Proiectul de reabilitare a cinci sectoare de plajă de pe litoralul românesc al Mării Negre a fost finalizat

Proiectul de reabilitare a cinci sectoare de plajă de pe litoralul românesc al Mării Negre a fost finalizat(672)


Activitățile de reabilitare și modernizare a celor cinci sectoare de plajă incluse într-un proiect finanțat cu circa 170,45 milioane euro, prin Programul Operațional Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune, au fost finalizate, iar aproximativ 278.000 de locuitori vor fi protejați în urma reducerii riscului de inundare a proprietăților, a anunțat, miercuri, într-un comunicat de presă, coordonatorul inițiativei, Romair Consulting.

Potrivit sursei citate, odată cu finalizarea proiectului intitulat "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord), finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu, din Fondul de Coeziune", municipiul Constanța are are o suprafață mai mare cu cel puțin 42 de hectare, asigurate prin cele cinci zone de plajă extinsă cu peste 100 metri, accesibile tuturor turiștilor începând cu anul 2016. Obiectivul general a constat în realizarea măsurilor de protecție și reabilitare a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care au afectat zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord pe o lungime de peste 7,3 km. Scopul acestuia a fost reducerea eroziunii costieră în zonele cele mai expuse la risc ale coastei Mării Negre, în vederea protejării valorii mijloacelor fixe și creterii siguranței caselor și rezidenților din zonă.
Comisia Europeană a aprobat în data de 22 martie 2013 unul dintre cele mai ambițioase proiecte din punct de vedere al reducerii eroziunii costiere, respectiv "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord)”. Valoarea totală a proiectului se ridică la 170.450.084 euro, inclusiv TVA, din care finanțarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune înseamnă 145.680.660 de euro. Investițiile finanțate vor fi administrate de către beneficiarul proiectului, Administrația Națională "Apele Române", în calitate de instituție națională cu competențe exclusiv în gestionarea zonei costiere a României, și vor fi exploatate de către acesta prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. Beneficiarii proiectului sunt cei aproximativ 278.000 de locuitori care vor fi protejați în urma reducerii riscului de inundare a proprietăților, precum și peste 50.000 de turiști care se vor putea bucura de o plajă modernă. De asemenea, proiectul aduce avantaje majore în domeniul socio-economic pentru cei peste 122 de operatori economici identificați (hoteluri, restaurante, magazine, firme de pescuit etc.) care vor fi, de asemenea, protejați împotriva riscului de eroziune costieră. Proiectul a generat 250 de locuri de muncă temporare și 10 permanente.  
jooble.org