Două prezenţe româneşti în lista de filme nominalizate pentru Premiul LUX

Două prezenţe româneşti în lista de filme nominalizate pentru Premiul LUX(895)


„Sieranevada” (co-producţie România-Franţa, regie: Cristi Puiu) şi „Toni Erdmann” (co-producţie Germania-Austria-România, regie: Maren Ade) se regăsesc în lista celor zece filme nominalizate pentru ediţia 2016 a Premiului LUX, acordat de către Parlamentul European. Cele zece filme constituie una dintre cele mai diverse selecții din întreaga existență a PREMIULUI LUX. Cu ocazia aniversării a zece ani de PREMIU LUX, selecţia oficială arată dorința de a promova o varietate de genuri și nuanțe din toate colțurile Europei.

Lista completă a nominalizărilor include următoarele titluri (în ordine alfabetică):

À PEINE J’OUVRE LES YEUX (AS I OPEN MY EYES) de Leyla Bouzid– Franța, Tunisia, Belgia, Emiratele Arabe Unite

A SYRIAN LOVE STORY de Sean McAllister– Regatul Unit

CARTAS DA GUERRA (LETTERS FROM WAR) de Ivo M Ferreira – Portugalia

KRIGEN (A WAR) de Tobias Lindholm– Danemarca

L’AVENIR (THINGS TO COME) de Mia Hansen-Løve– Franța, Germania

LA PAZZA GIOIA (LIKE CRAZY) de Paolo Virzi– Italia, Franța

MA VIE DE COURGETTE (MY LIFE AS A COURGETTE) de Claude Barras– Elveția, Franța

SIERANEVADA de Cristi Puiu– România, Franța

SUNTAN de Argyris Papadimitropoulos– Grecia, Germania

TONI ERDMANN de Maren Ade– Germania, Austria, România

Aceasta a a fost prezentată de Michaela Šojdrová, vice-președinte al Comisiei de cultură și educație al Parlamentului European; Martina Dlabajová, vice-președinte al Comisiei pentru control bugetar; Julie Ward și Bogdan Wenta din partea Comisiei de cultură și educație, și Doris Pack, coordonator al Premiului LUX, în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary.

Premiul LUX și Zilele Filmului LUX

Dintre cele zece nominalizări, trei vor rămâne în cursa finală pentru câştigarea Premiului LUX 2016. Cele trei titluri vor fi anunţate la sfârșitul lunii iulie 2016. În vederea susţinerii industriei cinematografice europene și pentru a sprijini distribuţia celor mai semnificative producții şi co-producţii dincolo de graniţele lor naționale, Parlamentului European asigură atât subtitrarea celor trei filme rămase în competiţie în toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, cât și ecranizarea lor în cele 28 de țări UE, în timpul Zilelor Filmului LUX. În acest mod, Parlamentul European sprijină diversitatea culturală, asigurând disponibilitatea filmelor pentru publicul din întreaga Europă și încurajând dezbateri cu privire la problemele pe care acestea le ridică. Premiul LUX 2016 va fi acordat pe 23 noiembrie, la Strasbourg. Filmul câștigător va fi, de asemenea, pus la dispoziția persoanelor cu deficiențe de vedere și auz și promovat de Parlamentul European. Pentru prima dată, în acest an Zilele Filmului LUX vor fi marcate prin cooperarea dintre Birourile de Informare ale Parlamentului European și Birourile Programului „Europa Creativă”, pentru a creşte vizibilitatea și audiența.
jooble.org