelor manageriale ale autorităţilor portuare, inclusiv CNAPMC, s-au comis şi au fost tolerate numeroase practici nelegale în ceea ce priveşte actul de administrare, nelegalităţi pe care vi le prezentăm în continuare:

(a) Închirierea terenurilor de pe platforma portuară se realizează preferenţial şi ineficient, prin nerespectarea contractului de concesiune încheiat cu Ministerul Transporturilor, respectiv dispoziţiile art. 5, alin 3 din contractul de concesiune. Taxele de închiriere a domeniului portuar, preţul utilităţilor şi clauzele de performanţă sunt stabilite preferenţial, la nivel de interese personale şi de grup Nu există coerenţă în ceea ce priveşte destinaţia suprafeţelor închiriate referitor la utilizarea infrastructurii publice şi de dezvoltare a unor investiţii precum reţele de apă, reţele de electricitate, căi de acces rutier, feroviar, pescaje. Niciunul din studiile BERD sau alt organism internaţional nu este implementat de către CNAPMC, astfel încât managementul rămâne intuitiv în absenţa unei examinări serioase în ceea ce priveşte analiza comercială şi performanţele operatorilor portuari. Menţionăm în acest sens Proiectul BERD C9096/ECP980815, precum şi Programul BERD din 2004 şi altele

(b) Neexecutarea lucrărilor de mentenanţă şi/sau de îmbunătăţire a infrastructurii domeniului portuar, respectiv neasigurarea facilităţilor contractuale pentru agenţii economici care operează în Portul Constanţa, raportat la nivelul ridicat al taxelor şi tarifelor percepute

(c) Perceperea unor tarife nejustificat de mari pentru asigurarea utilităţilor (energie electrică, apă etc.), în măsura în care CNAPMC achiziționează aceste servicii de utilităţi de la agenţi economici de drept privat, la un preţ preferenţial

(d) Refuzul nejustificat în ceea ce priveşte analizarea şi aprobarea proiectelor de investiţii propuse de către agenţii economici, pentru dezvoltarea infrastructurii portuare şi diversificarea serviciilor ce pot fi asigurate prin Portul Constanţa”, se arată în scrisoarea publicată de hotnews.ro.


Operatorii consideră că întreaga activitate a autorităților portuare, se derulează împotriva intereselor publice și a partenerilor contractuali.

”Această politică de totală indiferență, lipsă de implicare și rea-voință conduce la o singură concluzie pertinentă, aceea că activitatea autorităților portuare, inclusive a CNAPMC, este concertată numai pe rezolvarea intereselor personale. Aceștia acuză CNAPMC că s-a transformat într-o simplă agenție imobiliară. Rezumându-se numai a la încasa tarife portuare, contravaloare utilități și penalități contractuale, fără a gestiona în mod eficient potențialul de dezvoltare a Portului Constanța”, se mai arată în document.

Scrisoarea este semnată de Grup Servicii Petroliere, Octogon Gas, United Shipping Agency, Organizația Patronală Operatorul Portuar, Romned Port Operator, FNSP Constanța.
jooble.org