Marea Neagră în vizorul celei de-a 34-a Reuniuni a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre OCEMN

Marea Neagră în vizorul celei de-a 34-a Reuniuni a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre OCEMN(643)


Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a participat la cea de-a 34-a reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), desfăşurată la Soci, Federaţia Rusă, sub auspiciile Preşedinţiei-în-Exerciţiu ruse a organizaţiei. În cadrul reuniunii au fost trecute în revistă principalele progrese înregistrate în implementarea Agendei Economice pentru un Parteneriat Întărit în OCEMN adoptate în 2012, rezultatele reuniunilor ministeriale în domeniile prioritare ale cooperării regionale (transporturi, cooperarea în situaţii de urgenţă, probleme statistice, cultură, turism şi sănătate), măsurile de creştere a eficienţei organizaţiei, creşterea resurselor alocate implementării proiectelor, precum şi pregătirile pentru summit-ul aniversar al Organizaţiei din 2017. Atât în intervenţia sa, cât şi la conferința de presă comună cu ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, şi ministrul afacerilor externe al Republicii Serbia, Ivica Dačić, secretarul de stat Alexandru Victor Micula a reafirmat angajamentul României pentru cooperarea economică la Marea Neagră şi contribuţia adusă de România la activităţile organizaţiei. A menţionat că, deşi Organizaţia are caracter economic, stările de conflict care afectează regiunea Mării Neagre nu pot fi ignorate, deoarece au un impact negativ asupra activităţii OCEMN. Demnitarul român a subliniat importanţa consolidării cooperării OCEMN – UE de o manieră pragmatică şi flexibilă şi a identificării unor proiecte în arii comune de interes OCEMN-UE, pentru a conferi substanţă interacţiunii cu UE. A menţionat că interacţiunea cu UE este benefică pentru statele membre, OCEMN putând utiliza oportunităţile oferite de politicile, iniţiativele şi instrumentele dezvoltate de UE pentru regiunea Mării Negre.

Informaţii suplimentare:

Preşedinţia-în-Exerciţiu este deţinută în semestrul I, 2016, de către Federaţia Rusă, urmată în semestrul II de Republica Serbia. România a exercitat al cincilea mandat al Preşedinţiei-în-Exerciţiu rotative a OCEMN în semestrul II, 2015. România deţine coordonarea grupurilor de lucru pentru combaterea criminalităţii (2015-2017), protecţia mediului (2016-2018) şi transporturi (2015-2017). Procesul de cooperare la Marea Neagră a fost lansat la iniţiativa Turciei, prin Declaraţia de la Istanbul (25 iunie 1992). În 1998, prin semnarea „Cartei OCEMN”, iniţiativa politică a fost transformată într-o organizaţie internaţională cu caracter regional. În prezent, OCEMN cuprinde 12 state membre, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, R. Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia, Ucraina şi Republica Serbia.
jooble.org