Polițiști români în misiune, în Bulgaria!(812)


Prima serie de poliţişti români a plecat în misiune în Bulgaria, unde acordă sprijin și consiliere românilor aflați în vacanţă în țara vecină.

Cei 8 polițiști români desfășoară activităţi de siguranţă publică în patru staţiuni din Bulgaria, cunoscute ca destinaţii cu aflux important de turişti români: Albena, Nisipurile de Aur, Balcic și Nessebar.

În perioada 1 iulie – 31 august a.c., poliţiştii români desfăşoară activităţi comune cu poliţiştii bulgari, în cadrul unor patrule de ordine şi siguranţă publică, pe raza staţiunilor turistice Nisipurile de Aur, Albena, Balcic şi Nessebar din Bulgaria.

Astfel, la data de 1 iulie a.c., prima serie de 8 poliţişti români a plecat în ţara vecină, urmând ca, la data de 1 august a.c., să aibă loc schimbul de serii, fiecare serie fiind împărțită în 4 echipe a câte doi polițiști.

În misiunea din Bulgaria s-au deplasat poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Teleorman, Sibiu, Timiş, Constanţa, Giurgiu, Dolj și Hunedoara, instruiţi şi pregătiţi pentru a-şi îndeplini cu succes misiunile încredinţate și buni vorbitori de limbă bulgară.

Pe durata misiunii, poliţiştii români acţionează în uniformă şi execută activităţi de patrulare, împreună cu poliţiştii bulgari.

De asemenea, aceștia au rolul de a consilia şi de a acorda sprijin cetăţenilor români aflaţi în Bulgaria, care vor avea astfel posibilitatea de a se adresa direct poliţiştilor din țara lor pentru soluţionarea unor probleme, deşi se află pe teritoriul altui stat.

Este al şaptelea an în care se organizează asemenea misiuni, activităţile anterioare bucurându-se de apreciere din partea turiştilor români.

În cadrul misiunilor de vara trecută, poliţiştii români au consiliat peste 3.500 de turişti români, în special cu privire la indicarea anumitor destinaţii şi furnizarea unor informaţii de ordin legislativ din Bulgaria. De asemenea, poliţiştii români au participat, alături de colegii bulgari la 338 intervenţii la diferite evenimente, cele mai multe vizând aplanarea unor stări conflictuale, ridicarea de autovehicule parcate ilegal şi soluţionarea unor neînţelegeri legate de asigurarea condiţiilor de cazare.

De asemenea, 191 de turişti români au fost implicaţi în evenimente pe raza staţiunilor respective, dintre care 143 în calitate de victimă ale unor evenimente neplăcute, furturi de autoturisme, tamponări auto, furturi sau distrugeri şi 48 ca autori ai unor infracţiuni, fără producerea unor consecinţe deosebite.

Reamintim că, aceste misiuni au demarat în anul 2010, iar în cadrul lor, poliţiştii români şi bulgari acţionează în patrule comune în scopul asigurării ordinii şi liniştii publice. De asemenea, cooperează şi acordă asistenţă în cadrul activităţilor specifice, relaţionând îndeosebi cu cetăţeni ai propriului stat. Activităţile de patrulare în comun au loc, îndeosebi, pe durata sezonului turistic (atât vara, cât şi iarna) în zonele în care se deplasează turişti români şi bulgari.
jooble.org