Constanţa mâine…

Constanţa mâine…(3715)


Mă trezesc tot mai devreme; o fi vârsta, dar în ciuda anilor, am tot mai multă treabă. Un coleg al fiului meu conduce o mare agenţie de turism şi mă solicită foarte des să însoţesc grupuri de turişti seniori vorbitori de franceză, engleză sau turcă.

Iau un microbuz electric din spatele teatrului şi ajung imediat în zona fostului cartier Henri Coandă, reconstruit la standarde moderne, pentru că în Constanţa, acum şomajul este 0. Aici este staţia terminus a trenului de mare viteză ce leagă aeroportul Mihail Kogălniceanu de Constanţa. Grupul e format din flamanzi şi coborâm în grabă treptele la metroul ce ne poartă în 5 minute în Piaţa Ovidiu. 

De 6 ani, de la Dacia şi până la ,,Lupoaică” întregul trafic a fost relocat subteran, la nivelul -1 pentru că la -2 este imensa parcare a oraşului. A fost supradimensionată, lucru cu atât mai evident de când concetăţenii mei, convinşi de un transport în comun bine pus la punct au început să renunţe la maşini. Tot bulevardul Tomis a fost transformat în zonă pietonală sau piste de biciclete, între mari spaţii verzi. Fostul teatru şi Sala Sporturilor au fost reclădite în stilul operei din Sydney având spaţii verzi umbroase, cu acces direct pe acoperiş. Este mândria noastră, iar cele mai sonore nume ale culturii mondiale au cerut să evoluze la noi. În general biletele se vând cu 6-8 luni înainte. 

În Sala Sporturilor (de 14.500 locuri), ieri a luat sfârşit Campionatul Mondial de Gimnastică, azi Steaua şi Farul joacă finala Campionatului Naţional de Baschet, iar mâine are loc concertul bătrânului Justin Bieber.

Tot mâine pe Wave Arena, noul stadion local, naţionala susţine ultimul test înainte de Campionatul European de Fotbal. Adversară e Spania, în faţa căreia avem un mare avantaj moral, pentru că 6 componenţi ai naţionalei noastre, sunt de la F.C. Farul, echipă care a reuşit în această primăvară să elimine Real Madrid în Champions League. 

Toate aceste idei mi-au trecut ca un fulger prin gând şi m-au făcut să mă înfior la amintirea anilor 2000-2016 când ne ,,vândusem” unor duşmani ai Constanţei. 

Ieşim din metrou şi turiştii mă surprind prin aplauze, şocaţi de frumuseţea şi pitorescul Pieţei Ovidiu. Studenţi de la Arte Plastice prind în culori sau cărbune toate unghiurile fericite. Apropo de studenţi, Universitatea Ovidius a intrat de 1 an în top 100 facultăţi, devenind celebră prin reducerea drastică a numărului de secţii şi cursanţi în favoarea unei pregătiri excepţionale. 

Lângă Muzeul de Arheologie, fanfara îşi desfăşoară programul permanent la fel cum există mici grupuri în toate chioşcurile din cele 11 parcuri ale Constanţei. În faţa Moscheii, un desfrâu culinar oriental organizat de minorităţile prietene. Grupuri de dansatori aduc stropi suplimentari de culoare. 

Din faţa statuii lui Ovidiu, coborâm cu gigantica platformă lift, la luciul apei, unde urcăm pe catamaranul ce ne poartă la Insula Soare (asemănătoare Palmierului din Dubai) din dreptul Cazinoului. Soarele este cel mai mare centru comercial al nostru, eclipsând tradiţionalele Viena, Milano sau orice ţară arabă, iar la capătul fiecărei raze se află alternativ un hotel sau un debarcader imens. Soluţia inginerilor japonezi a fost să lege insula de ţărm, în zona bătrânului Cazinou, atât de frumos recondiţionat şi exploatat, prin două tuburi flotante, unul pentru circulaţia auto şi unul pietonal. Insula foloseşte numai apă de mare desalinizată. Faleza este în întregime acoperită şi climatizată, un enorm muzeu luminos, pentru că vechea cetate Tomis a devenit oraş turistic 12 luni pe an. 

Turiştii mei rămân împietriţi când văd în proiecţii pe monitoare ce sume fabuloase joacă miliardarii lumii în sala de ruletă a Cazinoului. Îi conduc pe trotuarul rulant până în dreptul Hotelului Ibis de unde ne despărţim, ei luând un tramvai spre Mamaia. Întârzie îmbarcarea pentru că nu se satură să admire pârtia de ski acoperită de pe malul plajei Modern, unde în ciuda celor 26 ° Celsius, o mulţime de copii se bucură de zăpadă şi o temperatură de -2 ° Celsius.

Mănânc rapid o salată, iar cu al doilea grup de turişti, japonezi şi englezi, mă întâlnesc la Agigea. Sosesc pe autostradă din Deltă. După vizita pe via Aqua, pe canal, la Murfatlar şi Adamclisi, vor pleca tot pe autostradă la Varna.

Hai să vă mai povestesc şi mâine…
 
jooble.org