DINAMOVISTUL EKENG, UCIS DE GOLĂNIA DIN FOTBALUL ROMÂNESC

DINAMOVISTUL EKENG, UCIS DE GOLĂNIA DIN FOTBALUL ROMÂNESC(1686)


 Acum este oficial şi fără echivoc. Patrik Ekeng a murit răpus pe teren de golănia din fotbalul românesc. A murit cu zile, din cauza coteţăriilor, a cardelilor, a mânăriilor făcute de tot felul de siniştri. Procurorii care anchetează acest caz, susţin că fotbalistul camerunez ar fi avut 95 la sută şanse de supravieţuire dacă era resuscitat din primul minut. Cu fiecare minut care a trecut, şansele i s-au diminunat cu 5,5 la sută. Până s-au diminuat de tot.

 Pe data de 6 mai, Ekeng s-a prăbuşit din picioare. Nu era în deşert, ca să nu-l vadă nimeni. Nu era nici măcar pe vreo stradă mai puţin circulată, unde să fie observat prea târziu de vreun trecător rătăcit. Era pe un teren de fotbal, unde juca într-o competiţie oficială. Competiţie care are nişte reguli stricte, inclusiv în ceea ce priveşte intervenţia medicală în caz de urgenţă. Regulile sunt. Numai că o dată cu aplicarea lor, începe cardeala. Încep golăniile care, de această dată, au dus la moartea unui om. De aceea, lucrurile nu trebuie să mai rămână aşa.

 Ambulanţa de la stadion era de fapt o banală maşină vopsită în alb. Pentru că pe dinăuntru era, practic, goală. Şi dricul are mai multe aparate de resuscitare decât ea. De ce a fost trimisă o astfel de salvare bună de nimic de la firma privată „Puls”? Şi de ce a fost ea acceptată de către medicul echipei, atâta vreme cât în regulamente scrie clar cu ce aparatură de intervenţie rapidă trebuie să fie dotată salvarea de la stadion? Pentru că pe teren, ambulanţa cu medicul ei nu intră ca să-l trateze de gripă sau de urticarie pe sportivul prăbuşit. Ci pentru că, de cele mai multe ori, este vorba despre o urgenţă majoră. De ce nu s-au respectat protocoalele? Simplu. O salvare cheală, fără dotări, are un anumit preţ de închiriere. Una cu dotări, evident, alt preţ, mult mai mare. Aşa că la stadion se trimite o salvare simplă şi se taxează una complicată. Iar diferenţa de bani se prăduieşte între cei care au făcut golănia.

 Mai departe. Parchetul a pus-o sub acuzare pe doctoriţa Mihaela Duţă, de la Ambulanţa Puls, prezentă la stadion şi care ar fi trebuit să intervină. Ce a făcut însă doamna doctor? Cităm din actul de acuzare: "Aceasta nu a facut nimic pentru salvarea fotbalistului”. Simplu, nu? Cu alte cuvinte, a stat şi s-au uitat la fotbalist cum moare, fără să se atingă de el, atunci când, conform legiştilor, avea 95 la sută şanse de supravieţuire. Nu i-a făcut nici măcar un masaj cardiac, deşi ar fi trebuit să vadă că în salvare Ekeng intrase în fibrilaţii.

 Aici este a doua golănie din lanţul care l-a ucis pe Ekeng. Doctorii trimişi la astfel de manifestări au o pregătire mai mult decât precară. De astă dată, a fost un medic specializat în urgenţe. Probabil în urgenţa de a-şi privi pacientul cum moare. Dar, îmi amintesc faptul că, în urmă cu ani, la Rapid, medicul echipei era un dentist. Nu prea ştia el să trateze oasele frânte, rupturile musculare sau un stop cardio-respitrator, dar avea altă calitate. Era fratele comentatorului de sport Dan Claudiu Tănăsescu. Mare minune dacă nu cumva, căutându-i la specializări pe medicii echipelor de fotbal, nu vom găsi printre ei ginecologi, radiologi sau balneoterapeuţi, dar care au pe cartea de vizită profesională înscrisă prietenia cu un potentat al zilei. Problema este valabilă şi în alte sporturi şi aduce prejudicii majore României. Spre exemplu, nu vom mai fi reprezentaţi la Rio în probele nautice, unde aveam şanse la medalii, pentru că tot lotul nostru de kaiac-canoe a fost găsit dopat cu Meldonium. Cine ştie ce medicamnete le-o fi dat sportivilor vreun oftalmolog cu pile care a fost pus să se ocupe de sănătatea canotorilor.

 Să revenim la fotbal. A treia golănie din lanţul ucigaş este la Institutul de Medicină Sportivă. Aici, fiecare fotbalist legitimat efectuează un control medical amănunţit înainte de începerea campionatului. Tocmai ca să se vadă dacă este apt din punct de vedere medical. Ca să nu moară pe teren, adică. Numai că, Stopul cardio-respirator care l-a prăbuşit pe fotbalist, a fost declanşat de o problemă medicală pe care Patrick Ekeng o avea de ani de zile. Avea inima prea mare, din cauza unei afectiuni cardiace, care nu ar fi trebuit să treacă neobservată la controlul facut de sportiv în 12 ianuarie, la amintitul centru de medicină. Cum de i s-a dat liber să joace? Fără îndoială, alte mişmaşuri, alte coteţăreli şi, mai mult ca sigur, alte şpăgi. Cum să dai banii pe un fotbalist „din import” şi el să nu poată să joace, pentru că este bolnav?

 Şi acum, am ajuns la bani. Adică la problema de fond. Paradoxal, deşi demult nu mai avem performanţe, în fotbal există bani. Şi ca peste tot unde se poate fura un ban nemuncit, apar şmecherii. Aşa se face că în fotbalul românesc au apărut Miticiidragomiri, Taţiijean, Borcii, Turcii, Becalii şi alte figuri sinistre, semianalfabeţi sau proşti de-a binelea, care au dat „chiorâş la pungă”. Mai un meci trântit, mai un aranjament la vreo cârciumă, mai o măsluială de acte la vânzarea de fotbalişti, mai o spălare de bani. Şi aşa, de fotbalul românesc s-a ales praful. Am ajuns să sărbătorim victoria de la Sevilia, mai ceva decât bătălia de la Podul Înalt. Generaţiile viitoare vor marca 100 de ani, apoi 150 de ani, apoi 200 de ani de la câştigarea Cupei Campionilor Europeni (între timp i s-a schimbat şi numele de nici nu mai ştim exact ce-am câştigat), Burleanu, cel aşteptat să aducă un suflu nou, a suflat doar nişte bani de la FRF. A inventat „prima de făcut de râs”. Pentru că la Europene ne-am făcut de râs, iar pentru asta Burleanu şi gaşca au încasat prime substanţiale.

 Aici am ajuns. O golănie de sus în jos. Până la firul gazonului. O golănie care, iată, nu duce numai la contraperformanţă.

 Din păcate, mor şi oameni din cauza ei.

 Îmi vine în minte o scenă-simbol. Vă mai amintiţi de momentul în care Becali îl avea invitat la el acasă pe Florentino Perez, preşedintele de la Real Madrid? Obişnuit cu plevuşca care-i paşte pe la poartă aşteptându-l să iasă şi să-i miluiască şi pe ei cu ceva, Becali, incapabil să înţeleagă că există şi oameni mai bogaţi decât el, nu a ştiut că oaspete său este unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri de pe planetă. Că ocupă locul 1275 în Topul Forbs, cu o avere estimată la 1,61 miliarde de dolari. Cum ar veni, oi cât vezi cu ochii, ca să înţeleagă şi Becali. De aceea noi am câştigat cupa o singură dată şi o sărbătorim în fiecare an ca pe Ziua Naţională, iar ei au comandat la tâmplar încă o vitrină că nu mai au unde să pună trofeele. În toiul petrecerii, Becali a făcut un gest în care mi s-a părut că văd diferenţa dintre noi şi ei. Cu un cuţit în mână, patronul Stelei a simulat că taie venele, ale lui şi ale oaspetelui, pentru a se face fraţi de cruce. Elegant, Perez a refuzat gluma absolut imbecilă.

Aşa că nu ne-am mai făcut fraţi de cruce. Am rămas numai că tăiatul venelor.
jooble.org