Cristy Băisan (PNL): Vom revitaliza și dezvolta turismul la nivelul judeţului Constanţa

Cristy Băisan (PNL): Vom revitaliza și dezvolta turismul la nivelul judeţului Constanţa(960)


Cristy Băisan, candidat PNL la Consiliul Județean Constanța, a precizat că în ultimii 12 ani, judeţul Constanţa a avut în frunte o administraţie care a distrus tot ce se putea numi turism. Liberalul a subliniat că echipa PNL, care va câștiga conducerea CJC, are forța și vizunea necesară pentru a revitaliza și dezvolta turismul la nivelul întregului județ.
Unul dintre plămânii prin care respiră economia judeţului Constanţa este turismul. Litoralul Mării Negre, vestigii istorice de o valoare inestimabilă, lăcaşuri de cult, leagănul creştinătăţii în această parte a lumii, toate acestea ar trebui să facă din Constanţa una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din estul Europei. Judeţul nostru a fost binecuvântat cu aceste minunăţii, însă, din păcate, până acum nu am ştiut să le punem în valoare. Ba mai mult, autorităţile şi-au bătut joc de ele, contribuind decisivi la degradarea lor ireversibilă. 

Încă din capul locului trebuie precizat că, în ultimii 12 ani, judeţul Constanţa a avut în frunte o administraţie care a distrus tot ce se putea numi turism cultural, mizând soarta economică a litoralului pe cartea circului şi a dezmăţului. Turism ieftin şi prost, coroborat cu o dezvoltarea haotică a infrastructurii turistice, în special în staţiunea Mamaia.
Turismul constănţean a ajuns să trăiască două luni pe ani, şi alea doar cu mila soarelui. Turiştii nu au alte alternative, nu li se oferă programe turistice diversificate, fiind ţinuţi captivi în camera de hotel sau pe plajă. Fiecare este pentru el, iar la final, cel care pierde este turismul constănţean în ansamblul lui, iar pe termen lung pierzători vor fi toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniu. 

Turismul în judeţul Constanţa va însemna însă cu totul altceva. După 5 iunie, vom pune punct şi vom aduce Constanţa în topul destinaţiilor turistice. Nu o vom putea face peste noapte, însă, cu multă muncă şi transparenţă, cu proiecte sănătoase şi inteligente, vom putea transforma Constanţa.

1. În primul rând, vom crea o strategie integrată pentru turism la nivelul judeţului Constanţa. Turistul nu trebuie legat de şezlong şi umbreluţă, cu cheia camerei de hotel de gât, ci trebuie atras spre multe alte obiective. Şi din fericire, avem cu ce. Trebuie să facem funcţională o platformă de dialog şi acţiune între Consiliul Judeţean, administraţia locală şi agenţii economici din turism şi nu numai (hotelieri, agenţii de turism, firme de agrement, restaurante etc). Trebuie să învăţăm să vindem judeţul Constanţa la pachet şi doar aşa vom avea cu toţii de câştigat.
2. Judeţul Constanţa trebuie să conştientizeze şi să aprecieze cu adevărat comoara arheologică pe care o are. Vestigii istorice, monumente, cetăţi, obiective unice pe acest pământ pe care nu ştim să le amenajăm şi să le exploatăm. Trebuie alocate şi atrase resurse financiare pentru reabilitarea şi amenajarea lor şi introducerea în circuitul turistic, dar nu doar pe hârtie, ci cu adevărat. Astfel, vom putea prelungi utilizarea capacităților hoteliere folosite doar 2 luni pe an în acest moment.
3. Constanţa trebuie să se trezească şi să nu se mai comporte ca o rudă săracă şi urâtă a staţiunii Mamaia. Constanţa ar trebui să fie motorul turismului şi nu invers. Cu un oraş curăţat de mizerie şi infractori, înfrumuseţat şi reamenajat, putem prelungi cu mult capetele de sezon estival, oferind alternative la fel de atractive pentru turişti. Zona istorică a Constanţei, muzeele, un centru pietonal frumos amenajat şi curat, toate acestea vor putea garanta renaşterea turistică a Constanţei. Din păcate, în timpul verii, atunci când plouă sau nu sunt pe plajă, la restaurant sau în camera de hotel, trei sferturi din turişti îi găseşti în mall-uri. Pur şi simplu nu au unde să meargă în altă parte.
4. Investiţii în dezvoltarea turismului în sudul litoralului. Potenţialul este uriaş, multe staţiuni au scăpat neatinse de mâna samsarilor imobiliari sau a clientelei pesediste. De exemplu, agrementul nautic s-a dezvoltat în zonă și această dezvoltare va trebui continuată.
5. Vom construi un nou acvariu la standarde europene. Este absolut ruşinos ca, ditamai oraşul la Marea Neagră, să avem un acvariu mai mic decât cel din livingul lui Mazăre. Trebuie atrase proiecte cu fonduri europene, însă, pentru asta, trebuie să există proiecte, muncă şi bunăvoinţă.
6. Constanţa trebuie să redevină un brand european pentru turismul estival, dar şi pentru cel cultural. Judeţul Constanţa trebuie promovat ca un produs unitar şi original, care poate satisface şi cele mai înalte standarde de calitate.

Aceste obiective nu sunt doar vorbe, ci sunt lucruri de bun simţ şi perfect realizabile. Cei de până acum nu au ştiut şi nici nu au vrut să facă lucrurile să meargă bine. Însă, noi ştim, vrem şi putem să facem din Constanţa o perlă a turismului european. Eu, Cristy Băisan, împreună cu colegii mei, mă angajez să facem Constanţa demnă şi puternică!” 
jooble.org