CUM se aplică darea în plată – explicația unei bănci

CUM se aplică darea în plată – explicația unei bănci(618)


    Darea în plată se va efectua începând de vineri, 13 mai, astfel încât debitorii care vor putea să înceapă procedurile pentru a da cheile băncii și a scăpa de datoria la bancă. Primul pas ar fi notificarea băncii de la care ai luat creditul, potrivit unui ghid publicat de jurnaliștii HotNews.ro, care au vorbit cu reprezentanții BRD. „Pasul intâi: Notificarea băncii despre intenţia de a da în plată. Costuri: Greu de estimat. În prezent se apropie de 4000 de lei dar ele ar putea fi modificate. Mai intâi, trebuie să verificaţi dacă vă încadraţi în categoriile celor care pot da în plată. Potrivit art. 4. din legea dării în plată trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiţii:

1. Suma împrumutată să nu depăşească echivalentul în lei al 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către BNR în ziua încheierii contractului de credit;

2. creditul a fost contractat cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;

3.să nu fiti condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care doriti sa dati in plata. După ce aţi verificat încadrarea in situaţiile de mai sus, puteţi trece la notificarea băncii. Notificarea se face prin intermediul unui avocat, unui executor sau a unui notar. Notificarea suspendă efectele contractului de credit, prin urmare debitorii nu mai sunt obligaţi la plata ratelor. Unde se trimite notificarea? Potrivit avocatului Piperea, citat de Profit.ro, notificarea trebuie trimisă la sediul central al băncii, dar e bine ca o copie a actelor să ajungă și la sucursala unde e înscris creditul. Notificarea trebuie să includă un interval orar și două zile diferite în care reprezentatul bancii să vina la notarul public propus – nu mai puțin de 30 de zile – pentru a semna actul translativ de proprietate, care „inchide” contractul de credit.

Banca are posibilitatea imediat după notificare, să conteste această decizie de dare în plată. Pasul al doilea: Astepţi 30 de zile să vezi daca banca va contesta. Daca nu contestă, se semnează actul translativ de proprietate şi gata. Dacă nu…. O va face? Mai mult ca sigur. „Această lege a fost în centrul unei dezbateri fără precedent în ultimii ani. S-au exprimat în privintţa ei clienţii, băncile şi asociaţiile de breaslă, societatea civilă, instituţii internaţionale importante, institutia prezidenţială, la fel au făcut-o şi trei dintre cele patru puteri într-o democraţie : executivul, legislativul şi mass-media, de multe ori cu poziţii divergente. Singura putere care nu s-a pronunţat, şi este important să o facă, este puterea judecătorească. În lege au rămas nenumărate aspecte care trebuie lămurite. Este retroactivă? Îngrădeăte dreptul de proprietate asupra banilor? Intervine în relaţiile contractuale între părţi ? Iată cel puţin trei intrebări în privinţa cărora puterea judecătorească ar trebui sa se pronunţe”, au explicat pentru HotNews.ro reprezentanţii BRD”, potrivit articolului.
jooble.org