CE-AR FI SĂ AVEM PE BULETINELE DE VOT O CĂSUŢĂ NOUĂ: „NIMENI”

CE-AR FI SĂ AVEM PE BULETINELE DE VOT O CĂSUŢĂ NOUĂ: „NIMENI”(2630)


 Bătălia alegerilor s-a încheiat. Şi ca după orice bătălie, învingătorii desfac şampania, iar învinşii îşi ling rănile. Comentatorii comentează, care de care mai aprins: „Înfrângere istorică a PNL”, sau „Johannis este vinovatul cu guvernul lui de tehnocraţi”, sau „Va cădea acum Guvernul, după rezultatul acestor alegeri?

 Desigur, sunt importante şi aceste analize. Dar eu cred că sunt ignorate două lucruri esenţiale, care au reieşit în urma acestor alegeri. Adevăruri care nu sunt, deocamdată cel puţin, nici comentate, nici analizate de specialişti.

 În primul rând cred că ar trebui să redefinim noţiunea de „luptă anticorupţie”, pentru că ne aflăm acum în situaţia descrisă de nenea Iancu: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele esenţiale... Din această dilemă nu puteţi ieşi... Am zis!"

  Dilema în care ne zbatem noi acum este de natură constituţională, ci, hai să-i spunem, din domeniul penalului. În toate sondajele, DNA-ul are o cotă foarte înaltă de popularitate în rândul românilor. Cetăţenii nu numai că sunt de acord cu lupta anticorupţie, dar o şi susţin din toată inima şi cu toată convingerea. Pe de altă parte, în urma scrutinului de ieri, constatăm că românii au votat, în unele cazuri masiv, primari care au probleme penale. Care sunt cercetaţi de către popularul şi susţinutul DNA pentru fapte de corupţie. Nu mai puţin de 50 dintre primarii aleşi ieri, au probleme cu legea. Fie sunt cercetaţi penal, fie sunt trimişi în judecată. Emblematic mi se pare cazul de la Baia Mare, unde primarul Cătălin Cherecheş a fost ales cu aproape 70 la sută, deşi se află în pârnaie pentru fix fapte de corupţie săvârşite în timpul precedentului mandat de primar. Mai exact, luare de mită.

 Având în vedere axioma că lupta anticorupţie şi infractorii sunt în opoziţie, ne aflăm, într-adevăr, într-o mare dilemă. Pe de-o parte românii susţin DNA-ul, iar pe de alta votează cu infractorii.

  Din această dilemă, când ieşim? Am zis!

 Cea de-a doua chestiune care vedem că nu este discutată deloc, este absenteismul masiv al alegătorilor de la urne. Să nu uităm că „victoria zdrobitoare” sau „înfrângerea catastrofală”, au fost obţinute în condiţiile în care în foarte puţine judeţe din ţară s-au prezentat măcar jumătate dintre alegătorii de pe liste. Asta cu morţi cu tot (Teleormanul se află pe un loc fruntaş pe ţară în ceea ce priveşte numărul de votanţi prezenţi la urne).

 Ce dovedeşte asta? Spun acum o banalitate, dureroasă însă în adevărul ei: românul s-a săturat de actuala clasă politică. Aţi mai auzit asta. Mai mult, aţi auzit politicieni care se flenduresc prin Parlament sau prin funcţii publice de 26 de ani şi care afirmă sus şi tare că trebuie şă apară figuri noi în clasa politică, după care se pun tot pe ei în capul listelor de candidaţi. Românii s-au săturat să vadă aceleaşi figuri, să audă aceleaşi promisiuni, să ia aceeaşi ţeapă. Bun!

  Alegătorii care nu participă la vot sunt acuzaţi că nu au simţ civic. Nimic mai fals, cred eu. Este doar o prosteală a politicienilor care încearcă să dea un răspuns care să le convină, unui adevăr crunt: lumea nu-i mai vrea şi le este greu să recunoască asta.

  Neparticiparea la vot este forma de protest prin care, iată, ca şi ieri, majoritatea covârşitoare a alegătorilor arată că nu mai au încredere în actuala clasă politică. Pe scurt, că nu au cu cine vota.

 Ce-i de făcut? Deşi nu sunt comentator de politică, aş îndrăzni să avansez o propunere: schimbarea Legii electorale. Introducerea în ea a prevederii că votul este obligatoriu. Dar asta, desigur nu înseamnă ca oamenii, sub ameninţarea unor sancţiuni, să fie aduşi cu arcanul la vot. Ci această obligativitate să fie dublată de ceva: de introducerea unei noi rubrici pe buletinul de vot, alături de numele partidelor şi ale candidaţilor: „Nimeni”. Pentru cei care consideră că nu au pe cine vota. Iar dacă numărul celor care au pus ştampila pe „Nimeni” este cu mult mai mare decât cei care au votat candidaţi, să se anuleze scrutinul şi cei care s-au aflat pe liste să plece acasă. Iar listele pentru noul scrutin să se alcătuiască fără ei, pentru că au trecut deja printr-un proces electoral şi au fost invalidaţi de alegători. Sunt: „Nimeni”

 Atunci să mai văd eu politicienii care strigă că trebuie să se reformeze, dacă mai aleargă să se treacă în capul listelor, ştiind că asta le-ar putea fi fatal în cariera politică dacă vor fi invalidaţi de alegători.

Poate vor fi comentatori care vor spune că afirmaţiile mele sunt nişte prostii. Dar eu cred că este o modalitate de a-i trimite pe ruginiţii ăştia corupţi acasă. Adică, de a realiza ceea ce, declarativ, îşi doresc inclusiv ei: reformarea clasei politice cu oameni noi.
 
jooble.org