Bulgaria se OPUNE Flotei NATO în Marea Neagră, CEDÂND în faţa ameninţărilor Rusiei!

Bulgaria se OPUNE Flotei NATO în Marea Neagră, CEDÂND în faţa ameninţărilor Rusiei!(691)


  Bulgaria pare să fi cedat în faţa ameninţărilor Rusiei, anunţând că se opune iniţiativei României de creare a unei flote militare NATO în Marea Neagră, deşi, în ultimele săptămâni, Sofia semnala că susţine propunerea, fapt confirmat miercuri, la întâlnirea preşedinţilor celor două ţări. Schimbarea de atitudine a Administraţiei de la Sofia pare să fie o reacţie la ameninţările Rusiei. O eventuală decizie a Alianţei Nord-Atlantice de suplimentare a capabilităţilor navale în Marea Neagră ar fi un factor "destabilizator", a avertizat Andrei Kelin, un oficial din cadrul Ministerului rus de Externe, precizând că Marea Neagră "nu aparţine" şi "nu are nicio legătură" cu NATO.

"Marea Neagră nu are nicio legătură cu Alianţa Nord-Atlantică. Nu cred că o astfel de hotărâre ar conduce la îmbunătăţirea relaţiilor Rusia-NATO", a avertizat Andrei Kelin, citat de agenţiile de presă ruse. Ministerul român al Apărării a anunţat în urmă cu câteva luni că va iniţia demersuri pentru a crea o structură navală permanentă în Marea Neagră, după modelul grupurilor navale NATO. O decizie în acest sens este aşteptată la summitul NATO care se va desfăşura în iulie în Polonia. Conform Convenţiei Montreux, ţările care nu au ieşire la Marea Neagră nu pot menţine nave militare în această zonă mai mult de 21 de zile. Dintre statele membre NATO, România, Bulgaria şi Turcia au ieşiri la Marea Neagră. Rusia a criticat vehement de nenumărate ori prezenţa unor nave militare NATO în Marea Neagră. Recent, Forţele aeriene ruse au efectuat în centrul Mării Negre un exerciţiu care simula distrugerea unor nave militare americane ancorate în Portul Constanţa, conform unor surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene.

Bulgaria refuza să se alăture flotei NATO, a cărui sarcină principală ar fi contraponderea față de forțele navale rusești din Marea Neagră. Ideea apartine Turciei și României, care anterior au propus crearea flotei NATO în Marea Neagră, pentru că această regiune este importantă atat pentru Est cât și pentru Occident, din cauza rezervelor sale de energie și apropierea de Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, Bulgaria și-a exprimat disponibilitatea de a participa la desfășurarea unei brigăzi multinaționale NATO în România.
jooble.org