Sărbătoare dublă la Constanţa

Sărbătoare dublă la Constanţa(746)


Potrivit credinţei ortodoxe, la 40 de zile de la Învierea lui Iisus Hristos, românii sărbătoresc ÎNĂLŢAREA DOMNULUI. Se înroşesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Paşti, iar salutul este "Hristos s-a înălţat! – Adevărat s-a înălţat!".
Se spune că după Înviere, Iisus s-a mai arătat o dată ucenicilor sai, pe Muntele Măslinilor, încredinţându-i de puterea sa şi dându-le ultimele învăţături. El a mâncat alături de ucenici, aşa cum făcuse odinioară. După 10 zile, de Rusalii, Duhul Sfânt avea să se pogoare peste ei, dăruindu-le putere şi înţelepciune divină pentru a merge în lume şi pentru a transmite Cuvântul lui Dumnezeu. În Biblie, acesta este momentul în care se anunţă a doua venire a lui Iisus, întocmai ca şi Înălţarea, având la dreapta şi la stânga doi îngeri mari şi luminoşi.

Tot astăzi, 09 iunie, în România este celebrată Ziua Eroilor Neamului, având statut de sărbătoare naţională.

Cu ocazia prăznuirii Înălţării Domnului şi zilei de pomenire a Eroilor Neamului, Jandarmeria Constanţa va desfăşura o serie de activităţi prilejuite de această dublă sărbătoare.

Începând cu ora 08.30, la Capela Jandarmeriei de la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, preotul militar Laurenţiu Cristinel Oprea va oficia Sfânta Liturghie la care vor participa cadrele militare şi personalul civil din cele două unităţi.

Începând cu ora 13.00, conducerea Jandarmeriei Constanţa va participa la ceremonialul militar şi religios, organizat de către autorităţi la Monumentul Independenţei de Stat a României situat în zona Casei de Cultură.

De asemenea, comandanţii detaşamentelor din Mangalia şi Medgidia vor fi prezenţi la manifestările organizate de către autorităţile locale. La ceremonialul religios oficiat cu această ocazie la Mangalia, va participa şi preotul nostru militar.

Totodată, jandarmii constănţeni vor veghea la desfăşurarea în condiţii de siguranţă a manifestărilor organizate cu acest prilej la Constanţa, Mangalia şi Medgidia

Începând din 1920, comemorarea eroilor căzuţi în război – Ziua Eroilor – se organizează în fiecare an, la 40 de zile după Sfintele Paşti, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul Înălţării Domnului.
Astfel, în toate bisericile din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.
jooble.org