Lanțul agroalimentar, în dezbatere europeană

Lanțul agroalimentar, în dezbatere europeană(723)


La Consiliul miniștrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene, din 18 iulie, va fi prezentat un nou pachet de măsuri de criză pentru sectorul laptelui, cel al cărnii de porc și cel al legumelor și fructelor, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Din păcate, Federația Rusă a confirmat continuarea embargoului pentru produsele din UE, deși în urma discuțiilor s-a deschis o breșă. Sunt produse pentru copii pentru care au fost stabilite o serie de contingente. Sunt semne îmbucurătoare care ne dau speranțe că, în sfârșit, într-un termen previzibil o să reușim să mai deblocăm puțin piața europeană și să îndreptăm din nou exporturile către piața rusă”, a precizat Irimescu, potrivit Agerpres.

El a subliniat că la nivel european se discută și despre reglementarea pe lanțul alimentar a relației dintre producător, procesator și supermarket, iar în câteva luni un Task Force constituit în acest sens va prezenta concluziile. Irimescu a adăugat că în agricultură există provocări importante pe fondul standardelor înalte impuse de UE, dar și datorită volatilității prețurilor și schimbărilor climatice care se resimt din ce în ce mai puternic. În opinia ministrului, anul 2016 este momentul în care Europa este tot mai preocupată de ceea ce întâmplă la nivel global pe lanțul agroalimentar, iar cercetarea agricolă și aplicarea ei în agricultură ar trebui să îi preocupe tot mai mult și pe fermierii români.
jooble.org