Tentativa de depășirea a recordului mondial... pe ultima sută de metri!                        CINSTE ȘI RESPECT GRECILOR!

Tentativa de depășirea a recordului mondial... pe ultima sută de metri! CINSTE ȘI RESPECT GRECILOR!(3039)


    După ce Primăria Constanța a ratat organizarea sărbătoririi municipiului la data de 21 mai a.c., iată că niște oameni de toată isprava, grecii din cadrul Comunității Elene ELPIS, salvează onoarea și imaginea orașului prin punerea în practică a tentativei de depășire a recordului mondial al numărului de participanți implicați în interpretarea în ansamblu a unui dans grecesc.
    Inițial, a fost vorba de dansul sirtaki (provine de la cuvantul „sirtos”, fiind o denumire generică pentru dansurile tradiționale din insula Creta), dar, ulterior, s-a semnat înțelegerea cu Guinness Books of Records pentru o compilație de dansuri, care va surclasa toate celelalte dansuri grecești, fiind și o nouă categorie desemnată în acest sens.
    În demersul său, Comunitatea Elenă Elpis Constanța (1.800 de membri și 1.200 de susținători înscriși) contează pe sprijinul și participarea reprezentanților a 23 de comunități locale din țară, membre ale Uniunii Elene din România.
     Invitații vor fi nu numai mii de iubitori ai tradiționalului dans, dar și zeci de mii de constănțeni și turiști români și străini, oficialități, printre care și reprezentanții Guinness Books of Records.
     Anton Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene din Constanța, a demarat în timp util promovarea evenimentului și este convins că recordul mondial, stabilit la Volos, în Grecia, la 31 august 2012, de 5.614 participanți, va fi depășit la Constanța.
     Evenimentul este programat pe data de 28 mai a.c., pe plaja Modern, și necesită eforturi umane, tehnice și financiare deosebite (cca 100.000 euro), dar și condiții meteo favorabile.
    În acest ansamblu uman trebuie să fie prezenți cel puțin 5.615 oameni, care, în linie sau cercuri concentrice, trebuie sincronizați pe acordurile celebrei melodii. Dansul va dura 5 minute și 03 secunde și se va desfășura pe o suprafață de cca 22.500 mp.
    Pe lângă reprezentanții tuturor comunităților elene din România, și-au anunțat prezența ansambluri folclorice ale minorităților turco-tătare și ruso-lipovenești, dar și dansatori din Grecia, Bulgaria, Australia, Noua Zeelandă și Nagoya (Japonia), care vor participa la o paradă în care își vor promova costumele, muzica, dansurile și alte tradiții.
    În ziua de 28 mai, a.c., ora 16:30, toți participanții se vor constitui într-o paradă ce va mărșălui pe traseul dintre parcarea de la Poarta nr. 1 de acces în port - faleza Cazinoului - plaja Modern.
    La ora 17:30 este programat un spectacol uriaș de muzică și dansuri grecești, care va avea loc pe o scenă amplasată pe plajă.
   A fost desemnat arbitrul competiției, în persoana doamnei Seyda Subasi Gemici (Turcia), având cetățenie turco-germană.
   Procedura de omologare este destul de complexă, necesitând implicarea a numeroși așa-numiți stewarzi (1 steward la 50 de dansatori), care vor completa buletine/ fișe cu numărul celor care dansează efectiv (fiecare dansator va avea un număr de ordine), a unei firme de audit, a unui instructor calificat și atestat. În seara aceleeași zile se va anunța rezultatul tentativei de doborâre a recordului mondial!
   Azi, 24 aprilie a.c., în cadrul conferinței de presă, organizată în incinta Teatrului de Păpuși Constanța, l-am întrebat pe Anton Traian Antoniadis ce se va întâmpla în cazul unui eșec al demersului coregrafic: 

- „În orice situație, evenimentul este unic pentru România, o experiență extrem de valoroasă, un prilej minunat de promovare a imaginii Constanței, orașul nostru, a tradiționalului dans grecesc, a comunităților elene din România, a bunei colaborări și prietenii dintre toate minoritățile, care trăiesc în pace și armonie pe aceste meleaguri, ocazie de noi cunoașteri, de socializare, de distracție și o bucurie a spiritului. Îi invit pe toți constănțenii, și nu numai, să ni se alăture și să ne onoreze cu prezența lor, pentru a finaliza în glorie această încercare!“.

    Domnia sa a ținut să precizeze că această manifestare nu are nicio conotație electorală/ politică și că, în niciun caz, nu se va înscrie în cursa pentru fotoliul de primar al municipiului Constanța.

   De asemenea, l-am întrebat despre modul de implicare a autorităților locale (Primărie, Consiliul Județean), răspunsul fiind că s-a adresat în scris acestor entități administrative și se așteaptă la un rezultat favorabil.
 
jooble.org