Radu Mazăre îl face cetăţean de onoare pe Barbu Dănescu(517)


Primarul Radu Mazăre a anunţat public că Barbu Dănescu va deveni cetăţean de onoare post mortem al municipiului Constanţa.


Edilul a spus că distincţia va fi acordată ca o recunoaştere a curajului de care a dat dovadă când a intervenit pentru salvarea a doi copii din apele mării fără să se gândească la viaţa lui.
„Barbu Dănescu va primi post mortem titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa. Nu neapărat pentru că a fost primul primar al Constanţei după Revoluţie, ci ca o recunoaştere a curajului de a salva doi copii de la înec cu preţul vieţii sale”, a declarat Radu Mazăre.

În cursul zilei de marţi, 9 iulie, câţiva copii care se jucau în marea agitată de la plaja Trei Papuci, din spatele Spitalului Militar Constanţa, au fost la un pas să se înece. Trei adulţi, printre care se afla şi Barbu Dănescu, au sărit să-i ajute, dar au fost şi ei luaţi de curenţii puternici. Ei au reuşit să scoată la mal doi dintre copii, dar lupta cu valurile i-a doborât.
Intervenţia salvamarilor i-a salvat în cele din urmă pe cei aflaţi în apă, dar Barbu Dănescu a fost cel mai afectat. El a fost resuscitat cu greu de echipajul SMURD venit de urgenţă, împreună cu două ambulanţe, la faţa locului.
Internat la Terapie Intensivă, Barbu Dănescu a mai rezistat doar o zi. El a încetat din viaţă în dimineaţa de miercuri, 10 iulie.


Barbu Dănescu era la momentul Revoluţiei din 1989 şef mecanic pe o navă. Revoluţionarul a fost coordonatorul Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN) şi primul preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) Constanţa.
jooble.org