Robert Boroianu (PNL): „Gata cu feuda baronilor! Constanţa trebuie să redevină demnă şi puternică”

Robert Boroianu (PNL): „Gata cu feuda baronilor! Constanţa trebuie să redevină demnă şi puternică”(1058)


Unul dintre numele grele ale PNL Constanţa, angrenat în lupta pentru Consiliul Judeţean este Robert Boroianu, prim-vicepreşedintele organizaţiei municipale a partidului. În vârstă de 46 de ani, de profesie inginer, Robert Boroianu este unul dintre oamenii de afaceri de succes ai judeţului. Tată a patru copii, se declară un familist convins, acesta fiind şi principalul motiv pentru care a decis să facă politică şi administraţie - dorinţa de a construi o societate mai bună pentru viitoarele generaţii.

- Domnule Boroianu, de ce ar fi PNL o alternativă viabilă la actuala administraţie?

În primul rând pentru că PNL vine cu o echipă competentă, puternică, dar mai ales curată. Suntem oameni care ştim şi ne dorim să facem lucrurile corect şi transparent, fără firme de casă, grupuri de interese şi presiuni. Bunele noastre intenţii, experienţa (propunem o listă de consilieri formată din oameni profesionişti în domeniile lor de activitate) şi viziunea vor contribui decisiv la dezvoltarea judeţului Constanţa. În al doilea rând, trebuie pus punct unei administraţii PSD incompetente şi corupte. 12 ani de jaf au transformat judeţul într-o regiune a subzistenţei şi a sărăciei. Cred că sunt cele mai puternice argumente ale unei schimbări.


- Este campanie electorală, toată lumea promite, toţi politicienii spun că vor face marea cu sarea. Cu ce vă deosebiţi de aceştia?

Drumul de la a promite la a face este extraordinar de lung şi niciodată uşor. Este foarte uşor, mai ales în campania electorală, să dai din gură, să promiţi, să îndrugi verzi şi uscate. Însă, câţi dintre aceştia au şi dorinţa reală de a face ceva? Foarte puţini. Nu ştiu, nu vor şi, să fim realişti, nici nu ar putea să facă ceva util pentru Constanţa. Nu ar putea fiindcă mandatele lor sunt amanetate, arvunite de cei care i-au ridicat pe buletinele de vot: politicieni compromişi, afacerişti dubioşi, grupuri de interese. Uitaţi-vă puţin pe listele PSD şi veţi înţelege exact despre ce vă vorbesc. În ceea ce mă priveşte pe mine, colegii mei, vă spun cât se poate de simplu că nu ne aruncăm în promisiuni, că vom asfalta glia judeţului şi vom crea locuri de muncă plătite cu mii de euro, că nu va mai plăti nimeni taxe, iar la ţară va curge lapte şi miere. Nu putem face aşa ceva. Singurul lucru la care ne angajăm este să aducem judeţul Constanţa la normalitate, să îl ajutăm să îşi recâştige forţa şi demnitatea. Timp de 12 ani de zile, s-a vorbit de Constanţa ca despre feuda marilor baroni PSD, Mazăre şi Constantinescu, iar acum, culmea tupeului, ei cer continuitate.
De aici trebuie să plecăm şi să repunem lucrurile în normalitate. Consiliul Judeţean trebuie să fie o instituţie deschisă tuturor, transparentă, care să lucreze în interesul cetăţenilor şi să răspundă în faţa lor. Tirania şi despotismul nu mai pot fi politici publice la Constanţa. Relaţia normală cu cetăţeanul, cu instituţiile statului, asigurarea unor condiţii civilizate în educaţie, sănătate, cultură, o finanţare corespunzătoare a proiectelor pentru dezvoltarea judeţului nu pot fi promisiuni electorale deoarece ele se află în fişa postului fiecărui primar, fiecărui consiliu judeţean. De aici trebuie să plecăm.

- Cu toate acestea, o stare de normalitate într-o instituţie publică nu presupune automat şi performanţe deosebite, inovare etc. Bănuiesc că vă propuneţi mai mult de atât…

Plecând de la o stare de normalitate poţi creşte sănătos şi durabil, poţi dezvolta pe termen lung un judeţ sau un oraş. Asta este firea tuturor lucrurilor, inclusiv în dezvoltarea oamenilor. Trebuie să există o fundaţie sănătoasă la baza tuturor lucrurilor pe care vrem să le dezvoltăm trainic. Iar din corupţie, hoţie şi parvenitism nu poţi crea cadrul propice pentru a dezvolta ceva durabil, pentru a aduce investiţii sau a implementa proiecte complexe. Ştiţi foarte bine că judeţul Constanţa a fost închis de Nicuşor Constantinescu. Aţi văzut vreo investiţie, vreun proiect important cu fonduri europene în judeţul Constanţa? Nimic. Primarii au fost lăsaţi să se descurce pe barba lor pentru că domnul Nicuşor şi gaşca sa aveau uşile închise la Bruxelles. Şi aşa, în timp ce alte judeţe investeau centralizat sute de milioane de euro bani europeni în infrastructură rutieră, apă, canalizare, săli de sport polivalente, stadioane, spitale, la Constanţa se peticeau drumuri şi se săpau fântâni. Aşadar, plecând de la un mediu prielnic, transparent şi deschis, sunt convins că vom putea implementa proiecte de infrastructură, să atragem investitori mari, să accesăm fonduri pentru educaţie şi sănătate.

Spitalul Judeţean Constanţa, arestarea lui Căpăţână, închiderea Centrului de radioterapie. Mizerie, carcalaci, pacienţi nemulţumiţi. Se poate schimba ceva în bine aici?

Lucrurile puteau fi schimbate de mult timp în bine. Dacă s-ar fi vrut. Vedem astăzi cine a condus în ultimii ani de zile Spitalul Judeţean: un manager privat, plătit cu 6.000 euro pe lună, ridicat de procurorii DNA pentru fapte de corupţie. Conducerea CJC este părtaşă. Căpăţână a fost pus şi protejat de Constantinescu, iar Cristinel Dragomir şi consilierii judeţeni PSD şi-au asumat şi s-au angajat să îl apere cu orice preţ. Şi au reuşit. Până la un punct. Pentru că de DNA nu poate să îi apere nimeni nici pe ei. Cu un astfel de manager şi management, croite pe interesele economice ale grupărilor PSD, Spitalul nu putea performa şi nu se putea moderniza. S-au făcut cârpeli, însă ce se construia cu o mână băieţii dărâmau şi furau cu alte cinci. Şi să nu ne spună acum că nu ar fi fost bani pentru modernizarea completă sau investiţii. Băieţii vroiau să vândă spitalul pe bucăţi. Aşa s-a întâmplat şi cu Radioterapia. O închidem pe a noastră ca să dăm bolnavii de cancer pe mâna unui privat. Logica lor este de o simplitate criminală. În sensul propriu al cuvântului.
Din punctul meu de vedere este cât se poate de clar că lucrurile se vor schimba radical în Spitalul Judeţean după 5 iunie. Orice consiliu judeţean bine intenţionat va face din sănătate o prioritate, iar eu garantez pentru liberali că se va întâmpla aşa. Vom aloca oricâte resurse financiare va fi nevoie pentru ca în doi ani maximum întreg spitalul să fie renovat de la un capăt la altul. Aşa cum ceilalţi au găsit bani pentru cămine culturale, contracte de publicitate de milioane de euro, lucrări decontate fictiv, aşa vom găsi noi bani pentru Spital.

- Care este viziunea PNL de dezvoltare a Constanţei?

- PNL Constanţa îşi doreşte un model de dezvoltare pentru municipiu şi judeţ, o administraţie eficientă, bazată pe responsabilitate, competenţă şi transparenţă decizională. Avem o ţintă clară şi precisă, vrem şi trebuie să scoatem Constanţa din cercul vicios al sărăciei în care a fost adâncită de peste 15 ani de o administraţie coruptă, ineficientă şi indolentă. Potenţialul economic al judeţului Constanţa nu a fost deloc valorificat, iar nivelul de viaţă al cetăţeanului a scăzut foarte mult. Este păcat să nu dezvoltăm potenţialul pe care îl avem. Trebuie să intervenim în structura administrativă, să spargem politicile de gaşcă, să intrăm puternic în reorganizarea resurselor.

- Un mesaj pentru constănţeni în vederea alegerilor din 5 iunie…

- În primul rând, le cer constănţenilor să iasă la vot, indiferent de simpatii sau afinităţi politice. Important este ca ei să voteze, ca prin votul lor viitoarea administraţie, indiferent ce culoare va avea, să aibă legitimitate populară. Votul este singura armă cu care putem sancţiona derapajele politice şi administrative.
În al doilea rând, constănţenii trebuie să înţeleagă că judeţul şi oraşul Constanţa au nevoie să-şi recâştige demnitatea şi puterea, au nevoie să se dezvolte în pas cu timpurile şi nu în pas cu interesele găştilor economico-politice.
PNL este singura soluţie credibilă şi capabilă pentru acest lucru. Nu venim cu minciuni şi demagogie, ci stăm în faţa dvs. cu oameni tineri, capabili şi profesionişti. Constanţa trebuie să fie demnă şi puternică. Acesta este angajamentul meu.
 
jooble.org