TURISTUL DE PE ZEBRĂ 6

TURISTUL DE PE ZEBRĂ 6(1146)


* Trei sferturi dintre trenurile Regio NU au vagoane cu aer condiţionat, în timp ce în cazul celor InterRegio, doar 15% nu au climatizare, anunţă directorul CFR Călători, Iosif Szentes. Operatorul feroviar de stat, care deţine acum peste 1.200 de garnituri, intenţionează să achiziţioneze astfel de instalaţii pentru aproape 70 de vagoane. Costurile ar urma să depaşească 13 milioane de lei, conform Radio România Actualități. În aceste condiţii, cine vrea să vină la mare cu trenul din Oradea, de exemplu, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare, deoarece drumul durează 18 ore, iar în multe compartimente nu există aer condiţionat. Reprezentanţii agentiilor de turism sunt de părere că mulţi turişti din vestul României renunţă să vină în vacanţă pe litoralul tocmai din cauza disconfortului legat de transport. În perioada sezonului estival, CFR Călători a suplimentat numărul de trenuri către litoral cu 40, iar jumătate dintre acestea au ca destinaţie finală Mangalia. Distanţa de la Bucureşti la Constanţa este parcursă în aproximativ 2 ore, însă, pentru cei 43 de kilometri până la Mangalia, trenurile mai fac încă o oră şi jumătate. Într-o declaraţie recentă, directorul CFR SA, Marius Chiper, afirma că sunt necesare investiţii pentru modernizarea căii ferate care leagă Constanţa de sudul litoralului.

* Sezonul estival 2016 a început de numai o lună, însă zilele cu soare au alternat cu cele ploioase. Cu toate acestea, marea şi-a luat deja tributul. De la începutul sezonului estival 2016 şi până în prezent, medicii de la ambulanţă au fost solicitaţi pentru a salva nouă persoane care s-au avântat în valurile înspumate ale marii. În funcţie de caz, medicii din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă au intervenit în Mamaia, Vama Veche, Vadu. Din păcate, însa, pentru câteva dintre aceste persoane, încercările medicilor de a-i salva au fost zadarnice. Ultimele două intervenţii sortite eşecului s-au petrecut la Vama Veche, unde un tânar bucureştean şi-a dat ultima suflare, după ce a fost adus la mal, iar la numai câteva ore, pe plaja Vadu, un bărbat a pierit. Zilele trecute, scăldatul în mare a fost recomandat doar înotătorilor experimentaţi, spun salvamarii, care de dimineaţă au arborat pe plajele din staţiunea Mamaia şi Constanţa steagul galben. Vântul sufla puternic, cu rafale pe alocuri, iar curenţii marini sunt puternici şi turiştii trebuie să înţeleagă pericolul la care se expun, dacă se avântă în valuri.

* De câţiva ani, pe plajele litoralului românesc se dă o bătălie între şezlonguri şi prosoape. Unii dintre turişti aleg să se bronzeze la soare, pe bucata de plastic sau de lemn, după caz. Alţii sunt mai conservatori și preferă prosopul. Agenţii economici nu ratează ocazia de a-i ademeni pe clienţi cu diverse oferte care pornesc de la 10 lei. Pe şezlong sau pe prosop, turiştii, dar nu numai ei, vor profita în continuare de razele soarelui pentru un bronz de neuitat pe litoral.

* „Bizonii” care ajung pe litoral la volanul „bijuteriilor pe patru roţi” nu se sfiesc să se dea în spectacol chiar şi în buza mării! Până aici, nicio noutate. Nu le ajung „fonfleurile” executate în trafic pe drumul spre litoral, trebuie să se dea în spectacol şi în buza mării! Cel mai proaspăt caz, semnalat pe o pagină de specialitate a unei reţele de socializare, este surprins pe plaja de la Olimp. Amenda pentru intrarea cu maşina pe plajă poate ajunge până la 20.000 de lei!

* Hotelurile de o stea aflate în stațiunea Mamaia, și pe care le putem număra pe degetele de la o mână, par să fi devenit în ultimii ani, niște fantome. Motivul: lipsa investițiilor în confort și calitate. Turiștii mai puțin pretențioși și cu un buget limitat găsesc pe litoral camere la hoteluri de o stea, dar și la hosteluri, unde beneficiază de un pat, un dulap și... baie la comun. Imaginea unei camere de o stea te poartă înapoi în anii 80. Uși și mobilier învechite, toaletă și duș la comun, priveliște în parcare și miros înțepător de clor. Angajații încearcă să compenzeze însă prin amabilitate și servicii gratuite, cum ar fi trezirea clienților la ora solicitată, ori păstrarea bunurilor uitate până la recuperare. Pentru toate acestea, un turist scoate din buzunar 100 de lei pentru o noapte de cazare, acum când ne apropiem de perioada de plin sezon. O altă soluție ieftină pe timpul verii o reprezintă hostelurile. În zona Cazino, există unul proaspăt renovat la care sunt cazați și turiști din străinătate. Un tânăr a sosit din Londra pentru priveliștea superbă. În fiecare dimineață, este trezit de sunetul mării. Are în cameră aer condiționat și baie proprie, condiții pentru care plătește 250 de lei pe noapte. În ultimii ani, pretențiile turiștilor sunt din ce în ce mai ridicate. Au început să simtă gustul confortului, preferă hotelurile de trei și patru stele, all-inclusive, camerele cu vedere la mare, dotate cu seifuri și care dispun de balcoane sau terase. Nici nu este de mirare că acestea se ocupă primele, chiar dacă prețurile sunt ceva mai piperate. La o stea, la hostel sau în lux, cei care vin la mare caută în primul rând să se relaxeze pe plajă, la terase sau în cluburi cu prietenii. Nu degeaba Mamaia este cunoscută și ca o stațiune pentru toate buzunarele.

* În curând se inaugurează noua clădire, modernizată, a Delfinariului din Constanța. Evenimentul va fi însoțit și de câteva surprize pentru turiști, după cum a anunțat pe rețelele de socializare directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bâlbă. Până atunci, însă, e bine să știți că tariful unic la Complex, care include Delfinariul, Microrezervația, Planetariul și Expoziția de Păsări exotice, este de 40 de lei pentru adulți și 10 lei pentru elevi și studenți.Vedetele Delfinariului susțin demonstrații la orele 13.00, 16.00 și 19.00. La Acvariul de pe faleza Cazinoului, noul bazin de 40 de tone de apă, populat cu pești tropicali, îi așteaptă pe vizitatorii care trebuie să plătească 20 de lei adulții și 5 lei elevii și studenții. Și Acvariul de la Tulcea are o colecție de pești impresionantă, de la specii din Deltă și Marea Neagră, până la pești de recif, dar și corali din Indonezia. Acvariul tulcean dispune și de spații de joacă pentru copii și o infotecă, fiind deschis zilnic, mai puțin luni, între orele 9 și 17.

 

ANGAJĂRI
 Angajam patiseri, modelatori baghete, modelatori covrigi, preparator gogoşi, vânzători covrigi şi gogoşi, Oferim cazare + 2 mese/zi.
Tel. 0732.551.456.

Angajăm reporteri şi redactori incisivi, cu sau fără experienţă la Cap Aurora. Tel. 0742138004.

Angajăm operator call-center pentru Mamaia, cu sau fără experienţă, program L-V 8-17,30, salariu 800 plus comision săptămânal. 0728563667.

Angajez mecanic autoturisme Constanţa. Detalii la tel. 0744322400.

Bula, soţia lui Păcală
jooble.org