Strigătele de disperare ale fermierilor români s-au făcut auzite la Bruxelles:

Strigătele de disperare ale fermierilor români s-au făcut auzite la Bruxelles: "Sectorul laptelui e în prag de faliment!"(565)


Sectorul laptelui şi al produselor lactate din România se confruntă cu perturbări ale pieţei cauzate de un puternic dezechilibru între cerere şi ofertă. Preţul laptelui crud a scăzut tot mai mult în ultima perioada şi se preconizează că va atinge un nivel nesustenabil pentru majoritatea fermierilor. Situaţia s-a dezbătut şi în Parlamentul European.

"Din păcate, nu doar Comisia Europeană, Consiliul sau Parlamentul European trebuie să se implice în rezolvarea acestei crize. Statele naţionale trebuie să fie parte în acest proces.Din păcate, România nu a înţeles foarte bine acest lucru. Astfel, este inexplicabil de ce Guvernul României nu a găsit mecanismele prin care să cheltuie cele 11 milioane de euro puse la dispoziţia fermierilor, fără proceduri complicate şi fără prea mari bătăi de cap. Este trist să ai bani pe tavă şi să nu fi în stare să îi cheltui. Este dificil de gestionat această situaţie şi de către noi, cei care batem la porţile instituţiilor europene pentru a solicita sprijin pe agricultură, iar atunci când îl primim, nu îl folosim. Practic, sectorul lactatelor este supus unei presiuni tot mai mari din cauza creşterii cantităţii de lapte, dar şi ca urmare a faptului că nu există o piaţă suficient de mare care să aibă capacitatea de a absorbi întreaga producţie. Din păcate, fermierii din România sunt puşi în situaţia de vinde litrul de lapte cu mult sub preţul de productie, ceea ce în mod cert va duce la falimentul întregului sector. Comisia trebuie să îşi intensifice eforturile pentru a rezolva diferenţele majore ale preţului laptelui cu care iese pe poarta fermei şi cel care se regăseşte la raft prin consolidare poziţiei fermierului în relaţia cu procesatorii şi retailerii. Nu este normal ca acesta sa iasă cu până în 20 de eurocenţi, iar la raft să îl găsim cu mai mult de un euro. De asemenea, trebuie să găsească mecanisme eficiente pentru reducerea voluntară a producţiei de lapte şi sprijinirea fermierilor în vederea reorientării către sectorul de carne sau spre alte sectoare", a spus europarlamentarul Daniel Buda, membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European.
jooble.org