Fraudă la BAC, în vizorul DNA

Fraudă la BAC, în vizorul DNA(514)


Fraudele de la BAC-ul desfășurat în județul Constanța au ajuns în atenția Direcției Naționale Anticorupție. Este vorba despre Liceul Tehnologic "Ion Bănescu" din Mangalia, unde se presupune că patru profesori ar fi ajutat să copieze o întreagă clasă, formată din 23 de elevi. Inițial, cercetările au fost efectuate de Parchetul Tribunalului Constanţa, dar aceștia au decis ieri să îl trimită spre soluționare la DNA, Motivul: este cercetat preşedintele comisiei de examinare de la liceul.

Cei 27 sunt cercetați pentru luare și dare de mită. Anchetatorii spun că elevii ar fi primit subiectele rezolvate, pe hârtii trase la xerox, chiar de la profesorii supraveghetori. Cazul a izbucnit după ce două astfel de hârtii au fost găsite într-o bancă, în ultima probă a bacalaureatului. Se pare însă că toți elevii au beneficiat de astfel de hârtii.

Anchetatorii au ca principală probă imagini surprinse de camerele de supraveghere, unde s-ar vedea cum un membru al comisiei împarte subiectele rezolvate.

Dacă se va dovedi că au copiat, elevii vor pica bacul și nu îl vor mai putea susține nici în următoarea sesiune.

Acesta nu este însă singurul caz de fraudă cercetat de polițiștii, ci este cel mai numeros. Reamintim că mai mulţi elevi şi profesori de la Liceul "Lazăr Edeleanu" din Năvodari au fost audiaţi de ofiţerii anticorupţie, după ce a existat o plângere că unii elevi ar fi strâns bani pe care i-ar fi dat supravegetorilor ca să îi lase să copieze la bacalaureat.

Plângerea a fost depusă de o elevă, care susţinea că unii elevi ar fi strâns bani pe care i-ar fi dat supraveghetorilor ca să îi lase să copieze la bacalaureat. Aceasta spune că unii copii ar fi dat sume cuprinse între 50 şi 100 de lei, banii fiind strânşi de o elevă care urma apoi să îi dea supraveghetorilor, la toaleta unităţii de învăţământ, unde nu există camere de supraveghere. Ofiţerii anticorupţie deţin, în dosarul privind presupuse fraude la bacalaureat la Liceul "Lazăr Edeleanu" din Năvodari, o înregistrate video în care se poate vedea cum o elevă strânge bani pe holurile şcolii de la alţi candidaţi, cu scopul de a-i da supraveghetorilor pentru a le permite să copieze. Filmuleţul, obţinut de la Direcţia Generală Anticorupţie Constanţa, are un minut, iar în imagini, care nu sunt foarte clare, se poate vedea cum o fată strânge bani, pe holul şcolii, iar la un moment dat îi numără.

Un alt caz a fost semnalat la Liceul Călinescu, unde polițiștii au găsit bani ascunși în șervețele.
jooble.org