R.A.J.A. Constanța, singura entitate economică din România care poate face cofinanțări de 240 milioane lei, finalizează proiectele de infrastructură apă şi ape uzate din județul Ilfov !              De “Ziua Europei” a fost inaugurată o modernă stație de epurare, la Buftea

R.A.J.A. Constanța, singura entitate economică din România care poate face cofinanțări de 240 milioane lei, finalizează proiectele de infrastructură apă şi ape uzate din județul Ilfov ! De “Ziua Europei” a fost inaugurată o modernă stație de epurare, la Buftea(3352)


    În nici doi ani de zile, mai precis: cu o lună înainte de termenul contractual de recepție a obiectivului (oricum: aproximativ… jumătate -- !!! -- din durata “normală” a unei lucrări de o asemenea anvergură!, în condițiile în care contractul cu Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a fost semnat abia în luna iunie 2014, așadar: cam… “în ceasul al doisprezecelea”!, pentru a se putea incadra în bugetul de finanțare 2007 – 2015, al Comisiei Europene, întârziere datorată unor cauze care… nu țin de dezvoltatorul proiectului, ci de alte frâne și bariere, birocratic-administrative și nu numai !) S.C. Regia Autonomă Județeană de Apă (R.A.J.A.) S.A. Constanța, depunând eforturi considerabile (“uriașe”, ca să-l citam chiar pe directorul-general al numitei companii publice, cu capital integral “de stat”!, FELIX STROE), a reușit sa finalizeze o investiţie de nu mai puțin de… 221.755. 451 lei (49.717.619 Euro!), si anume proiectul “Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă si apă uzată, pentru Regiunea Constanța – Ilfov”.


Luni, chiar de “Ziua Europei” (!), la Buftea s-a inaugurat o staţie (ultra-)modernă de epurare a apelor uzate


Ieri, luni - 9 mai 2016, chiar de… “Ziua EUROPEI” (!), a fost inaugurată staţia de epurare din oraşul Buftea, una care foloseşte cele mai moderne tehnologii în domeniu (!) si care deserveşte aproape 54.000 de abonaţi din Buftea si comunele Corbeanca şi Crevedia.
În valoare de 33.661.420,12 lei, staţia de epurare asigură tratarea debitelor de apă uzată la cele mai înalte standarde de mediu, include dotări de ultimă generaţie, precum “treaptă terţiară cu tratare UV a influentului”.
Contractul a fost semnat în 11 ianuarie 2014, iar perioadele de achiziţie a lucrărilor, proiectare şi cea a lucrărilor propriu-zise au decurs într-un ritm extrem de alert, investiţia fiind finalizată inainte de termenul contractual, în mai puţin de doi ani!

Au fost prezenți (vezi FOTO!): directorul-general al S.C. R.A.J.A. S.A. Constanta, Felix Stroe; primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, și cel al Comunei Corbeanca, Valer Anton; un reprezentant al Consiliului Județean Ilfov; directorul general al Autorității de Management pentru Programele Operaționale de Infrastructură Mare, în Ministerul Fondurilor Europene, Cătălin Gheran; un reprezentant al B.E.R.D. (Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare), instituția bancară ce creditează R.A.J.A., pentru partea sa de finanțare a proiectelor cu cofinanțare europeană nerambursabilă, directorul Venera Vlad; reprezentanți ai presei naționale și din județele Constanța și Ilfov.

Pentru că momentul a fost unul festiv, inaugurarea a avut loc pe fondul melodiilor interpretate de fanfara… R.A.J.A.(pentru ca aceasta companie are, de ani buni, SI asa ceva !), care se numeste „Muzica apelor“ ! După tăierea panglicii, un sobor compus din cinci preoți a oficiat o slujbă religioasă.
Este vorba despre un proiect de care beneficiază peste 115.000 de cetățeni, un proiect care înseamnă una dintre cele mai moderne stații de epurare din România. Vorbim despre înființarea și reabilitarea a sute de kilometri de rețele de apă și canalizare, despre zeci de stații de pompare ape uzate și potabile. Vorbim de zeci de foraje de exploatare de noi surse de apă. Puține companii de apă din Europa reuşesc să susțină investiții de asemenea anvergură ! Iar în Romania… NICIO alta companie, de fapt… NICIO altă entitate, economica sau administrativă, în afară de R.A.J.A., NU are o asemenea forță financiară!”, a declarat directorul-general al R.A.J.A. Constanâa, Felix Stroe.

S.C. Regia Autonomă de Apă si Canal (R.A.J.A.) S.A. Constanța dezvoltă, în cadrul Programului Operațional de Mediu 2007 – 2015, cinci (5) Proiecte, în valoare de 1.251.916.173 lei, din care contribuția R.A.J.A. este de… 241.108.344 lei !!!
Nicio altă entitate/structura, economică sau administrativă, din România, NU are capacitatea de a COfinanța cu asemenea sume proiecte de investiții !!!

Este de precizat ca unul dintre cele cinci contracte/investiții, ”Reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din comuna Corbeanca” (lucrările au în vedere și localitățile aferente acestei comune, respectiv Tamași, Petrești și Ostratu), este un… “VÂRF” (!), un… SUPERLATIV (ABSOLUT !!!), atat din punct de vedere tehnic-calitativ, cat si cantitativ-capacitiv, nu numai la nivel EUROPEAN, ci si… MONDIAL
Pentru sistemul de canalizare, soluția adoptată a fost de realizare a rețelei de canalizare menajeră prin… VACUUM (!!!), cu conducte din PEID, cu o lungime de 48,533 de kilometri, precum și extinderea rețelei de canalizare menajeră gravitațională existent, cu conducte din ceramică vitrificată, cu o lungime de 981 de metri. Sistemul este completat prin realizarea de cămine de vizitare, 1.500 de camere de vacuum (!!!), două stații de pompare apă uzată menajeră, patru stații de vacuum (!!!), un rezervor tampon, patru stații de admisie aer și conducte de refulare ape uzate menajere cu lungimea totală de 9,796 km. Vor fi racordați la noul sistem de colectare a apelor menajere 3.400 de abonați.


Daca nu se implica R.A.J.A. Constanța, autorităţile locale nu aveau o altă soluție pentru o astfel de investiţie !


Aşa cum au declarat cei doi primari prezenți, ieri, la evenimentul inaugurării stației de epurare de la Buftea, pentru autorităţile beneficiare, aceste investiţii sunt o adevărată mană cerească. „Din 2008, am încercat să realizăm investiţii în apă-canal, am fost la diferite bănci, dar nimeni nu ne acorda finanţare, costurile erau foarte mari. Comuna Corbeanca a asigurat doar o co-finanţare de 0,1%, pentru o investiţie care cuprinde patru staţii de vacuum, o premieră naţională, dar şi 100 km de reţele de apă şi canalizare. Fără RAJA, Corbeanca nu putea realiza această investiţie”, a declarat primarul Valer Anton.
Nici pentru oraşul Buftea situaţia nu era mult diferită. „În oraşul nostru, 23.000 de locuitori erau racordaţi la sistemul de canalizare care ducea direct la Glina. Dacă voiam însă să dezvoltăm un cartier rezidenţial, Apanova nu ne mai dădea avize, pentru că această canalizare era supraaglomerată. A fost o minune că RAJA a avut încredere în noi, este o companie etalon pentru operatorii de apă-canal”, a precizat Gheorghe Pistol, primarul oraşului Buftea.

Compania constănţeană este un model şi pentru Ministerul Fondurilor Europene, autoritatea care controlează, aprobă şi urmăreşte implementarea oricărui proiect finanţat din fonduri europene. „ Ce s-a făcut aici merită felicitat. Am învăţat că se poate face un proiect în calendarul prognozat. De aceea, pentru exerciţiul financiar 2014-2020 ne-am propus să urmărim mai strict la nivel teritorial proiectele. RAJA este unul dintre cei mai buni beneficiari ai noştri pe sectorul de apă-canalizare, datorită organizării”, a explicat Cătălin Gheran, directorul Autorităţii de Management din cadrul M.F.E.

În realizarea acestui proiect ambițios, a fost nevoie de o mobilizare deosebită a resurselor umane și materiale ale RAJA SA. Am fost sprijiniți constant de Primăriile Buftea și Corbeanca, CJ Ilfov și CJ Constanța, dar și de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerul Fondurilor Europene. Punctăm sprijinul acordat de Comisia Europeană și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, datorită cărora a fost posibilă semnarea contractului de finanțare, și încrederea în capacitatea noastră de a duce la bun sfârşit acest proiect ambițios, ținând cont de termenii foarte scurți avuți la dispoziție pentru finalizarea lucrărilor“, a mai spus directorul general al RAJA SA.


Ce cuprinde proiectul, cu cofinanțare europeană nerambursabilă “Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța – Ilfov”


Preocuparea permanentă de ridicare a nivelului calitativ al serviciilor oferite abonaților săi, a făcut ca S.C. RAJA S.A. Constanța să demareze acest al treilea proiect finanțat cu fonduri nerambursabile prin POS Mediu – “Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța – Ilfov”, conținând lucrări de reabilitare și extindere a rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare în trei localități: orașul Buftea, comuna Corbeanca și municipiul Constanța.
Proiectul în valoare de 49.717.619 Euro (221.755.451 lei) are o populație beneficiară de 114.552 locuitori, investițiile propuse fiind adresate unui număr de trei (3) Unități Administrativ Teritoriale (U.A.T.): Buftea, Corbeanca și Constanța, de pe raza a două (2) dintre județele (șapte la numar: Constanța, Ialomița, Dâmbovița, Ilfov, Călrași, Brasov și Prahova) pe raza carora S.C. R.A.J.A. S.A. SA Constanța își desfășoară activitatea, în calitate de Operator Regional: Ilfov și Constanța.
Proiectul a prevăzut realizarea a 98.342 m de reţea de apă, 109.856 m de reţea de canalizare, o staţie de epurare ape uzate, două staţii de tratare a apei potabile, 23 de staţii de pompare şi 19 fronturi de captare a apei.
Urmare a eforturilor susținute ale Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerului de Finanțe, Consiliului Județean Ilfov, Consiliului Județean Constanța, autorităților locale și operatorului regional S.C. RAJA S.A., vă anunțăm implementarea cu succes a Proiectului “Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov”. Evenimentul marchează o nouă etapă de progres tehnologic, de ridicare a calității serviciilor către comunitățile din zonă, premise menite să asigure o dezvoltare durabilă, în domeniul nostru de activitate“, a precizat, încă din startul derularii evenimentului inaugurării, Felix Stroe, director-general S.C. R.A.J.A. S.A. Constanța

„Din investiţia de 222 de milioane lei, RAJA a asigurat o cofinanţare de 59 de milioane de lei ! Este o performanţă pentru un operator regional, pe care puţini o realizează. De pildă, la Bucureşti, Primăria cofinanţează proiectele europene, iar operatorul privat “Apanova” nu contribuie… cu niciun leu! Ar putea fi vorba despre discriminare, în acest caz, faţă de ceilalţi operatori regionali din ţară!...“ a declarat Felix Stroe, directorul general al R.A.J.A. Constanţa.
Secretul pentru aceste reuşite l-a dezvăluit tot directorul companiei publice constănţene: „A fost foarte greu, dar cel mai dificil a fost organizarea. Trebuie să fii tot timpul pe şantier şi să existe o cooperare permanentă între proiectanţi, constructori şi beneficiary. Săptămânal, de obicei… dumnica (!) s-a analizat progresul proiectului, iar cei care au lucrat ştiu foarte bine despre ce vorbesc!“, a mai spus Stroe.

Obiectivul general al Proiectului

Obiectivul general al acestui proiect este acela de a contribui la îndeplinirea obiectivelor Axei Prioritare 1 din P.O.S. Mediu (2007 – 2015): Extinderea și modernizarea sistemelor de apă si apă uzată”.
Proiectul reprezintă o etapă semnificativă a politicii S.C. R.A.J.A. S.A. Constanța, privind reabilitările și extinderile infrastructurii de alimentare cu apă și de canalizare din Regiunea Constanța – Ilfov, continuându-se procesul investițional derulat prin programe cu finanțare nerambursabilă.
Proiectul, a cărui promovare a fost sprijinită constant atât de cătreautoritățile locale (U.A.T. - uri) și județene (Consiliul Județean. Ilfov și Consiliul Județean Constanța), cât și de autoritățile centrale (Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice si Ministerul Fondurilor Europene), conține cinci (5) contracte de lucrări și două (2) contracte de servicii și va aduce beneficii calitative și sociale, rapide si majore, locuitorilor din zonă.
Investiția propusă a fost programata a avea o desfășurare pe o perioadă de 24 de luni (inclusiv perioada de notificare a defectelor ).

Obiectivele specific e ale proiectului

1. Pentru apă:
- Conformarea cu Directiva CE 98/83/CE privind calitatea apei potabile destinată consumului uman;
- Îmbunătățirea accesului la servicii de alimentare cu apă de calitate, de la 75% în 2008 la 99,85% după implementarea proiectului, în conformitate cu Directiva 98/83/CEE;
- Asigurarea calității și disponibilității serviciilor de alimentare cu apă conform principiilor bazate pe maximizarea eficienței costurilor, a calității în furnizare și a suportabilității populației;
- Reducerea pierderilor de apă prin reabilitarea rețelelor de distribuție.

2. Pentru apă uzată:
- Conformarea cu Directiva CE privind Apele Uzate Urbane 91/271/CE;
- Îmbunătățirea serviciilor de colectare a apei uzate;
- Creșterea gradului de acoperire a populației cu servicii de epurare a apelor uzate în conformitate cu Directiva 91/271/CEE;
- Îmbunătățirea calității efluentului deversat în apele receptoare prin construirea unei Stații de epurare.

Investițiile Proiectului

1.Contractul de lucrări CL 1B – “Reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din orașul Buftea”, cuprinde lucrările aferente extinderii și reabilitării rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Buftea. Valoare: 15.063.492 Euro (60.040.946,78 lei). Contract semnat la 18 aprilie 2014. Lucrarile sunt FINALIZATE!
EXTINDERE ȘI REABILITARE SISTEM DE ALIMENTARE CU APĂ
-Reabilitarea rețelei de alimentare cu apă cu conducte din PEID, Ltot = 19.566 m;
-Extinderea rețelei de alimentare cu apă cu conducte din PEID, Ltot = 32.859 m;
-Branșamente la rețeaua de distribuție = 4.000 abonați.
EXTINDERE SISTEM DE CANALIZARE MENAJERĂ
-Extinderea rețelei de canalizare menajeră cu conducte din ceramică vitrificată, Ltot = 45.444 m;
-Cămine de vizitare / intersecție;
-Racorduri la rețeaua de canalizare menajeră = 4.000 abonați;
-Pomparea apelor uzate prin intermediul a 13 stații de pompare, complet echipate și automatizate-Conducte de refulare de la stațiile de pompare, cu lungimea totală de 4.503 m.

2.Contractul de lucrări CL 2B- Reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din comuna Corbeanca”, cuprinde lucrările aferente extinderii și reabilitării rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare în comuna Corbeanca. Valoare: 14.468.043 Euro (54.794.485,96 lei). Semnat la: 12 mai 2014 (FINALIZAT în proporție de 95%!)
EXTINDERE ȘI REABILITARE SISTEM DE ALIMENTARE CU APĂ
-Extinderea rețelei de distribuție apă potabilă cu conducte din PEID, Ltot = 39.950 m;
-Branșamente la rețeaua de distribuție = 3.400 abonați
EXTINDERE SISTEM DE CANALIZARE MENAJERĂ
-Extinderea rețelei de canalizare menajeră prin vacuum cu conducte din PEID, Ltot = 48.533 m;
-Extinderea rețelei de canalizare menajeră gravitațională cu conducte din ceramică vitrificată, Ltot = 981 m;
-Cămine de vizitare / intersecție ;
-Camere de vacuum – 1.500 buc;
-Racorduri la rețeaua de canalizare menajeră – 3.400 abonați;
-Stații de pompare apă uzată menajeră – 2 buc-Stații de vacuum – 4 buc;
-Rezervor tampon – 1 buc-Stații de admisie aer – 4 buc-Conducte de refulare ape uzate menajere cu lungimea totală de 9.796 m.

3.Contractul de lucrări CL 3B - “Reabilitarea și extinderea surselor de captare și tratare a apei potabile din orașul Buftea și comuna Corbeanca”. Cprinde reabilitarea și extinderea surselor de captare și tratare a apei potabile din orașul Buftea și comuna Corbeanca. Valoare: 3.910.750 Euro (16.083.099,97 lei).
-Aglomerarea Buftea: reabilitarea și automatizarea a 5 foraje de adâncime medie; execuția a 8 foraje noi la 70 m adâncime, complet echipate, debit de 24 l/s; reabilitarea conductei de aducțiune a apei brute, L = 3.193 m și conducta de aducțiune de la noile foraje la stația de tratare, L = 566 m; reabilitarea și extinderea gospodăriei de apă existentă: Uzina de apă nr. 1 – extinderea stației de tratare și a instalației de clorinare, reabilitarea stației de pompare și execuția unui rezervor de înmagazinare cu V = 1.000 mc; reabilitarea gospodăriei de apă existentă: Uzina de apă nr. 2 – reabilitarea stației de pompare.
-Aglomerarea Corbeanca: execuția în Corbeanca a 4 foraje noi de mare adâncime (300 m), complet echipate și automatizate; execuția în satul Ostratu a 2 foraje noi, unul de mare adâncime (300 m) și unul de medie adâncime (75 m), complet echipate și automatizate; extinderea aducţiunii de la captările din puțuri la gospodăriile de apă din Corbeanca și Ostratu în lungime totală de 1.035 m; extinderea Gospodăriei de apă existentă în Corbeanca – stația de clorinare, stația de pompare cu Q = 19,66 l/s și un rezervor de înmagazinare cu V = 600 mc; construcția Gospodăriei de apă în Ostratu – stația de tratare cu instalație de demanganizare - deferizare și instalația de clorinare, stația de pompare pentru Q = 17,67 l/s și rezervor de înmagazinare cu V = 300 mc.

4.Contractul de lucrări CL 4B – “Reabilitarea arterei de apă potabilă pe bulevardul 1 Mai, municipiul Constanța”. Valoare: 684.638 Euro (2.340.996,57 lei).
Cuprinde toate lucrările necesare pentru reabilitarea arterei de apă potabilă de pe bulevardul 1 Mai, din Constanța, aflată într-o avansată stare de degradare și care produce frecvente avarii, adica: reabilitarea conductei existente, cu tuburi din Fontă ductilă, Dn 500 mm, cu o lungime totală de 1.173 m.

5. Contractul de lucrari CL 5B – “Construcție Stație de Epurare, în orașul Buftea”. Valoare: 9.468.198 Euro (33.361.420,12 lei). Constă în: construcția stației de epurare apă uzată, în orașul Buftea.
Stația de epurare va asigura tratarea debitelor de apă uzată din localitățile Buftea, Crevedia și Corbeanca, la cele mai înalte standard de mediu. Sunt incluse dotări de ultima generație, precum “treapta terțiara cu tratare UV a influentului”. Capacitatea noii stații de epurare este proiectată pentru o populație echivalentă de 53.413. Contractul a fost semnat in data de11 ianuarie 2014, lucrarile fiind FINALIZATE si, de ieri, receptionate!

5. Contractul de lucrări CS 1– “Asistență Tehnică de management și supervizare pentru acordarea de sprijin în gestionarea și implementarea proiectului Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța – Ilfov”. Valoare: 4.134.662 Euro.
A.Activitatea de Management a implementării proiectelor:
- dezvoltarea sistemului GIS pentru sistemele de alimentare cu apă și canalizare;
- dezvoltarea unui sistem modern de modelare hidraulică a sistemelor de alimentare cu apă;
- dezvoltarea unui management eficient de detectare a pierderilor de apă din rețelele de distribuție;
- dezvoltarea sistemului SCADA prin transmiterea datelor la dispecerat;
- managementul apelor uzate industriale;
- managementul reziduurilor (nămolurilor) din stația de epurare;
- asigurarea unei publicități adecvate a Proiectului în vederea informării populației cu privire la lucrările propuse și la promovarea beneficiilor sociale și economice;
- organizarea și asigurarea de consultanță pentru UIP;
- adoptarea planului de acțiune pentru protecția surselor de apă.
B.Activitatea de supervizare a lucrărilor, care cuprinde: furnizarea de Asistență Tehnică către Autoritatea Contractantă (S.C. RAJA S.A. Constanța) sub forma serviciilor de supervizare pentru implementarea contractelor de lucrări.


Cine este S.C. RAJA S.A. CONSTANȚA

-Cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării populației cu apă potabilă și al epurării apelor uzate;
-Membru cu drepturi depline în Asociația Internatioanală a Apei (IWA);
-Primul operator care a primit Licența de Operare Clasa I pe o perioadă de cinci ani;
-Are un acționariat format din 34 de consilii locale și județene;
-Deservește peste 3.000.000 de locuitori din județele Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Brașov și Prahova;
-În timpul sezonului estival deservește peste 4 milioane de beneficiari. 
jooble.org