,, Politica ar trebui să fie o preocupare pentru orice persoană care are pretenții de la societate.’’– Alexandru Bajdechi

,, Politica ar trebui să fie o preocupare pentru orice persoană care are pretenții de la societate.’’– Alexandru Bajdechi(2963)


Ce funcții ai deținut ca elev și ca student în ultimii ani?

Primele “funcții”, ca să mă exprim așa, au fost în consiliul elevilor. În octombrie 2011 am fost ales de către colegii de liceu președinte al consiliului elevilor din Liceul Teoretic Traian, iar în noiembrie vicepreședinte la nivel județean. În ianuarie 2013 am fost aleș președinte al Consiliului Județean al Elevilor Constanța. Începând cu luna mai a anului 2013, așa cum prevedea strategia noastră (a Consiliului Național al Elevilor), am început demersurile pentru înființarea Asociației Elevilor din Constanța, unde am ocupat funcția de președinte până în septembrie 2014. După aceasta, a urmat o mică pauză în primul an de facultate, în sensul în care m-am implicat mai mult în a trece anumite propuneri legislative în Parlament. Din septembrie 2015 până la sfârșitul lunii aprilie 2016 am fost voluntar în cadrul Consiliului Tineretului din România în proiectul “Tineri pentru democrație”, unde m-am ocupat de monitorizarea fondurilor de tineret din Constanța și am coordonat echipa națională de monitori. Totodată, m-am implicat în dezvoltarea Consiliului Tineretului din România prin participarea în cadrul Consiliului Director.

Când și cum a început să te preocupe politica ?

Politica ar trebui să fie o preocupare pentru orice persoană care are pretenții de la societate, mai ales într-o societate democratică. Evident, încă de când eram elev sau, de ce nu, de când eram un mic copil, am “suportat” deciziile politice, indiferent că vorbim de cele sociale sau educaționale. Preocuparea vine din dorința de a influența politicile publice de a fi în concordanță cu interesul tău. Așadar, asta am făcut, m-am preocupat și am influențat.

3) Ce părere ai despre prezenţa la vot în Constanţa?

Cu siguranţă a fost una slabă, dar, am constatat, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, că prezenţa tinerilor a fost destul de ridicată (la nivel judeţean). Asta nu poate decât să mă bucure. Au ieşit la vot mai mulţi tineri decât pensionari. La nivel naţional acest lucru nu s-a întâmplat. Asta demonstrează că tinerii constănţeni vor să aibă un cuvânt de spus şi eu sunt convins că vor avea, cel puţin în ceea ce mă priveşte pe mine.

4) Cum cataloghezi opţiunea constănţenilor pentru fotoliul de primar?

Pot să constat că primarul ales are jumătate din voturile obţinute de Radu Mazăre în 2008 (43.000 din 86.000), ceea ce mă duce cu gândul la o vădită sancţiune politică. Dacă rezultatele din acest an erau uşor previzibile, cu siguranţă cele din 2020 vor fi mai interesante.

5) Care sunt primele 3 lucruri pe care ţi-ai dori să le vezi schimbate în oraşul nostru?

În primul rând, administraţia să fie profesionalizată şi orientate spre cetăţean. De ceva timp tot semnalez că transparenţa decizională este la pământ în Constanţa, iar acest lucru este cu intenţie. De aici şi lipsa spiritului civic. Să nu uităm şi de activitatea consiliului local, care în acest moment este complet netransparentă şi făcută în dispreţul cetăţeanului. De asemenea, să nu mai fie nevoie să mergem pe la parchete/tribunale atunci când autorităţile refuză să respecte legea.
În al doilea rând, mi-aş dori să fie făcute investiţii în şcoli. Prin lipsa de finanţare din partea autorităţilor locale s-a încurajat acest fenomen toxic de “fondul clasei”, “fondul şcolii”. Cu titlu de exemplu, municipiul Cluj Napoca alocă din veniturile proprii aproximativ 60 de milioane de lei pentru învăţământ, în timp ce Constanţa 20 de milioane, şi asta după ce s-au făcut mari presiuni.
Iar în al treilea rând, îmi doresc să nu mai fie un oraş plictisitor, şi o spun “plictisitor” cu mare regret.

6) Ce ţeluri ai pentru viitorul apropiat?

Ca persoană, îmi doresc să întru în avocatură pentru că am constatat că de-a lungul timpului am fost mai degrabă un apărător al persoanei, nu un “împărţitor” de dreptate.
Iar cu privire la acţiuni, împreună cu colegii mei, ne propunem să dezvoltăm sectorul de tineret din Constanţa, care, din nefericire, în acest moment este la un nivel extrem de scăzut.
 
jooble.org