Blocaje la plata subvenţiilor

Blocaje la plata subvenţiilor(738)


      Fermierii care nu și-au primit banii de la APIA nu sunt puțini. Iar sumele pe care ei le au de încasat în contul subvențiilor pe 2015 nu sunt deloc mici. Până ieri, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură anunța că efectuase plăți către fermieri în valoare de 337,3 milioane de euro, însă până pe 30 iunie, mai sunt de achitat 900 de milioane de euro! Dintre fermierii care așteaptă subvențiile APIA, 108.725 figurează în sistem ca fiind ”blocați”, ceea ce înseamnă că, din diferite motive, agenția de plăți nu le poate vira banii. Nici un euro plățile pe suprafață sau cele pentru creșterea animalelor. Iată care sunt principalele motive indicate ca și cauze ale blocajelor la plată.

1.Sunteți între cei circa 56.000 de fermieri din eșantionul anual de control al APIA. Fie că este vorba despre controlul la fața locului sau de teledetecție, cererea e încă blocată. Excepție fac circa 9.000 de fermieri care erau în eșantionul de control doar administrativ și pentru care subvențiile ar fi fost deblocate începând de ieri.

2. Aveți contul bancar invalid. Potrivit directorului general adjunct al APIA, Nicolae Horumbă, o parte dintre cei la care nu au ajuns subvențiile nu ar avea conturi valide. Adică au schimbat banca cu care lucrează și nu au notificat APIA. În această situație ar fi 3.000-3.500 de fermieri.

3.Ați făcut transfer de exploatație. Potrivit șefilor APIA, în această situație apare o procedură specifică și se generează particularități în cadrul autorizării la plată, a aprobării plăților și a calcului plăților.

4.Ați bifat inițial în cererea de plată schema de mic fermier după care ați revenit și ați solicitat scoaterea din această schemă. De altfel, această situație este deseori „cuplată” cu transferul de exploatație.
jooble.org